Live, Recensies

blackwave. @ AB (Ancienne Belgique): ‘Surf mee op de zwarte golf’

© CPU – Fleur De Backer

Het Belgische hiphop-duo blackwave. is zich serieus op de kaart aan het zetten. Willem Ardui en Jean Atohoun slagen erin om jazz en lounge te mengen met hiphop op bijna virtuoze wijze. In 2017 brachten ze hun debuut-EP Mic Check uit. Hun single “Elusive” behaalde eind 2017 de eerste plaats op De Afrekening van StuBru en gisteren mochten ze voor de eerste keer de prachtige Ancienne Belgique aandoen, dat ook meteen uitverkocht was. Daar werd duidelijk dat blackwave. weet hoe ze een topconcert moeten geven. We kregen een geweldige hiphopshow waar ook de jazzliefhebber meer dan aan zijn trekken kon komen.

Als voorprogramma bracht het duo Caleborate mee, die we terugvinden als featuring artist op enkele van hun nummers. De rapper uit Californië had de zaal meteen mee. Hij gaf een korte, maar krachtige hiphopshow. Zijn refreinen werden snel meegezongen en op de eerste rijen zag je al veel mensen headbangen. Op het einde deed de rapper zelfs zijn T-shirt uit. Caleborate zorgde voor een zomerse festivalsfeer en trapte de avond goed op gang.

© CPU – Fleur De Backer

blackwave. zelf begon mooi op tijd. Alleen duurde de intro wat te lang. Een drietal minuten klonk er een vrijwel nietszeggend geluid dat niet echt de aandacht van het publiek kon vasthouden. Er ontstond dan ook snel geroezemoes. Gelukkig kwamen de bandleden net op tijd het podium op waardoor het applaus de sfeer redde. “BIG Dreams” werd door de band ingezet waardoor de zaal wist dat ze er meteen een lap op gingen geven. Het duo kwam het podium (dat tot in het publiek liep) op en meteen schreeuwde iedereen mee met het refrein. De sfeer was meteen top.

© CPU – Fleur De Backer

Je leest het trouwens goed. Er was een liveband. blackwave. is een hiphopduo dat optreedt met een live jazzband. Tussen het rappen door werden we eens getrakteerd op een saxofoonsolo of een gitaarsolo, en het paste allemaal perfect bij elkaar. Het doet zelfs denken aan de virtuositeit waarmee Sting verschillende stijlen kan combineren. Ze brengen een echt unieke sound doordat ze rappen op jazzy en tergelijkertijd stevige beats. Je hoort een saxofoon spelen alsof je in een jazzbar bent, maar tegelijk zorgt de drummer voor een beat waarop de frontmannen hun lines spitten. Soms deed de piano zelfs een beetje aan de lounge van St Germain denken.

© CPU – Fleur De Backer

De setlist bestond uit een evenwicht van bekende en nog onbekende nummers. Het tweede nummer dat ze brachten was het onuitgebrachte “Altun Ha”. Het funky nummer doet een beetje aan “Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine” van James Brown denken en werd meteen gesmaakt. Eerder naar het einde toe speelden ze “Funky”, nog een nieuw nummer. Hier leerden ze het publiek op voorhand het refrein aan, waarbij beide helften van de zaal elk hun deel kregen om mee te zingen. Dat werd even geoefend, waardoor er een leuke interactie was met de toeschouwers. Tijdens het nummer zong iedereen hierdoor al mee met een nummer dat ze nog nooit eerder hadden gehoord. Straf.

© CPU – Fleur De Backer

Uiteraard passeerden ook “Hands Up”, “Whasgood?!” en “GoodEnough” de revue. “Hands Up” werd nog jazzier gespeeld door de live band. De piano en basgitaar zijn veel speelser dan op de plaat. De lines werden op hun beurt nog steviger gerapt. Het publiek stak hun vuisten in de lucht zoals je dat vaker ziet gebeuren bij hiphopnummers, alleen volgden ze nu de maat van een jazznummer. Het refrein van “GoodEnhough” werd luidkeels meegebruld en het feest bereikte hier zijn hoogtepunt. Het laatste lied voor de bisnummers (ook een nog ongekend) is een samenwerking met K1D en Caleborate, die het podium opkwamen en zich meteen smeten. Er stonden dus vier rappers zich volledig te geven en het publiek deed hetzelfde. Het was een stomend hiphopfeestje met een stevige beat en proestende MC’s waarbij Jean het nummer afsloot met een stagedive.

© CPU – Fleur De Backer

blackwave. bracht een zeer goed concert met een goed evenwicht tussen vertrouwde hits en nieuwe verrassingen. Ze geven zich zoals echte performers dat doen. De mix tussen beide genres is subliem. Als er even geen stemmen zijn, kan je je evengoed in een jazzclub wanen, maar als de twee MC’s beginnen rappen is meteen duidelijk dat het een geweldige hiphopshow is die je moet gezien hebben. Aan het aantal nieuwe nummers merken we dat er een nieuw album zit aan te komen en daar kijken we enorm naar uit. Ze kondigden enkele uren voor het concert ook een nieuwe show aan. Ze spelen op 23 april in De Roma in Antwerpen. Deze zomer volgen waarschijnlijk ook wel nog enkele festivals. Het duo kan misschien wel eens onze Oscar and The Wolf van de hiphop worden. Er spoelt een golf over het Belgisch hiphopland en die golf kleurt zwart.

 

Setlist:

BIG Dreams
Altun Ha (onuitgebracht)
Hands Up!
Snooze (onuitgebracht)
In a minute (onuitgebracht)
GoodEnough
If I
Ay Ay (onuitgebracht)
Swangin’
Funky (onuitgebracht)
Flow (ft. Caleborate)
Up There (onuitgebracht, ft K1D & Caleborate)

Whasgood?!
Elusive (ft. David Ngyah)

Facebook / Website / YouTube

 

 

24 november 2018

About Author

Robbe Vanden Driessche


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief