InterviewsUitgelicht

Interview Tom Grennan: “Zelfreflectie is enorm belangrijk, want mensen willen je zien groeien.”

In 2017 was Tom Grennan nog een groentje en maakte hij kans om BBC’s Sound Of 2017 te worden. Gewonnen heeft hij niet, maar toch wist hij aan bekendheid te winnen en zo kregen we in juli zijn debuutalbum te horen. Een dag voor de release stond hij op Rock Werchter en ook op Best Kept Secret maakte hij zijn opwachting. Het gaat snel voor de Brit want zijn UK Tour was in no time uitverkocht, maar ook zijn concert in de AB Club was al snel sold out. Voor die show spraken we met Tom Grennan af om het over zijn debuutalbum, zijn ambities en zijn gastoptreden bij Chase & Status in 2016 op Pukkelpop.

Twee jaar geleden starte je muzikale carrière definitief en sindsdien bracht je heel wat muziek uitgebracht. Eén van je eerste releases, “Something In The Water”, heeft inmiddels bijna tien miljoen streams op Spotify en is nog steeds een sterk nummer. Hoe is het om dat nummer na al die jaren hard werken nog steeds live te brengen?

Het blijft nog altijd leuk, want je treedt elke keer voor een ander publiek op. Ik heb het nummer ondertussen al zo vaak gebracht dat ik soms schrik heb dat het misschien saai is voor mijn fans, maar uiteindelijk lijken ze toch nog altijd van het nummer te genieten. Als je na al die jaren ziet dat het nummer nog altijd een connectie heeft met je publiek, dan weet je dat je goed bezig bent. Mensen betalen geld om je te zien of investeren veel geld in jou zodat je je droom kan leven, dus ik heb altijd het gevoel dat ik hen met de song iets kan teruggeven.

Je bracht in 2016 en 2017 telkens een ep uit. Had de ontvangst van de ep’s dan ook een grote invloed op het maken van de debuutplaat?

Beide ep’s werden goed ontvangen en zorgden ervoor dat ik iets wou maken dat even goed is. In mijn ogen is mijn debuutalbum zelfs nog beter geworden en is het eigenlijk het beste wat ik tot nu toe heb uitgebracht. Ik wil gewoon beter worden met elke release en denk dat dat gevoel essentieel is in het maken van een album. Zelfreflectie is daarom ook immens belangrijk, want mensen willen je zien groeien.

Lighting Matches werd twee maand geleden uitgebracht en kreeg ook fantastische recensies. Hoe heb jij die laatste twee maanden ervaren?

Ik had eigenlijk nog niet echt veel tijd om daar over na te denken of het te realiseren, maar in januari neem ik even een korte break en zal ik dan misschien pas beseffen wat me allemaal overkwam. Momenteel probeer ik vooral te genieten van elk optreden en wil ik elke avond opnieuw de energie van de zaal en mijn fans absorberen.

Je nummers zijn steeds redelijk persoonlijk en vertellen dingen die je hebt meegemaakt. Is het voor jou soms moeilijk om je gevoelens in een nummer te uitten en het nummer dan te releasen?

Neen. Ik werd opgevoed met de gedachte om altijd te zeggen wat ik denk en ben daarom ook nooit bang om mijn gevoelens te uitten voor een grote groep mensen. Ik ben een zeer open mens, wat het dan ook makkelijker maakt om muziek te schrijven en het dan voor een publiek te brengen. Ik merkte de afgelopen jaren zelfs dat het een echte opluchting is voor mij om over bepaalde zaken te schrijven en het dan te releasen. Des te blijer ben ik dan als mensen mij zeggen dat ze een connectie hebben met mijn muziek en dat het hen helpt om bepaalde dingen te verwerken.

Je eerste optreden in België was op een festival namelijk op Pukkelpop. Je trad er samen met Chase & Status op de Main Stage op. Hoe was het om met Chase & Status op pad te gaan en wat heb je hieruit geleerd?

Die festivaltour was mijn eerste tourervaring en vooral het optreden op Pukkelpop ga ik zeker nooit vergeten. Chase & Status headlinde toen de avond en er stonden een paar tienduizend festivalgangers voor mijn neus. Hopelijk sta ik er volgend jaar nog eens, maar dan solo want het is één van mijn favoriete festivals om te spelen.

Zo een grote ervaring maken in de beginfase van je carrière is best wel speciaal. Heeft dat avontuur je iets doen beseffen?

Het heeft me in heel wat aspecten geïnspireerd en me heel wat bijgeleerd. Ik kreeg dankzij die tour het zelfvertrouwen om voor duizenden mensen op te treden en het gaf me ook het zelfvertrouwen om te geloven in hetgeen ik doe.

Je gaf je allereerste optredens in pubs, nu speel je in clubs en concertzalen. Welke stap wil je als volgende nemen?

Ik wil goede muziek blijven maken en wil ook zeker naar België terugkomen. Tegen het einde van volgend jaar wil ik bijvoorbeeld in de grote zaal van de AB staan en moet er een ‘uitverkocht’-bordje boven de ingang hangen.

Tom Grennan op het podium in een uitverkochte AB Club.

Dat kan misschien wel gebeuren en dat vooral door je meer dan opvallende stem. Hoe heb je eigenlijk ontdekt dat je zo een speciale stem hebt?

Ik heb dat ontdekt doordat ik sowieso al veel geluiden maakte met mijn mond en kreeg veel complimenten. Je stem is zo een krachtig medium, of je nu zingt of gewoon spreekt, en ik heb gewoon geluk dat ik de stem heb die ik nu heb. Het is voor mij zo spannend dat ik gewoon door mijn stem te gebruiken mensen kan raken.

Gisteren startte je je eerste grote Europese tour na de release van Lighting Matches. Hoe spannend vind je het dat je na zo lang aan het album gewerkt te hebben nu eindelijk door Europa kan trekken om het album voor te stellen?

Ik keek er heel lang naar uit en was nieuwsgierig naar de reacties van de mensen. Sommige fans vertelden me dat het album hun leven verandert heeft en anderen zeiden dat het hun favoriete album in een lange tijd is. Des te leuker is het voor mij om het album dan live voor hen te brengen en dan nog eens persoonlijk te horen welke impact het album op hen had. Als artiest wil je gewoon weten wat het effect van je album is en dat kom je meestal pas op een tour echt te weten.

De tour is bijna helemaal uitverkocht. Ben je verbaasd dat het zo snel ging en dan vooral in het Verenigd Koninkrijk?

Nope. Natuurlijk wil je als artiest een zaal uitverkopen en ik ben echt blij dat het zo snel ging.

Met welk gevoel wil je mensen naar huis sturen na een Tom Grennan show?

Ik wil dat ze een leuke show hebben gehad met goeie vibes en een goede energie. Wat voor mij ook belangrijk is, is dat ze zien dat ik ook een gewone fella ben die een beetje muziek maakt en hetgeen doet wat iedereen kan. In jezelf geloven is wel heel belangrijk.

Nu je album uit is en je op tour bent, ben je druk bezig. Wat kunnen we in de komende maanden nog van je verwachten?

Ik ga nieuwe muziek releasen en mezelf wellicht opnieuw uitvinden. Ik wil verder gaan met hetgeen ik nu bezig ben omdat ik het graag doe en wil misschien iets meer out of the box gaan. Zoiets zoals Post Malone ofzo…

Bedankt voor je tijd en geniet van de show.

1301 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Rock Werchter organiseert deze zomer WERCHTER PARKLIFE met Balthazar, Goose, Equal Idiots en meer!

‘Vanaf 13 augustus zijn er terug festivals mogelijk’. Hoe zo’n zinnetje een gevoel van nationale euforie kan teweeg brengen. Heel wat festivals…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjesUitgelicht

Festivalzomer 2021: Wat gaat er wel en niet door?

De zomer van 2020 viel tegen. Niet alleen was het moeilijker om grote reizen te maken, maar ook in eigen land waren…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Off The Cross - Enjoy It While It Lasts (★★★★): Mooi en meedogenloos

In plaats van platgewandelde wegen te betreden, streeft de Antwerpse metalband Off The Cross ernaar om consequent andere stijlen toe te voegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.