Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Nilüfer Yanya — “Heavyweight Champion of the Year”

Sinds 2015 komt de Britse singer-songwriter Nilüfer Yanya met een zekere regelmaat met nieuwe singles. De excentrieke, jazzy gitaarpop van “Baby Luv” en “Thanks 4 Nothing”, te vinden op de double A-side Do You Like Pain? van begin dit jaar, was daarvan veruit het succesvolst. In de popwereld staat de Londense met Turkse roots echter nog steeds maar op de rand van een doorbraak.

Daar kan haar nieuwe single, “Heavyweight Champion of the Year”, wel eens verandering in brengen. De titel van het nummer doet wat denken aan culthit “Heavyweight Champion of the World” van Reverend & the Makers, maar Yanya slaat een heel andere richting in, ook binnen haar eigen stijl.

“Heavyweight Champion” begint als een klassieke Nilüfer Yanya-song, met haar losse, expressieve stem boven een minimale gitaarbegeleiding. Het nummer neemt zijn tijd om op gang te komen. Bij het schriele, maar catchy ‘so you’re a liar, girl’ van het refrein lijkt de song even door te breken, maar niet voor lang. De zangeres houdt je op het puntje van je stoel; het lijkt een perfect uitgevoerde oefening in terughoudendheid.

Tot ruim drie minuten later, dan toch. Na de bridge gaan plots alle remmen los. We horen zowaar drums! Voor amper dertig seconden gaat het minimalisme het raam uit en culmineert alles in een prachtige conclusie—een twist die wij zelfs na het geflirt met rock van Thanks 4 Nothing niet zagen aankomen.

Dit is toch wel een pareltje, hoor. Nilüfer Yanya blijft ons aangenaam verrassen. Als dit de voorbode is van een album, dan kan er nog weinig misgaan. Yanya passeert op 29 april volgend jaar in de Botanique voor Les Nuits, en verzorgt op 28 november ook het voorprogramma van Interpol in Vorst Nationaal.

Twitter / Instagram / Facebook / Website

7 november 2018

About Author

Lyra muziek is cool. • luisterlog: last.fm/user/lyramsr


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief