AlbumsRecensies

Jacco Gardner – Somnium (★★★): Zweven en nog eens zweven

Voor we eraan beginnen, stappen we even een tijdmachine in, en reizen we ver terug naar het jaar 1608. Johannes Keppler, geniaal astronoom, legt de laatste hand aan zijn boek Somnium waarin hij schrijft over maanbewoners en maandemonen die de aarde observeren als lichtbol te midden van duisternis. Jacco Gardner, geniaal multi-instrumentalist, bracht recent zijn album Somnium uit waarin hij exact hetzelfde lijkt te doen. Het werd een futuristisch geheel dat zich af lijkt te spelen in een parallel universum en zich niet al te makkelijk laat vatten onder de noemer ‘album’. Het is een volledig instrumentaal project, en een poging om je mee op reis te nemen doorheen twaalf in elkaar overlopende nummers die zich bevinden in een muziektak die we alleen onder woorden kunnen brengen als ‘sci-fi psychedelica’.

‘Wat moeten we hiermee?’, vraagt een mens zich dan af. Als we kijken naar wat Gardner ons tot nu toe voorschotelde, valt dit dan niet uit de toon? Ja en nee. Cabinet Of Curiosities, Jacco’s debuutplaat uit 2013, schetste ons al een getalenteerd artiest die zich sterk liet beïnvloeden door kolkende 60’s psychedelic pop, wat gemengd met hedendaagse invloed uitdraaide op de Garnersound die we van hem gewoon zijn. Die sound was ook erg herkenbaar op Hyphnophobia, een trippy-creepy album waarin ‘de belevenis’ van het album boven het hitgehalte van de songs stond. Somnium lijkt een superlatief van dat laatste concept, maar dan met een veel experimenteler geluid waarin alle gevestigde Jacco-standaarden overboord werden gegooid. De wispelturige aard van de Nederlander bleek al uit zijn recente samenwerking met Emanuel “Jagari” Chanda – Zamrockicoon en frontman van het in Afrika legendarische WITCH – en zien we nu bevestigd in dit nieuwe project.

Synthesizers gaan meer dan ooit een essentiële rol spelen, en dat hoor je meteen op het eerste nummer van de plaat, “Rising”. Het klinkt zweverig en bombastisch en vloeit perfect over in “Volva”, dat we eerder als single meekregen. “Volva” lijkt een chaotisch reilen en zeilen langs de sterren tot Gardner op “Lagrangian Point” en “Past Navigator” de raketmotoren even stillegt om geruisloos een toertje mee te draaien tussen de ringen van Saturnus. ‘Zweven’ is hier echt wel het sleutelwoord. Sluit je ogen, en Gardner legt met zijn warme Rhodes-akkoorden en zijn obscure synths de weg open naar een wereld vol vreemde wezens en verschijnselen om in te verdwalen.

Na het reeds gekende “Levania” volgen twee hoogtepunten op het album met “Eclipse” en “Rain”. “Eclipse” slaagt als eerste om een zekere schwung in het album te brengen met zijn strakke baslijn terwijl “Rain” dan weer fragiel, ingetogen en kristalhelder klinkt. Als je niet veel tijd of zin hebt om het volledige album te beluisteren, zijn deze twee een mooie vereenvoudiging van wat je allemaal aantreft op de plaat. Het tweede deel van Somnium wordt ingeluid door “Privolva” waarin de tred van “Volva” wordt hernomen, en mondt uit in de noise-explosie die “Pale Blue Dot” heet. Afsluiten wordt gedaan met een van de meer stand-alone afspeelbare nummers van het album, “Somnium”. Hier denkt Gardner er plots aan dat hij ook nog gitaar kan spelen, en geeft ze naast de stille mandoline een fundamentelere rol in de rode lantaarn van het album.

Misschien is dit het moment om terug te komen op de vaag van daarnet, ‘Wat moeten we hiermee?’. En het is een terechte vraag. Somnium is zo’n album dat je beter niet teveel benadert als ‘album’ om het te proberen appreciëren. Jacco Gardner houdt van een experiment, zoveel is wel duidelijk. Het is niet catchy, en ook niet het beste wat hij ooit gemaakt heeft, maar zeker wel een avontuur.

Related posts
AlbumsRecensies

Şatellites - Şatellites (★★★½): Psychedelische folklore in Istanbul

De muzikale scene in Tel-Aviv is eentje die bij ons niet zo vaak passeert, maar met hun gelijknamige debuutalbum heeft Şatellites zichzelf…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Monophonics - "Warpaint"

Er bestaan weinig groepen die het geluid van de jaren zeventig zo goed nabootsen als Monophonics. Het Amerikaans collectief brengt ondertussen alweer…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Şatellites - "Disko Arabesque"

Het aantal woorden waarmee we de muziek van Şatellites kunnen beschrijven, is quasi oneindig. We laten de eer echter liever aan de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.