AlbumsRecensies

Nao – Saturn (★★★★): Een muzikaal reisje doorheen het heelal

Het is alweer twee jaar geleden dat het Britse opkomende talent Nao haar debuutalbum For All We Know uitbracht. Neo Jessica Joshua plakt zelf op haar muziek het etiket ‘wonky funk’ door de aanstekelijke combinatie van funk, soul, jazz en r&b. Nieuwe plaat Saturn breit verder op dit elan, maar bevat meer maturiteit en nieuwe stijlen, waardoor de luisteraar verzekerd wordt op een intergalactisch uitstapje doorheen de ruimte. Nao blijft zichzelf heruitvinden waardoor ze ons keer op keer weet te verbazen en meer is dan de typische Britse r&b van Jorja Smith en Mahalia. Saturn gaat over de nieuwe levensfase die jongvolwassenen ingaan tussen de 27 en 32 jaar en dat gevoel probeerde ze te creëren doorheen de individuele nummers. Het duurt in astronomische taal dan ook ongeveer zoveel jaar voor de planeet Saturnus om op de plaats te geraken waar ze geboren werd, wat meteen de naamkeuze onthult. Net zoals haar eigen persoonlijkheid is haar muziek klaar voor meer complexiteit en gewaagde sounds. Saturn gaat over de nieuwe omgang met liefde, zelfbewustzijn en afgelopen relaties op het einde van haar twintiger jaren.

De afgelopen maanden releasete de artieste al enkele singles die in het album voorkomen. Zo kenden we al “Another Lifetime”, “Curiosity” en “Drive and Disconnect”. Deze eerste twee gelijken het meest op voorgaand werk uit haar debuutalbum door het gebruik van typische Nao-r&b met sterke vocals en trage synths. “Drive and Disconnect” is dan weer sterk beïnvloed door funk en soul, met een kleine knipoog naar Drake. De grote vrolijkheid van het nummer maakt het bovendien sterk dansbaar en misschien zelfs radiovriendelijk, wat van de rest van het album moeilijker gezegd kan worden. Ondanks het feit dat de nummers behoren tot het alternatieve genre van de r&b, weten ze meteen te blijven hangen na een eerste luisterbeurt.

Saturn bevat ook twee samenwerkingen met andere Britse artiesten. Tweede nummer “Make It Out Alive” is een samenwerking met de r&b-artiest SiR en resulteert in een uptempo melodie, waar beiden het uiteenvallen van een lange relatie bezingen. “Saturn” is dan weer een collaboratie met Kwabs. Jazzy soul wordt hier in een sensueel Nao-jasje gestoken. In het duet zingen de twee artiesten over hoe liefde komt en gaat, net zoals de gasreus Saturnus haar banen rond de zon maakt. Deze twee nummers zijn ondanks de indrukwekkende samenwerkingen niet de uitschieters van het album, want Nao is even sterk op zichzelf, in tegenstelling tot sommige andere artiesten die minder krachtig zijn alleen en daarom featurings nodig hebben.

Nao’s klassiek geschoolde jazzy talent verschijnt in Saturn een aantal keer echt op de voorgrond. In “Gabriel” horen we een echte jazz popsong waarin Nao haar vibrerende stemtrucjes bovenhaalt, die ze meermaals in haar debuut gebruikte. “If You Ever” is één van die nieuwe topnummers die er voor ons wel enorm boven uitspringt. Sterk contrasterend met haar eerste album enerzijds door de uptempo beats, maar toch weer zeer typerend anderzijds. Dat is nu nét wat Nao zo bijzonder maakt. Dit nummer bracht ze later ook nog uit met ondersteunende zang van 6LACk. Duidelijk is alleszins dat de Amerikaan geen broodnodige meerwaarde toevoegt. Onze topfavoriet is nog iets verder te zoeken: “Love Supreme”. R&b en funk versmelten tot een catchy nummer dat bovendien voor een happy mood zorgt. Ook “Yellow of The Sun” kenmerkt een sterke funkinvloed. Nao is niet langer meer de jonge r&b-artieste die ze twee jaar geleden was, Nao is een vrouw geworden die haar volwassenheid laat klinken doorheen haar muziek.

Het vermelden waard zijn zeker nog “Orbit” en “A Life Like This”: twee rustige nummers die het album vervolledigen en zorgen voor een heerlijke afwisseling. Vooral het laatste nummer is echt een pareltje. Het is een sterke r&b-ballad met een melodramatisch kantje. Ook dit kan de artieste: haar publiek ontroeren met haar stem en vooral haar stem. Dat is dan ook het nummer waarmee het album wordt afgesloten en dat perfect past bij de somberheid die we voelen omdat het op zijn einde is gelopen.

Nao bevestigde met Saturn haar getalenteerde gevoel voor groove en ritme. Deze tweede plaat is een versmelting van allerlei genres tot een typische Nao-sound. Ze vulde de hoge verwachtingen in én oversteeg ze bovendien door de grotere variatie aan stijlen en afwisselende nummers. Saturn trakteert ons op een kosmisch uitstapje langs alle mogelijke planeten van ons zonnestelsel, vervelen zullen we ons dan ook zeker niet.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nao - "Messy Love"

Het is nu al zes zomers geleden dat we voor het eerst op Mura Masa’s gigantische zomerhit “Firefly” konden dansen. De doorbraak…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nao feat. Lianne La Havas - "Woman"

Het is al weer enkele jaren geleden dat we wat nieuws kregen te horen van een van de vooraanstaande figuren in de…
LiveRecensies

NAO @ Ancienne Belgique (AB): Veel in haar mars

Het was gisteren een grijze dag, maar toch wist een kleine, sierlijke dame, genaamd Nao, er voor te zorgen dat we wat van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.