LiveRecensies

Novo Amor @ Botanique (Orangerie): Magische meerstemmigheid

Sinds we overgeschakeld zijn op het winteruur, is het weer ook meteen 360 graden gekeerd. Het is dus 100% verantwoord om tijdverdrijf te zoeken in de iets wat weemoedige sfeer. Novo Amor bood ons daarmee de perfecte avond aan. Deze Welshe singer/songwriter mocht zijn debuutplaat Birthplace komen voorstellen aan een uitverkochte Orangerie. Ongeveer een jaar geleden speelde hij zijn eerste concert in België, in een uitverkochte Rotonde.

Tegenwoordig staat Scandinavië bekend als de broedmachine van de nieuwe popidolen. Niets is minder waar, want het is ook de thuishaven van Anne Leone. Deze Zweedse dame kreeg de eer om met haar mix van Americana en folk het voorprogramma te verzorgen van Novo Amor. Normaal is voorprogramma zijn een ondankbare taak, maar vanavond werd er een uitzondering gemaakt. Vanaf de eerste minuut hing het publiek aan de lippen van Leone. Ze kreeg zelfs tijdens het voorlaatste nummer een bos bloemen van een aantal fans op de eerste rij. Haar songteksten waren emotioneel geladen en haar enthousiasme gaf haar performance extra charmes. Af en toe deed ze ons denken aan Jade Bird, maar dan zonder de cowboy laarzen.

Een dikke week geleden bracht de Welsche singer/songwriter Novo Amor alias Ali John Meredith-Lacey zijn debuutplaat Birthplace uit. In tegenstelling tot zijn voorgaande ep’s zijn de nieuwe nummers krachtig en opgewekter. Ook live is duidelijk het verschil op te merken. Zijn set konden we opsplitsen in twee delen. Het eerste deel bestond uit voornamelijk nieuwe songs. “Emigrate” opende de set en zette meteen de toon voor de avond. Ook “Birthplace” en zijn meest recente “Utican” wisten ons te overtuigen.

In tegenstelling tot zijn melancholische, bijna weemoedige songs, vertolken zijn nieuwe nummers een kreet van hoop en bijna een voorzichtige vreugde. En dat was ook duidelijk te zien in het speelplezier van zijn band. Tussen de nummers door wisselden ze regelmatig oogcontact uit en was een glimlach niet van hun gezicht weg te denken. Tijdens “State Lines” sprak Lacey voor de eerste maal het publiek toe en gebruikte hij het moment om zijn band voor te stellen, beter gezegd poging tot voorstellen. Het mondde uit in een ludiek momentje tussen de bassist en de pianist.

Wie de band al wat langer dan vandaag volgt, weet dat ze uitblinken in tederheid en intimiteit. Dat is ook mede te danken aan het unieke stemgeluid van Lacey. Zijn kopstem vormt de rode draad tussen al zijn songs en kwam het beste tot zijn recht in de oudere nummers. “Carry You”, waarschijnlijk zijn meest bekende nummer, zorgde voor een moment van stiekem collectief een traan laten. Ook tijdens “Anchor” werd zijn breekbaarheid naar voren geschoven. Een deel van de band verliet het podium en hij bleef zo goed als alleen achter met zijn piano. Enkel de violist en bassist bleven achter om de nodige muzikale ondersteuning aan te bieden. Desondanks wist hij ook naar het einde toe deze tedere lijn door te trekken naar zijn nieuwere songs. “Sleepless” en “Repeat Untill Death” waren de momenten waarbij alle puzzelstukjes in elkaar vielen. De power uit het begin van zijn set werd gecombineerd met het emotionele gehalte van zijn oudere nummers.

Sinds een jaar maakt Ed Tullett deel uit van de vaste bezetting van Novo Amor. Dat is geen vreemde keuze voor de band, want vorig jaar nam Tullett samen met Lacey een album op genaamd Heiress. Hierop zijn twaalf songs te horen waarbij meerstemmigheid centraal staat. Het was dan ook te verwachte, dat de band hiervan een nummer ging spelen. “Terraform”  bleek als enige de setlist te zijn ingeslopen. Het was de eerste keer dat we Tullett uitgebreid aan het werk hoorden. Net als Lacey blinkt hij uit in het gebruik van zijn kopstem. Ook tijdens “Alps” en “From Gold”, de laatste twee songs, werd het duidelijk wat voor unieke samenzang zij hebben. Het woord magisch kan al snel hier gebruikt worden als omschrijving.

Novo Amor bewees gisteren hoe hard een band kan groeien op een jaar tijd. De ietwat schuchtere Welshman die vorig jaar de Rotonde toezong, is omgetoverd in een volwaardige frontman, die af en toe wel wat bescheiden is. Hun recent uitgebrachte debuutplaat Birthplace stond centraal in hun setlist. Deze waren samen met zijn oudere songs ondergebracht in de perfecte mix van somberheid en gelukzaligheid. Uiteindelijk speelden ze een klein uurtje, maar van ons had dat veel langer mogen duren.

Setlist

Emigrate
Birthplace
Utican
Anniversary/13494
State Lines
Carry You
Embody Me
Holland
Colourway
Sleepless
Anchor
Repeat Untill Death
Terraform
Alps
From Gold

Related posts
LiveRecensies

Infinity Song @ Botanique (Orangerie): Swingend familiefeestje

De tofste, muzikale familie sinds de familie von Trapp, dat moeten wel de gebroeders en zusters Boyd zijn. Hun bandnaam Infinity Song…
LiveRecensies

Babe Rainbow @ Botanique (Rotonde): Een pot geluk

Dat het er aan de andere kant van de wereld soms iets gezapiger aan toe gaat, hoeven we je al lang niet…
LiveRecensies

Crumb @ Botanique (Orangerie): Meer dan kruimeltjes

Al sinds 2018 gaat Crumb mee, maar toch speelde de band nog nooit een show op Belgische grond. Dat lange wachten was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.