AlbumsRecensies

The Story So Far – Proper Dose (★★★½): Een album met een handleiding

The Story So Far is een naam als een klok in pop-punkmiddens. De band uit Walnut Creek heeft zich dankzij een uitstekende livereputatie, maar vooral drie geweldige albums weten te nestelen tussen de toppers binnen het genre. Vandaar ook dat menig pop-punker reikhalzend uitkeek naar de release van het nieuwe album. Dat nieuwe album, dat de naam Proper Dose meekreeg, liet even op zich wachten. Het was alweer van 2015 geleden dat de band hun self-titled album de wereld instuurde, wat een eeuwigheid lijkt binnen de pop-punk. The Story So Far was een stijlbreuk met eerder werk, en het was dan ook de vraag hoe de heren uit Californië het Proper Dose gingen aanpakken.

De opener van het album is ook meteen de titelsong, en heeft logischerwijs de naam “Proper Dose” meegekregen. In tegenstelling tot enkele singles die voor de release werden uitgebracht, is dit wél een nummer met body. “Proper Dose” is een van de nummers die doorgaan op het elan van The Story So Far, het album uit 2015 welteverstaan. Mooie balans tussen krachtige zanglijnen en een catchy refrein; een goed recept, als je het ons vraagt. De tweede song, “Keep This Up”, zou dan weer op een van de twee eerste albums van de band kunnen staan. De focus ligt hierbij minder op de ‘pop’, maar eerder op de ‘punk’, en laat dat nu net de straalmotor geweest zijn waarmee Parker Cannon en de zijnen zichzelf naar de top hebben geschoten.

Hierna volgt een rondje singles die al eerder werden gereleaset, en daarbij valt meteen wat op. “Out Of It”, een nummer dat vorig jaar de wereld al werd ingestuurd, is het slachtoffer geworden van een iets te enthousiaste producer. Vooral met de tweede stem werd net dat tikkeltje te veel gespeeld, waardoor het nummer nogal onnatuurlijk klinkt. Ook de drumlijnen werden wat meer naar de achtergrond verdrongen, waardoor het nummer serieus aan power inboet. De tweede stem werd overigens achterwege gelaten toen de band het nummer live bracht in Trix, op 24 september. Dat konden wij alleen maar toejuichen.

Over de nummers die nog volgen kan hetzelfde worden gezegd. Waar de panache van oudere nummers vooral kwam van de schreeuwerige gezangen van Parker Cannon, lijken de nieuwe nummers soms te mak. “Let It Go”, bijvoorbeeld, heeft een enorm potentieel om een classic te worden in het genre, maar weerspiegelt de identiteit van de band gewoon te weinig. Op “Upside Down” laat The Story So Far het gaspedaal helemaal los, maar dit nummer moet het dan ook vooral van het samenspel van de bandleden hebben. De kunst om nummers niet te gaan overplayen hebben de heren uit Californië overduidelijk onder de knie, en bewijzen zo waarom ze aan de top staan in hun genre. Misschien is “Upside Down” wel het strafste nummer van de nieuwe plaat, maar daarvoor laat je het nummer en het album best even bezinken.

Al met al heeft The Story So Far met Proper Dose toch een puik album geboetseerd. Kritiek is zeker op z’n plaats, maar dan mag vooral met een beschuldigende vinger naar de producer gewezen worden. De nummers zijn er, maar klinken bij momenten echt té geplastificeerd. Al een geluk dat de band live dat juk van zich afwerpt en zonder franjes de nummers brengt. Zo hebben we de songs eerst eens live moeten horen om het nieuwe album te kunnen appreciëren, om alsnog te concluderen dat Proper Dose waarschijnlijk het minste album uit hun oeuvre is. ‘Minste’ is natuurlijk een relatief begrip, en geen schande, na drie behoorlijk legendarische langspelers…

 

The Story So Far speelde op 24 september 2018 in Trix, samen met Citizen en All Get Out. De recensie van het concert kan je hier terugvinden.

 

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Tigers Jaw - I Won't Care How You Remember Me (★★★★): Een universele boodschap in een warm jasje

Vier jaar na hun vorige plaat, spin, komt poppunk-act Tigers Jaw met hun zeer geanticipeerde zesde langspeler. I Won’t Care How You…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Citizen - "I Want To Kill You"

In 2013 drukten de mannen van Citizen hun stempel op alternatieve rock met hun eerste album “Youth“. Met nummers als “Sleep” en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single All Time Low – “Melancholy Kaleidoscope”

“Melancholy Kaleidoscope” is waarschijnlijk het laatste voorproefje dat we krijgen vooraleer we het nieuwe album te horen krijgen van All Time Low….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.