banner

FeaturesUitgelichtZalm van de maand

Zalm van de maand: Nagløed

Naar maandelijkse gewoonte namen we weer een diepe duik in alle leuke inzendingen die we op onze kans op vi.be ontvingen. Het is altijd moeilijk om slechts één van de vele talentvolle bands als Zalm van de maand te kronen, maar deze keer gaat de titel naar Nagløed. De Gentse band rond Dillian Fevry, Matthias Dewilde en Andreas Lagrou wist ons te overtuigen met hun sfeervolle muziek die de grenzen tussen verschillende genres overstijgt.

Nagløed haalt namelijk zijn invloeden van zowat overal. Jazz, pop, film en subtiele elektronica vinden allemaal op een of andere manier hun eigen weg binnen de organische muziek die het trio brengt. Hun veelzijdige sound en open-minded aanpak resulteerde bijvoorbeeld al tot een aantal boeiende songs die verzameld werden op hun titelloze debuut-ep. Hierop laten ze tal van creatieve ideeën soepel door elkaar stromen. Altijd spannend, maar nooit te hard botsend.

Op nummers als “Wintermuts” en “Waimes” lijkt de muziek spontaan te ontwaken dankzij zachte, maar opbouwende postrock gitaarlijnen, warme keys en jazzy drums. Maar tegelijkertijd weet de groep ook abstractere gronden te betreden. Zo verkennen ze op bijvoorbeeld “Symbols” en “Vöhl” de ambient, waar ze nog meer lijken de focussen op diepe texturen en dromerige atmosferen. Op hun recentste single “Nuë” durven ze dan wat meer vocals te steken in hun grotendeels instrumentale muziek en ook die evenwichtsoefening gaat hen goed af.

De rode draad lijkt echter de openheid te zijn waaruit hun muziek ontstaat. Nagløed lijkt bewust te treden uit de voor de hand liggende structuren. De emotie die ze in hun werk brengen, heerst dan weer in de stiltes van hun ruimtelijke muziek. Hun nummers krijgen bijgevolg de ruimte om te ademen en zijn niet gebonden aan grenzen. De vrijheid die ze zichzelf permitteren, doet hun muziek meer dan goed en ons verlangen naar meer.

Nagløed speelt op 16 december in Staminee De Living (Heist-op-den-Berg).

vi.be / Facebook

 

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

The Pink Lemons - Saturday Ease (★★★½): Frisse limonade met een shot funk

Enige tijd geleden werd The Pink Lemons al getipt als onze zalm van de maand. De groep uit Sint-Truiden trok toen onze…
FeaturesUitgelichtZalm van de maand

Zalm van de maand: Loyk

In onze rubriek ‘Zalm van de maand’ stellen we al meer dan twee jaar maandelijks een act voor waarin we veel potentieel…
FeaturesUitgelichtZalm van de maand

Zalm van de maand: Melting Baskets

Naar goede gewoonte duiken wij maandelijks in onze visvijver op vi.be. Ook in oktober was er aan verse vis in onze vijver…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.