LiveRecensies

Tom Grennan @ AB Club: Een grote stem in een kleine zaal

LiveRecensies

Tom Grennan @ AB Club: Een grote stem in een kleine zaal

© Maxim Meyer-Horn

Hij is één van de grootste opkomende stemmen uit Groot-Brittanië en dat vertaalde zich dan ook in een zeer snel uitverkochte AB Club. Tom Grennan lijkt eindelijk door te groeien naar een echte ster en dat mede dankzij zijn recent uitgebrachte debuutalbum Lighting Matches. Hiermee mocht hij afgelopen zomer ook pronken op de planken van het gloednieuwe Rock Werchter-podium The Slope en ook de Main Stage van Best Kept Secret werd door hem platgespeeld. Voor zijn Europese tour trekt hij nog eens naar clubs en zo vulde zijn grootse stem dus ook de gezellige AB Club.

© Maxim Meyer-Horn

De Engelse band Sophie and The Giants mocht om 20u de avond inluiden. Sophie Scott is de frontvrouw van de groep en weet de band goed te trekken. Met nog maar één release en weinig shows op de teller, zijn ze nog redelijk onervaren, maar van onzekerheid geen spoor. Sterke vocals en een enthousiaste band zijn altijd een goed recept voor een leuke support-act en ook in de goed volgelopen AB Club was dat het geval. Afsluiter “Buldog” was bovendien een mooie afsluiter die dan ook met een luid applaus beloond werd. Fans van Alice Merton of Birdy zullen van deze band houden. Voor velen was het dus een aangename kennismaking, maar meer dan dat voorlopig ook niet.

© Maxim Meyer-Horn

Stipter dan stipt doofden de lichten van de AB Club en kwam Grennan met zijn band op de tonen van Toots & The Maytals’ “54-46 Was My Number” op. Van zodra iedereen op podium klaar was, begon Grennan enthousiast met “Praying” dat meteen energiek uit de hoek kwam en ook direct bevestigde dat hij goed bij stem is. De Brit is een zeer expressieve zanger en gebruikt redelijk veel handgebaren om zijn songs kracht bij te zetten en zo kwam ook “Make Em Like You” nog sterker over. Die mix van zijn krachtige stem en expressieve zang werkte alvast van in het begin uitstekend.

© Maxim Meyer-Horn

Tom weet hoe hij aanstekelijke nummers moet schrijven en zo bleek de set de ene oorworm na de andere te openbaren. “Lighting Matches” en “Abroad” konden bijvoorbeeld al snel meegezongen worden en zo was de publieksparticipatie ook niet ver zoek. Het publiek zong maar al te graag mee en bezorgde Grennan tijdens “Lucky Ones” zelfs kippenvel door hun enthousiasme. “Royal Highness” zette daar zelf een kers op en werd na een strakke uitvoering ook koninklijk onthaald door zijn fans. De glimlach op zijn gezicht werd dan ook met het nummer groter en dat geldt ook bij het publiek.

© Maxim Meyer-Horn

Grennan heeft een uitzonderlijke stem die in de akoestische nummers nog sterker naar voren kwam. Zo kreeg hij tijdens een gospel-inspired versie van “Run In The Rain” iedereen stil. Voor kippenvel zorgde ook de Chase & Status-samenwerking “All Goes Wrong” dat in een ‘stripped down’ versie gebracht werd en zo passioneel gezongen werd dat die drum & bass versie al lang vergeten is. Tom zingt met passie & plezier en dat voelt een publiek ook.

© Maxim Meyer-Horn

Samen met zijn vier muzikanten en zijn twee vrouwelijke backing vocals, die overigens elke cliché backing vocal-move maakten, gaf Grennan zijn nummers extra pit wat ervoor zorgde dat niemand zich verveelde. “Sober” werd zo nog aanstekelijker, “Secret Lover” nog groovier en “Barbed Wire” een beetje zelfzekerder. Voor het slot kregen we dan iets rustigere nummers voorgeschoteld. Het eerste bisnummer “Little By Little Love” zorgde voor gezelligheid alom terwijl afsluiter en Grennan’s grootste solohit “Something In The Water” nog eens voor kippenvel zorgde.

Tom Grennan is ambitieus en dat merkte je ook op het knusse podium van de AB. Met zes muzikanten en zangeressen achter hem, stond Grennan op het podium en zorgde hij ervoor dat de nummers uit zijn debuutalbum Lighting Matches de best mogelijke uitvoering krijgen. Zijn nummers werden foutloos gezongen en ook aan inleving was er geen gebrek. Zijn grootse stem vulde de kleine ruimte alsof het niets was en toonde dat grotere zalen in de toekomst zeker haalbaar zijn. Volgend jaar wil hij alvast terugkomen en wilt hij in de grote zaal van de AB staan, maar ook een optreden op Pukkelpop ziet hij zitten. Grote dromen voor een grote ster in wording.

© Maxim Meyer-Horn

Setlist:

Praying
Make Em Like You
Lighting Matches
Barbed Wire
Lucky Ones
Abroad
Royal Highness
Run In The Rain
Secret Lover
I Might
All Goes Wrong
Sober
From Where I’ve Been Looking For

Little By Little Love
Something In The Water

1857 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook The Kills, Pommelien Thijs, Miles Kane, Dimension en meer naar Pukkelpop 2024!

Aan een ongezien recordtempo vlogen de Pukkelpop-tickets begin deze maand de deur uit. Het mag duidelijk wezen dat het festival op de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Tom Grennan - What Ifs & Maybes (★★★½): Geluk voorop

Het leven kan soms een andere wending nemen. Kijk maar naar Tom Grennan: ooit was het zijn droom om voetballer te worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.