LiveRecensies

State Champs @ Muziekodroom: Te veel routine

De winter is in het land en dus trekken de mensen naar binnen om zich te verwarmen. Ook wij deden dat. We trokken naar het sympathieke Limburg om ons onder te dompelen in een avond gevuld met poppunk. State Champs had een internationaal gezelschap aan vrienden uitgenodigd voor hun eerste concert op het Europese vasteland van deze tour. Routineus speelden ze een strakke set zonder al te veel boe of ba.

De jongens uit New York brachten eerder dit jaar hun derde album genaamd Living Proof uit. Fier kwamen ze dat dan ook voorstellen aan hun Belgische fans. Hun laatste passage in België was niet eens zo lang geleden, maar dit was wel de eerste na de officiële release van Living Proof. Tijd om onze oldschool Vans nog eens aan te trekken en volledig los te gaan.

Eerste band van dienst, Woes, stond al vroeg gepland. De Schotse jonkies ondervonden wat problemen met de geluidstechniek, maar deden hun stinkende best om er het beste van te maken. De leadvocals waren moeilijk verstaanbaar en als kers op de taart viel de micro van de zanger volledig uit tijdens afsluiter “Worst Friend”. De bassist claimde halverwege het nummer nog ‘I’m the singer now’, maar het kalf was al verdronken. Nog geen kwartier later was het de beurt aan Stand Atlantic. Het gaat hard voor de Aussies. Nog geen jaar geleden speelden ze hun eerste show in België, gisteren was de derde show in ons Belgenlandje. Een week na de release van hun debuutplaat Skinny Dipping stonden ze te blinken voor ons. Een vrouw aan het stuur van een poppunk band, wat een verademing. Als diezelfde band dan ook nog goede muziek aflevert, is dat mooi. Na een degelijke show, waar zangeres Bonnie het toch wat moeilijk had om het publiek mee te krijgen, tekende afsluiter “Coffee At Midnight” toch voor het eerste luidkeels meezingmomentje.

De laatste warm-up show van de avond, en dat mag je in dit barre weer letterlijk nemen, viel te beurt aan Seaway. De Canadezen tekenden voor hun tweede show ooit in België. Na de succesvolle release van hun derde album Vacation was het ook logisch dat die plaat de setlist aanvoerde. Maar ouder materiaal als “Slam” en “Stubborn Love” leken toch nog net dat tikkeltje meer in de smaak te vallen bij het publiek. Seaway stond wel garant voor de eerset moshpit van de avond, iets waar de vorige twee bands zo om smeekten. Met “Lula On The Beach” leek de zomer even terug aanwezig te zijn, maar ook dat was van korte duur. Opvallend was wel hoe statisch de jongens eigenlijk voor de dag kwamen en hoe ongemakkelijk zanger Ryan Locke er soms bijstond. Gelukkig deed dat niks af van de kwaliteit.

Nu iedereen volledig opgewarmd was, kregen we nog even de tijd om te stretchen, maar de adempauze was van korte duur. State Champs schoot stevig uit de startblokken met “Criminal” en zanger Derek DiScanio toonde zich een ware volksmenner. Probleemloos deed het publiek wat hij hen opdroeg en traditiegetrouw stond ook hij in de helft van de opener al nat in het zweet en zo rood als een tomaat. ‘We’re in for a treat’ glimlachte DiScanio richting het publiek alvorens terug van leer te steken en gelijk had hij. Het publiek zong, danste, sprong, zwaaide, … Alles wat een frontman wil zien.

Na het duo “Losing Myself” en “Shape Up” was de temperatuur behoorlijk wat graden de lucht in geschoten en werden vele pulls uitgetrokken. De Amerikanen op het podium hadden wel niet veel zin om het tempo te laten zakken en raasden routineus door. Niet veel later verdween iedereen behalve DiScanio richting de coulissen zonder zelfs maar eens om te kijken. Met een akoestische gitaar in de hand vertelde hij dat we onze eerste en enige adempauze van de setlist gingen krijgen in de vorm van “If I’m Lucky”. De zaal genoot en stond niet veel later terug volledig uit hun bol te gaan op klassieker “All You Are Is History”.

We mogen dan wel aanwezig zijn op de Living Proof-tour, vijf jaar geleden kwam het debuutalbum The Finer Things uit. Voor die gelegenheid haalden de jongens twee extra klassiekers van dat album van onder het stof. Met leadsingle van het laatste album verdwenen ze terug naar vanachter, inclusief zanger deze keer. Maar iedereen die af en toe eens een concertje meepikt, weet dat de meeste bands het hier niet bij laten. Na een toch relatief lange afwezigheid op het podium kwamen ze uiteindelijk terug en passeerden “Elevated” en “Secrets” nog de revue. Die afsluiter had niet het gewenste, ontploffende respons waar de band op gehoopt zal hebben. ‘Would you come back to a State Champs show?’ vroeg DiScanio en het publiek en die bevestigden luidkeels. ‘Come to Graspop, it’s gonna be sick’ gruntte hij, alsof hij al jaren in een metalband zong.

State Champs leverde een degelijke show af, die jammer genoeg af en toe iets te ingestudeerd en weinig spontaan aanvoelde. Muzikaal was er echter niks op aan te merken en DiScanio is wel een erg goede frontman, maar de rest van de band zou ook eens van hun tegel mogen afkomen, vooral beide gitaristen. Aan het enthousiasme van het publiek zal het niet gelegen hebben, maar wij hadden toch het gevoel dat er iets ontbrak. Deze zomer krijgen de jongens een nieuwe kans, op Graspop.

Setlist:

Criminal
Frozen
Losing Myself
Shape Up
Mine Is Gold
Hard To Please
Crystal Ball
Remedy
Perfect Score
Lightning
If I’m Lucky
Our Time To Go
All You Are Is History
Safe Haven
Easy Enough
Something About You
Simple Existence
Dead and Gone

Elevated
Secrets

Website / Facebook / Instagram / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Wonder Years - "Wyatt's Song (Your Name)"

Na “Oldest Daughter” en “Summer Clothes” volgt met “Wyatt’s Song (your Name)” de derde single uit het aankomende album van The Wonder…
LiveRecensies

Turnstile @ Muziekodroom: Moshen in de sauna

Met het vorig jaar gereleasete GLOW ON brak Turnstile plots door bij een mainstreampubliek. De Amerikaanse hardcoreband bestaat al sinds 2010 en…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Boskat - "Fake It Till You Make It" (feat. Calya J.)

De Antwerpse Boskat levert stevige poppunk die menig luisteraar omverblaast. Dit knotsgekke duo valt niet enkel op door zijn aanstekelijke nummers, hun…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.