Albums, Recensies

Matt Corby – Rainbow Valley (★★★★): Rust kan zo schoon zijn

Matt Corby begon zijn carrière al in 2007, met een succesvolle deelname aan Australian Idol. Toen, zestien jaar oud, wist hij vriend en vijand te bekoren met zijn soulvolle stem, die hem uiteindelijk een tweede plaats in de wedstrijd opleverde. De puber van toen groeide de afgelopen jaren op tot een man die meer dan ooit weet wat hij wil. Dat bewijst hij op zijn tweede plaat Rainbow Valley, die begin deze maand verscheen.

Na zijn deelname aan de Australische talentenjacht bracht Corby enkele ep’s uit, maar groot succes bleef uit. Een debuutalbum liet op zich wachten tot 2016, na een periode van afzondering in het Westen van Australië. Dat alleen zijn deed hem merkbaar deugd, want met Telluric leverde hij een debuut af om fier op te zijn. Na de eerste plaat volgde er ook een eerste kind. Het vader worden inspireerde Corby tot het maken van de nieuwe, tweede plaat.

Voor plaat twee moest Corby zich niet langer afzonderen. Hij maakte de plaat gewoon thuis. Niet verwonderlijk als je zijn huis ziet; een landgoed in de prachtige natuur van Oost-Australië. Het landgoed inspireerde hem niet alleen tot het maken van muziek, maar leverde ook meteen de nieuwe albumtitel; Rainbow Valley. Hij nam de tijd de plaat helemaal alleen te schrijven en op te nemen; instrument voor instrument. Die werkwijze zorgde voor een erg persoonlijk album, dat soulliefhebbers zeker kan overtuigen.

Opener “Light My Dart Up” is een erg rustig nummer, waar Corby’s warme stem absoluut centraal staat. Dat is net iets anders op single “No Ordinary Life”, dat instrumentaal heel sterk is; strijkers, harp, een goeie drum en zelfs een koortje werden ingezet om een dromerige sfeer te creëren. Die sfeer is nogal in contrast met de boodschap van het nummer, waarin Corby een fake wereld vol drugs verafschuwt.

“New Day Coming” begint met een baslijn die soul uitschreeuwt en aanstekelijk gevingerknip. Een heerlijk ontspannen nummer vol afwisseling. Die relaxte sfeer kenmerkt het album. Corby blijft ver weg van zijn Idols-periode en hoeft niet langer aan ‘aim to please’ te doen. De Australiër vond duidelijk zijn eigen sound en daarmee ook meteen heel wat rust. Die kalmte hoor je mooi terugkomen in de soulvolle ballads op het album; zoals “All Fired Up” en “Miracle Love”.

Ook in zijn teksten geeft Corby aan dat hij gelukkig is met zijn leven zoals het er momenteel uitziet. In de afsluiter en titeltrack van de plaat “Rainbow Valley” bezingt hij zijn liefde voor zijn thuis; ‘I think I’m back in love’, ‘I wanna settle down a little, so we can breathe again’ en ‘the blues don’t follow me’. Het is duidelijk; Corby is gelukkig. En wij dus ook.

Met zijn tweede album toont Corby dat hij weet wie hij is en waar hij muzikaal voor staat. ‘I decided to be myself’, zegt hij zelf. Hij maakte dan ook in alle rust een album zonder compromissen. Elf nummers lang weerklinkt de schoonheid van die gevonden rust. Een mooie plaat, al mist het geheel misschien dat beetje extra peper dat de oude Corby zo kenmerkte.

Matt Corby staat op 14 februari in de Botanique in Brussel.

Website/Facebook

7 november 2018

About Author

Yasmina Goossens


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter