AlbumsOude BekendenRecensies

Anti-Flag – American Reckoning (★): Overbodig kapitalistisch

AlbumsOude BekendenRecensies

Anti-Flag – American Reckoning (★): Overbodig kapitalistisch

Anti-Flag is ondertussen een meer als gevestigde waarde en bracht vorig jaar nog American Fall uit. Een goede plaat die alles inhoudt waar deze Amerikanen voor staan en vooral tegen actie voeren. Op de nieuwe release brengen ze akoestische versies van nummers uit hun laatste twee platen en drie covers van nummers die de jongens inspireerden door de jaren heen. Wij schenen ons licht op American Reckoning.

Met zeven akoestische versies van het dubbelluik American Spring en American Fall brengt de plaat uiteraard weinig vernieuwend. De nummers zijn reeds gekend, maar wel zorgvuldig gekozen. Het zijn naar eigen zeggen gestripte versies van de nummers die de boodschap van Anti-Flag het best representeren. Nummers als “Racists” en “The Debate Is Over (If You Want It)” zijn bij alle fans wel gekend. Punk akoestisch horen, blijft toch wel een vreemde ervaring. Eerder dit jaar deed Rise Against het hen ook voor. Veel van de kracht die het genre net inhoudt, gaat toch verloren door het wegnemen van de stevige gitaren. Wat Anti-Flag wel goed aanpakt, is hun grootste kenmerk behouden: de hele band die meezingt op de plaat. Maar de grote frustratie over alle onderwerpen gaat wel grotendeels verloren.

Voor de covers van bekende artiesten als John Lennon en Cheap Trick mochten de bandleden terug hun ongestripte instrumenten hanteren. Mooi om te zien dat er genre-overschrijdend gewerkt wordt, maar de herwerkingen hadden toch nog net iets meer pit mogen hebben, daar waar punk zo voor staat. Altijd leuk als nummers in een volledig ander jasje gestoken worden. Veel meer dan het spelen van iemand anders nummer, is het jammer genoeg ook niet geworden. Net zoals de akoestische versies missen ook deze nummers een bepaalde eigenheid die wel terug te vinden is op al het andere materiaal dat Anti-Flag ooit heeft uitgebracht.

American Reckoning is een overbodige toevoeging aan het oeuvre van Anti-Flag. Het is moeilijk in te beelden dat de ruige punkers de boodschap in hun nummers gaan verkondigen door de akoestische versies live te brengen in plaats van de gewone versies. Die versies zijn leuk op promotours bij radiostations of in platenwinkels, maar zijn eigenlijk onnodig om op plaat te zetten. Wat vooral vreemd is, is dat releases als deze vooral geldklopperij lijken en laat heel dat kapitalistisch denken nu net een van de grote heikelpunten zijn van deze Amerikaanse rotten. Jammer, maar kunnen we dit lichtjes hypocriet noemen?

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lambrini Girls - "Body of Mine"

Lambrini Girls wordt niet voor niks geassocieerd met namen als Bikini Kill en Hole; met haar feministische boodschappen sluit haar muziek volledig…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kleinpunk - "Alles Keert"

Ondertussen is het een jaar geleden dat Kleinpunk haar debuutsingle “Stressparade” op de wereld losliet, waarmee ze zichzelf op de kaart van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Fresh – “Merch Girl”

Fresh is voor velen een onbekende naam, maar voor een relatief jonge band heeft het toch al een stevig oeuvre. De punkgroep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.