Albums, Recensies

Darrell Cole – Still Loading (★★★★): Chillen doe je zo!

De rapper Darrell Cole heeft al een bewogen carrière opzitten. Nadat zijn muziek weinig erkenning kreeg van het Belgische publiek en de media, verkaste Darrell naar Barcelona om er zijn muzikale carrière op de rails te krijgen. Dat lukte en al snel volgde er een platendeal bij Sony Music. Er volgden enkele fijne hiphoptracks zoals “BOATS. (Based On A True Story)“, “Outta Control” en “Take Me Away” die hem ook in België terug op de kaart zetten. Voor de zomer bracht Darrell, die roots heeft in Sierra Leone, het eerste deel van een drieluik in de vorm van het sublieme Loading. Vrijdag verscheen het tweede deel met Still Loading en ook hiermee weet hij op alle vlaken te overtuigen.

Still Loading neemt meteen een vliegende start met het heerlijk vibende “Golden”. De instrumentatie is lekker laidback en matcht daardoor goed met de diepe stem van Darrell Cole. Het nummer doet wat denken aan de hiphop van de jaren negentig, maar klinkt desondanks ook heel actueel en eigentijds. Met “Big L” en “Stringer Bell” volgen twee kortere nummers waarop Cole heel wat vertrouwen uitstraalt (op “Big L” rapt hij bijvoorbeeld: ‘Don’t wanna be part of the game, i want to control it’) en die heerlijk in elkaar overlopen.

Darrell Cole onderscheidt zich van de andere Belgische rappers door sterk aan de Amerikaanse hiphopcultuur te leunen. Dat is op bijna alle nummers op Still Loading hoorbaar, maar misschien nog het meest op het heerlijk groovende “Analog Vibes”. Niet alleen koos hij op het nummer voor de juiste woorden, maar ook voor de perfecte samples voor de beat die het nummer haast tijdloos maakt. Van de vibes die Darrell Cole brengt, kunnen we haast geen genoeg van krijgen.

Ook op Still Loading kon de Antwerpenaar rekenen op gastbijdrages, deze keer van de Brusselaars Le 77 en Zwangere Guy op het nummer “Belgian Cyphers”. Iedereen krijgt zijn momentje om het beste van zichzelf te laten horen en dat levert een sterk staaltje Belgische hip hop op. De mengelmoes van Frans, Nederlands en Engels zorgt bovendien voor een interessante luisterbeurt die we in de nabije toekomst nog wel eens vaker willen horen. Ook verfrissend vinden we de leuke gitaarlijn in “Penthouse Dreaming”, die het nummer van iets extra’s voorziet. Met “Hard Work, No Luck” eindigt de ep op een iets stevigere noot. De trappy beat laten weer een nieuwe kant zien van Darrell Cole die hem ook nog eens goed afgaat.

Still Loading is met andere woorden een sterk vervolg op Loading waarmee hij ons helemaal meekrijgt. De overgangen, de flow, de beats en de verhalen die Darrell Cole te vertellen heeft, zijn van een hoogstaand niveau en weten nooit te vervelen. Darrell Cole is een landgenoot om trots op te zijn, want geen enkele rapper van de lage landen weet zo een chille sfeer te scheppen met zijn muziek! We zijn dan ook zeker dat het harde werken nog meer gaat lonen dan dat het nu al het geval.

Wie Darrell Cole aan het werk wil zien dit najaar kan dit op: zaterdag 6 oktober op het Hip Hop Hooray Festival in Gent, donderdag 11 oktober in Het Depot in Leuven en op vrijdag 26 oktober in Atelier 210 in Etterbeek.

Facebook

9 september 2018

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief