LiveRecensies

Aïsha Devi + Abyss X @Vooruit: Veel spektakel, minder devi-ne

In het kader van Film Fest Gent trekken electronica-producers Aïsha Devi en Abyss X naar de Domzaal van kunstencentrum Vooruit. Bekend omwille van hun eigenzinnige, duistere geluid en balancerend op de grens van soundscapes en techno zetten de respectievelijk Zwitsers-Tibetaanse en Kretenzische artiesten een performance neer met erg veel potentie, maar weinig resultaat.

De nacht slaat in bij de opkomst van Abyss X. Voor haar bevindt zich een verticaal rood laserlicht, achter haar een videoprojectie waarop beelden uit haar moederland zichtbaar zijn. De sacraliteit die centraal staat in haar performance – opwaartse verwijzingen, theatrale bewegingen en een bezwerende stemming zijn hierin het prominentst – wordt op het scherm letterlijk bevestigd door een beeld van Christus. De helft van het publiek, dat uit een erg schaars aantal bestaat, zit neer en kijkt toe naar het spektakel, wat des te meer de sfeer bevestigt, maar helaas ook de chemie tussen artiest en publiek doet verloren gaan. Hoe ze dit lijkt te willen redden, is door sensuele, eerder seksuele, bewegingen te maken boven haar mixtafel.

Hoewel de muziek van Aïsha Devi erg gelijkend is aan die van Abyss X, kiest ze wat betreft haar performance toch voor een andere aanpak. Ze beslist in tegenstelling tot haar voorganger volledig bedekkende kledij te dragen en videobeelden 360° te projecteren. Naast deze visuele overname, spoort ze het publiek aan recht te staan en het podium dichter te benaderen, een actie die al veel vroeger had moeten gebeuren. Het is het startschot van wat verwacht werd van deze vrouwen: euforische dance diva’s zoals Vooruit hen aankondigde. Het maakt het spektakel aardser en wekt een samenhorigheidsgevoel op.

Ondanks de ideale setting – én de Domzaal én de overweldigende videoprojecties – duurde het tot het midden van Devi’s set voordat het publiek (mentaal) toetrad tot de performance. De muziek van beide artiesten staat ervoor gekend vrij ontoegankelijk te zijn, maar in dit scenario namen ze de taak te laat op om er een brug voor te vormen. Desondanks sloegen ze erin een erg indrukwekkende, samenhangende performance te vormen.

Facebook / Twitter / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Abyss X - "Banyana"

Op haar zevende verhuisde Evangelina VS van de wereldstad New York naar het Griekse eiland Kreta. De overschakeling van een metropool naar…
LiveRecensies

Horst 2021 (Dag 1): Hoogmis van muziek, kunst en architectuur

In het afgelopen decennium heeft Horst Arts & Music Festival zich gevestigd als een van de belangrijkste elektronische muziekfestivals van België. Het…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Primavera Sound 2019: Diverse line-up met voor ieder wat wils

Deze week wordt in Barcelona het startschot van de festivalzomer gegeven met Primavera Sound. Vorig jaar lag de focus meer op hiphop…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.