LiveRecensies

Death Grips @ AB (Ancienne Belgique): Driekoppige Thalys zonder haltes

LiveRecensies

Death Grips @ AB (Ancienne Belgique): Driekoppige Thalys zonder haltes

© Kamilia Sain

De Ancienne Belgique had gisteren het genoegen om het experimentele hiphop trio Death Grips weer te ontvangen. Wie Death Grips kent, weet dat hij zich kan verwachten aan een korte maar stomend hete set. Dat was deze keer niet anders. Met een kwartiertje vertraging schoten drummer Zach Hill, audio ingenieur Andy Morin en een maniakale MC Ride uit de startblokken, meteen in zevende versnelling.

De bloedstollende set werd afgetrapt met “Beware”, de opener van hun debuut-ep uit 2011. Terugschakelen zat er niet meer in. De energie bleef gedurende een uur lang maximaal. Geen enkele keer vond Zach Hill het nodig om zijn stokken neer te leggen of had MC Ride nood aan een pauze. Dat kwam gelukkig goed uit, het publiek had lak aan een adempauze.

© Kamilia Sain

Vaak wordt Death Grips omschreven als een hiphop trio, maar hun sound reikt wel veel verder dan de trap beats van tegenwoordig. Invloeden van post punk of industriële metal zijn geen uitzondering. Enkel de gitaren ontbreken aan het plaatje, maar die zijn overbodig voor de artiesten uit Sacramento. De muziek van Death Grips is hevig, onvoorstelbaar luid en allesverwoestend. De traditionele hiphop sound wordt helemaal kaalgeplukt en volgespoten met een paar kilo anabole steroïden. Vervolgens slaan ze gedurende een uur lang alles kapot. Zach Hill interpreteert dit vrij letterlijk.

Eerder dit jaar kwam hun zesde studio album Year of the Snitch uit. Hieruit kwamen enkel “Black Paint” en “Death Grips Is Online”, maar Death Grips hun discografie is groot genoeg om een deftige set uit samen te stellen. Het publiek stond helemaal wild, maar het waren vooral fan-favourites als “Give Bad People Good Ideas”, “Guillotine” en “Get Got” die het dierlijke in de mens naar boven haalde. De massieve setlist bestond uit nummers afkomstig uit al hun albums. Met “No Love” sloten ze hun set geheel in stijl (lees: met de furie van een dozijn opgefokte hyena’s) af.

© Kamilia Sain

Het blijft toch een hele ervaring om het trio aan het werk te zien. Als drie bezetenen gaven ze zich helemaal over aan hun staalharde en bitse songs. Live klonk het allemaal nog een stuk extremer. Het was alleen jammer dat sommige synths en details verdwenen in de luide mix. Niet dat het publiek daar veel behoefte aan had. Ze waren te druk bezig met elkaar omver te stampen en los te gaan.

Death Grips blijft een band die je best niet terloops even in de huiskamer oplegt. De agressieve en verschroeiende hiphop weet uiteraard niet iedereen te bekoren, maar voor de fans en de enkele nieuwsgierigen in de AB was het een absolute topavond.

© Kamilia Sain

Setlist:

 1. Beware
 2. Runway E
 3. Black Paint
 4. Get Got
 5. Steroids Track A
 6. Steroids Track C
 7. Come Up and Get Me
 8. Death Grips Is Online
 9. Giving Bad People Good Ideas
 10. Up My Sleeves
 11. Anne Bonny
 12. Guillotine
 13. Warping
 14. I’ve Seen Footage
 15. 80808
 16. Inanimate Sensation
 17. You Might Think He Loves You for Your Money but I Know What He Really Loves You for It’s Your Brand New Leopard Skin Pillbox Hat
 18. I Break Mirrors With My Face in the United States
 19. The Fever (Aye Aye)
 20. Big House
 21. No Love
Related posts
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
InstagramLiveRecensies

Faithless @ Ancienne Belgique (AB): Muziek heelt alle wonden

Toen op kerstavond 2022 het nieuws ons bereikte dat Maxi Jazz het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, werd het stil in…
InstagramLiveRecensies

Billy Talent @ Ancienne Belgique (AB): Punk-'n-roll

Doordrenkt van nostalgische gevoelens ontpopte Billy Talent zich de laatste jaren tot een respectabele festivalact. Zo kreeg de band vorig jaar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.