AlbumsRecensies

Tangled Horns – Superglue For The Broken (★★★★★): De soundtrack van een perfecte tijd in het keizerrijk van rock-‘n-roll

Er was eens, lang geleden, een groep muzikanten uit de hoge Antwerpse Kempen die klaar waren om de wereld te veroveren. Helaas dacht Trump er ook zo over. Zover is het bij beiden nog niet gelukt. Na ettelijke luisterbeurten denken we dat Tangled Horns een grotere kans maakt om de alleenheerschappij over de wereld te claimen dan onze oranje medemens. Als je dan toch iets goed wil doen, dan kan je dit maar beter onmiddellijk heel goed doen. En dat is wat deze Superglue for the Broken ook doet. Een uitstekende worp naar de perfectie in het land der rock ’n’ roll.

Tangled Horns is een band uit de Noorderkempen. Met vijf fantastisch goede muzikanten creëren ze een sound die ongeveer ligt tussen stoner en grunge, maar met een eigen gezicht. De band is vooral bekend om hun zeer goede live shows. Ze brachten in 2010 een self-titled ep uit, in 2011 “Klang” en recenter de dubbelspeler “Immovable Object” en “Unstoppable froce” uit via hun eigen onafhankelijke label Kablaam Records. Tangled Horns is een echte DIY-band en het voorbeeld van de echte, oprechte, hardwerkende groep. Dat ze live kunnen knallen, hebben ze getracht op deze release te laten klinken. Ze werkten hiervoor samen met Pieter Kloos (Death Alley, Motorpsycho, Dool, Peter Pan Speedrock, etc.) van The Void Studio.  Dit keer werden alle songs overigens live ingespeeld: geen clicktrack, geen correcties. En dat hoor je, dat merk je, dat voel je.

Invloeden hoor je zeker een vast, maar nergens wordt er ordinaire plagiaat gepleegd. Invloeden zoals the Melvins, Faith No More, … komen steeds op de achtergrond opdraven. Maar dit is zeker een vast een eigen release. Geen flauw afkooksel van eender welke band. Ook injecteert de nieuwe gitarist, Dennis Van Der Auwera, een heel speciale sound aan dit album. De solo’s die je hoort, zijn echt indrukwekkend. De bluesvibe die met dit gitaarwerk wordt meegebracht, zal ongetwijfeld veel muziekliefhebbers enorm kunnen bekoren. En wat ook zeker een meerwaarde betekent, is de opname zelf. Er zijn rustige passages waarvan je denkt dat de muzikanten echt naast je staan.

Ook al bespeel je zelf geen instrument, dit album zal je ongetwijfeld laten grijpen naar de luchtgitaar. En voor dat je het weet zit je op de knieën mee solo’s te spelen. Een vaag teken aan de wand dat het een knaller van een release is. Er wordt sterk geopend met “Shadow (A Personal Piece of Darkness)”, hun tweede single. Hier hoor je onmiddellijk waar de band naar toe wil. Toegankelijkere rock met voldoende diepgang. Meer dan 5 minuten lang een boeiend rocknummer brengen, het is niet veel bands gegeven. Een nummer van hetzelfde kaliber is “Light as a Feather in Concrete Shoes”. Een traag tot midtempo nummer waar de muzikale ruimte ontzettend intelligent wordt benut. Na 3 minuten wordt gas teruggenomen om dan met een van de beste gitaarsolo’s (van 1’30”!) van wal te steken waar je ontzettend blij van wordt.

Er is ook ruimte gelaten voor snellere, kortere nummers. “Magnificent Maniac” en “Superglue for the Broken” zijn iets radiovriendelijker en bewijzen meteen dat de band qua songwriting nog gegroeid is. In korte tijd worden hier veel troeven op tafel gegooid, en dat zonder te vervelen. Maar dan heb je ook nummers zoals “In the Now” en “The Timeline is a Noose” die de rustigere kant van de band tonen. Hier komen wat meer grunge-invloeden aan bod, en dit zorgt ervoor dat de release uitgebalanceerder en evenwichtiger wordt. “Beautiful Flaw” is hun eerste single, en dat is het enige minpuntje op deze release. Niet dat het een slecht nummer is, maar het reflecteert niet wat er op rest van het album te vinden is. Het kortste nummer met een knipoog naar “We Care a Lot” van Faith No More, met een schitterende tekst. En dan wordt er geëindigd met een schitterend bluesnummer. Misschien wel dé verrassing. Hier bewijst de zanger ook zijn enorme vocale kwaliteiten! Globaal gezien is Superglue for the Broken dus een album dat bovenaan de eindejaarslijstjes zal eindigen, en voor lange tijd niet weg te denken is uit de CD-speler.

Superglue for the Broken wordt uitgebracht via ruffstuffmusic en komt uit op 23 november. Deze wordt voorgesteld op dezelfde dag in het Bos, te Antwerpen. Ticketje? Check!

Facebook

Related posts
LiveRecensies

SONS @ Nieuwe Nor: Lawaai voor gevorderden

De grootste festivals van de Benelux op hun grondvesten laten schudden? Laat dat maar aan SONS over. Na een eclatante passage op…
LiveRecensies

Backyard Festival 2023: Muzikale hittegolf

September wordt in de muziekwereld traditioneel gezien als de overgangsmaand tussen het buiten- en het binnenprogramma. De poppodiums openen weer hun deuren,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cloud Cafe - "Honey"

Het gaat als een dolle binnen de Nederlandse indiescene met Cloud Cafe. Pas sinds een jaar staat het Amsterdamse viertal samen op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.