LiveRecensies

Nile Rodgers & Chic @ Ancienne Belgique (AB): een bloedheet swingpaleis!

©CPU – Bert Savels (CC 2016)

Met Nile Rodgers & Chic zijn echte legendes momenteel op Europese tour. Na een halte in het Kursaal van Oostende eerder deze maand en shows op onder meer Coachella, werd gisterenavond een uitverkochte Ancienne Belgique in hogere sferen gebracht. Nile Rodgers heeft nog steeds veel fans en dat weerspiegelde zich in een zeer uiteenlopend publiek. Van jong tot oud was alles aanwezig. In de AB leek iedereen zijn zorgen te vergeten en had men maar één ding voor ogen: er een gigantisch feest van maken. Een enthousiaste zaal maakte er een nostalgische avond van, waarin naast de muziek van Chic ook zijn ander werk een grote rol speelde.

Het concert van Nile Rodgers & Chic is één van de enige concerten in de AB tijdens de zomermaanden en dat voelde men. Nog voor de langverwachte show begon, blonken de voorhoofden van de aanwezigen al door de enorme hitte die in de zaal heerste. Dat het publiek dus geen support act nodig had om op te warmen, danken we aan de afwezigheid van airco. Een vriend van een lange, spectaculaire intro bleek Rodgers overigens niet te zijn want enkele minuten voor aanvang, maakte hij al kennis met het publiek. Ook bij hem werden de zweetparels op zijn blote borstkas al snel zichtbaar, maar het is dan ook zomer, he?

Meer dan op tijd kroop na Nile ook zijn band Chic het podium op om met “Everybody Dance” meteen de avond in te luiden. Het motto van de avond werd gezet en kreeg aansluitend met “Dance Dance Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah)” zijn vervolg. De toeschouwers keken niet alleen naar hetgeen zich op het podium afspeelde, maar dansten ook vanaf het begin mee. “I Want Your Love” volgde en blonk vooral door een meer dan overtuigende vocale prestatie van zangeres Kimberly Davis uit. De Amerikaanse zangeres was trouwens, naast Rodgers himself, de grote ster van de avond en bleef de ene uithaal na de andere uit haar stembanden halen. Wat een straffe soulzangeres.

De 65-jarige Amerikaanse icoon heeft inmidels aan meer dan 1500 songs (mee)gewerkt en behoort zo tot één van de grootste singer songwriters aller tijden. Op zijn samenwerkingen met Dianna Ross is hij bijvoorbeeld zeer trots en zo kregen we een fantastische medley voorgeschoteld. Ook het meesterwerk “Let’s Dance” van David Bowie, dat een hit werd mede dankzij de groove van Rodgers, vond zijn weg naar de setlist en werd laaiend enthousiast onthaald. Voor de zoveelste keer gingen de handjes in de lucht en beweegden de heupen van links naar rechts. Een funky bedoening.

Nile Rodgers heeft een sound gecreëerd die je vanuit de duizend herkent, wat misschien ook wel aan zijn wereldhits te danken is. Terwijl het ongelofelijk aanstekelijke “We Are Family” een beetje te stil stond, konden de andere kanjers van hits wel over heel de lijn overtuigen. Zijn recentste megahit “Get Lucky” (met Daft Punk en Pharrell Williams) kreeg een iets soulvollere uitvoering terwijl “Le Freak” deed wat het moest: de massa op een onweerstaanbare manier meekrijgen. Afsluiten deed hij uiteraard met “Good Times” en dat in het gezelschap van enkele fans die op het podium mochten meedansen. Celebrate Good Times, ja!

Nile Rodgers & Chic stonden in een tot de nok uitverkochte AB en brachten er hun fantastische mix van r&b, funk, soul en rock. Weinig shows hebben zo veel groove als die van the hitmachine himself en dat weerkaatste zich op het publiek. Geen special effects, maar enkel een goedgezinde band, twee zangeressen en een legende entertainden het publiek. Het optreden voelde bij momenten misschien wat te geroutineerd aan, maar het speelplezier van de muzikanten voelde je gewoon op je af komen. Een bloedhete AB werd meer dan anderhalf uur lang omgetoverd tot een swingpaleis waarbij bijtrekpassen tot de basis behoorden. Nile Rodgers & Chic zijn nog steeds de moeite waard en dat is iets waar ze trots op kunnen zijn.

1860 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
InstagramLiveRecensies

Faithless @ Ancienne Belgique (AB): Muziek heelt alle wonden

Toen op kerstavond 2022 het nieuws ons bereikte dat Maxi Jazz het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, werd het stil in…
InstagramLiveRecensies

Billy Talent @ Ancienne Belgique (AB): Punk-'n-roll

Doordrenkt van nostalgische gevoelens ontpopte Billy Talent zich de laatste jaren tot een respectabele festivalact. Zo kreeg de band vorig jaar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.