Albums, Recensies

JAIN – Souldier (★★★★): Klaar om de wereld te veroveren

JAIN is een Franse pop(?)-zangeres met invloeden van overal. Dat is vooral te danken aan het feit dat ze opgroeide in zowel Dubai, Abu Dhabi als Congo. Allemaal verschillende culturen die ze naar eigen zeggen verwerkt tot een poppy geheel, een uitleg waar wij ons wel in kunnen vinden. Na haar  EP’s Hope (2015) en Zanaka (2016) bracht ze haar gelijknamig debuutalbum Zanaka uit, ook in 2016. Vandaag komt ze met haar nieuwe album, Souldier. Een bezig bijtje dus, maar niet zonder resultaat: haar vorige album bracht haar al tot op de wei van Rock Werchter.

Hadden we je al verteld dat er verschillende invloeden gemixt worden om deze dynamische popmuziek te maken? Met een breed arsenaal aan instrumenten smijt JAIN ons van bijna-house op “Star” over reggae vibes op titeltrack “Souldier” naar het op strijkers steunende “Abu Dhabi”, waar die strijkers verdacht veel weg hebben van onze eigen held Warhaus. Alledrie trouwens heel sterke nummers. Zeker “Star” is in staat om met z’n blazers een Klub C (Rock Werchter) of Club (Pukkelpop) in vuur en vlam te zetten. Zeg dat Dansende Beren het u gezegd heeft, Schueremans en Chokri!

Als we het over blazers hebben, kunnen we je ineens “Flash” aanraden. Door de strijkers, fluitjes en blazers worden we ondergedompeld in jazzy vibes, die ons soms wat aan Lady Linn of dergelijke doen denken. Toch onderscheidt JAIN zich daarvan met haar lichtjes gebroken Engels, wat dan weer een exotisch tintje aan het geheel geeft. Alweer een kort maar krachtig nummer waarbij we onze heupen moeilijk kunnen controleren. Exotisch is ook “Alright“, grotendeels door de beat die het nummer ondersteunt. Spijtig genoeg niet zo origineel, aangezien ongeveer elk hedendaags popnummer op datzelfde ritme steunt. Het resultaat is dus een redelijk doorsneeklinkend popnummer.

Weer tijd voor iets anders, moet JAIN gedacht hebben. Op “Inspecta” worden we namelijk ondergedompeld in een heerlijk hiphopnummer. De Franse duizendpoot waagt zich zelfs aan enkele rapbars, wat verrassend goed uitdraait. Is er iets wat JAIN niet kan? Toch doet ze het nummer met een toets van blazers weer helemaal binnen het album passen. Met “Dream” wordt het tempo (even) omlaag getrokken. Rustige gitaren en strijkers brengen je, in combinatie met orchestrale drums, helemaal naar een andere, dromerige wereld.

Om af te sluiten hebben we het nog even over de uitstekende opener “On My Way”. Moesten we niet weten dat we naar een JAIN-album luisterden, had je ons kunnen wijsmaken dat het een verbeterde versie was van één van de Dua Lipa’s van deze wereld. Een popnummer om duimen en vingers bij af te likken, dat van ons best wat airplay verdient op zenders als Studio Brussel.

Die laatste opmerking kunnen we trouwens doortrekken over de hele plaat. Souldier is een heerlijke plaat die een mix van uiteenlopende popnummers bevat, zonder het geheel uit het oog te verliezen. Eén van de betere popplaten van 2018!

24 augustus 2018

About Author

Bauke de Langhe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief