LiveRecensies

Hyphen Hyphen @ Ancienne Belgique: Vier om te zien!

© CPU – Bert Savels

Hyphen Hyphen behoort tot één van de populairste Franse bands en dat succes komt niet uit het niets. In 2015 brak het trio uit Nice door met hun debuutplaat Times en al snel groeiden ze door van nieuwkomer naar een vaste waarde. In mei van dit jaar verscheen HH waarmee ze zelfs nog beter scoorden dan met hun debuutplaat. Gisterenavond stonden ze alvast in een uitverkochte Ancienne Belgique die duidelijk zin had in een flinke dosis energie (en muziek)!

© Maxim Meyer-Horn

Voor we echter Hyphen Hyphen te horen kregen, mocht het Brusselse electropopvijftal Sonnfjord ons opwarmen. De band rond frontdame Maria-Laetitia Mattern kreeg een halfuur om zich te bewijzen en dat deden ze bijzonder goed. De set was goed opgebouwd en werd op een frisse wijze gebracht. De reeds bijna helemaal volgelopen AB ontdooide steeds meer naargelang de set vorderde en Maria kon op haar charmante manier de zaal boeien. De nummers van debuut ep City Lights vormden de basis van het optreden en toonden dat ze ook in een live jasje aanstekelijk kunnen zijn. Sonnfjord was een mooie en geslaagde opener en wie weet mogen zij binnenkort op hun eentje eens de Ancienne Belgique vullen.

Met een oorverdovende intro bestormde dan ook Hyphen Hyphen om iets na negen de scène. Dat de band heel wat energie in zich heeft, wordt al snel duidelijk met de furieuze opener “Take My Hand”. Het nummer heeft iets experimenteel in zich waardoor niet iedereen vanaf de eerste seconde los gaat. Daar kwam echter al vlotjes verandering in met het frivole ”Kiss You”. Het contrast tussen de twee nummers kon haast niet groter zijn, maar dat maakte ook meteen duidelijk dat Hyphen Hyphen niet één vaste sound heeft.

Tracks van de nieuwe plaat HH waren natuurlijk talrijk aanwezig, maar ook nummers van debuutplaat Times kregen gisteren een plek in de setlist. “Cause I Got A Chance” werd bijvoorbeeld al vroeg gespeeld en kon op veel respons rekenen van het publiek. Dat publiek werd trouwens vaak betrokken bij het concert. Er werd duchtig met de handjes gezwaaid op de tonen van “Young Leaders” en tijdens het ingetogener “The Way You Stay” gingen een honderdtal smartphonelichtjes de lucht in. Dat er geen dranghekken waren gezet voor het podium, zorgde voor een nog betere connectie tussen band en publiek.

Op een echte meezinger bleef het echter even wachten, maar gelukkig zette “Like Boys” de boel dan serieus op stelten. De hit van het nieuwe album werd de afgelopen maanden zo goed als grijsgedraaid op de Franstalige radio en bijgevolg kon iedereen goed meezingen. Het catchy popnummer bracht opnieuw heel wat energie in de set die met het volgende, meer rockende nummer “Last Call” bewaard bleef. Samanta haalde zelfs een gitaar boven en er bleek ook een perfecte rockdiva in haar te schuilen. Die rockdiva bleek ook goed bij stem te zijn, zo bleek in het indrukwekkend gebrachte “Mama Sorry” dat zelfs nog intenser werd door het goede lichtspel.

Maar toch waren er ook gisteren een aantal storende zaken in de set. We vonden de meegenomen cameraman die de hele tijd over en weer aan het lopen was op het podium bijvoorbeeld redelijk storend en hadden soms het gevoel dat Hyphen Hyphen te veel bezig was met het perfecte beeld vast te leggen dan met de show zelf bezig te zijn. Ook wat betreft de duur van de set, is er nog ruimte tot verbetering, want met twee albums heb je meer dan genoeg nummers om de show iets langer te maken, want ze brachten maar een schuchtere elf nummers. De fans deerde het niet, want ze zorgden voor een toffe en energieke sfeer dat zelfs in het Nederlands werd gevierd met ‘waar is dat feestje? Hier is dat feestje!’ spreekkoren. Een verrassing als je weet dat er amper Vlamingen aanwezig waren.

Het publiek vroeg en kreeg een bisronde en niet de minste ook. “Be High With Me” kreeg de hele zaal aan het springen, maar de definitieve climax van de set werd bewaard tot het einde met “Just Need Your Love”. De langgerekte versie werd strak en speels gebracht en het publiek vierde al alsof het weekend was. Om het feest compleet te maken, dook frontdame Samanta nog even het publiek in om erna nog even door het balkon van de Ancienne Belgique te lopen. Een passend einde voor een frivool en bombastisch concert.

Hyphen Hyphen bracht met andere woorden een leuke show naar de Ancienne Belgique die zowel jong en oud aan het dansen kreeg. De groep bewees bovendien hoe divers ze wel niet zijn in hun sound en dat zorgde ook voor een dynamische setlist waar iedereen aan zijn trekken kwam. De zorgen voor morgen werden even vergeten en dat is nu eenmaal wat een goed Hyphen Hyphen concert uitmaakt.

Setlist:

Take My Hand
Kiss You
Cause I Got A Chance
Young Leaders
Like Boys
Last Call
The Way You Stay
Mama Sorry
Lonely Baby

Be High With Me
Just Need Your Love

1767 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Cult of Luna @ Ancienne Belgique (AB): Headbangend naar het Walhalla

Een postmetalavond voor gevorderden. Zo kondigde de AB de triple bill van Svalbard, Russian Circles en Cult of Luna aan. En daar…
LiveRecensies

Olivia Dean @ Ancienne Belgique (AB Club): Kleurrijke clubnacht

Terwijl in haar thuisland, het Verenigd Koninkrijk, de ietwat grotere clubs eigenlijk al te klein zijn geworden voor Olivia Dean, lijkt de…
InstagramLiveRecensies

Warhaus @ Ancienne Belgique (AB): Op geen foutje te betrappen

Met drie volwaardige albums onder de arm kunnen we Warhaus niet meer onder de noemer ‘zijproject’ catalogiseren. Waar Maarten Devoldere de tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.