Live, Recensies

Dermot Kennedy @ Botanique: Ruwe emoties uit volle borst!

© Kamilia Sain

Voor de derde keer dit jaar stond de Ierse singer songwriter Dermot Kennedy op een Belgisch podium en wat ons betreft was het gisterenavond ook weer een geslaagde avond. Nadat hij in januari de AB Club al uitverkocht en afgelopen zomer een goedgevulde The Barn van Rock Werchter mocht openen, was het deze keer aan de Botanique. Een album heeft hij nog niet, maar wel twee leuke ep’s die al enkele bescheiden hits naar voren wisten te brengen. Zo mocht hij bij het YouTube-kanaal Colors “Moments Passed” brengen en werd hij ook gevraagd om een prestigieus NPR Music Tiny Desk Concert te doen. Zijn doorbraak is een feit en dat werd in de Orangerie helemaal bevestigd. 

Zijn carrière zou het verhaal van een tienerfilm kunnen zijn. De Britse zanger Jack Vallier was jarenlang beloftevolle voetballer tot hij besloot om zich helemaal op zijn muziek te storten en dat werpt eindelijk zijn vruchten af. Miljoenen streams en deze tour met Dermot Kennedy zijn nog maar het begin want ook de BBC is grote fan. Tijdens zijn zeven nummers omvattende set begeleide hij zichzelf op een gitaar en bracht hij fragiele folkpop-nummers. Onthouden doen we vooral “Lying” dat weldra uit zou komen. Geen slecht Belgisch debuut, want we zien Jack in de toekomst ook met een full band overtuigen.

Met bijna een kwartier vertraging kwam Dermot Kennedy eindelijk op en begon hij aan zijn uur en een kwartier durende set. “All My Friends”, een nummer uit zijn debuut-ep Doves en Ravens, beet de spits af en openbaarde meteen de grootste opdoffer van de avond: de veel te luide drums. Het effect van het nummer ging zo wat verloren en zo waren de meesten blij toen “A Closeness” op een ingetogenere manier startte. Met een gitaar in zijn hand is en blijft Kennedy het sterkst op een podium. 

© Kamilia Sain

Dermots nummers hebben bijna allemaal een soortgelijke opbouw. Dermot start op een intieme manier met vooral zijn stem en een piano of gitaar, waarna het nummer uitmondt in een climax met drums die zo het ritme verhogen. Ook bij “Shelter” was dat het geval en zo barstte het nummer in zijn slot indrukwekkend open. De drums bleven wel extreem sterk aanwezig doordat die te luid stonden, wat vervolgens vooral bij “Young & Free” weer van nadeel was. Voor de rest schitterde het nummer door de emotionele uitvoering en pakte de Ier iedereen met zijn stem in. 

In de uitverkochte Orangerie waren heel wat jonge koppels aanwezig en die kregen met “For Island Fires and Families” een meer dan degelijke balade om elkaar in de armen te nemen. Ook de vrijgezellen kwamen aan hun trekken, want met “Malay” wist Dermot iedereen met zijn warme stem in zijn armen te nemen. Vooral het sterke einde van het ingetogenere nummer wisten we te smaken, maar het was zijn hit “Moments Passed” waarmee hij heel de Botanique over de streep kreeg. Kippenvel was allom en dat verdween bij het weldra verschijnende powernummer “Power Over Me” niet.

© Kamilia Sain

Zoals we ook al op zijn traag op gang komende set op Rock Werchter zeiden, is ook deze keer het slot het meest pakkend. Vanaf “Dancing Under Red Skies” sleepte’ ons Dermot nog eens helemaal in zijn emoties mee en konden we bij het magnifieke “An Evening I Will Never Forget” nog eens helemaal wegdromen. “Glory” schudde ons dan nog eens glorieus wakker met een enorm pakkende uitvoering vooraleer we met “After Rain” de avond met sentimentele gevoelens afsloten. Een waar happy end van het concert.

Dermot Kennedy heeft onbetwistbaar een straffe stem die elke ruwe en elke zachte emotie kan uitten zonder te melig te zijn. Jammer dat zijn stem in sommige nummers wat onhoorbaar was door de veel te luide drums, maar vooral het slot doet ons dat vergeten. Naast veel gekend werk, bracht hij overigens heel wat nieuwe nummer die hij binnenkort wilt releasen (“Power Of Me” verschijnt bijvoorbeeld volgende week) en die in de set ook overeind bleven. Met een uitgebreider oeuvre zien we Dermot Kennedy wellicht terug in de grote zaal van de Ancienne Belgique waar hopelijk nog meer mensen van zijn fantastische stem kunnen genieten.

© Kamilia Sain

Setlist: 

All My Friends
A Closeness
Shelter
Lost
Young & Free
Boston
For Island Fires and Family
Malay
Moments Passed
Power Over Me
Dancing Under Red Skies
An Evening I Will Not Forget
Glory
After Rain

10 oktober 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief