AlbumsRecensies

Kovacs – Cheap Smell (★★★★): “Het zou de soundtrack kunnen zijn van een Bond film door Tim Burton”

Na 2015 werd het stil rond Kovacs, maar ze is terug met een tweede plaat. Cheap Smell klinkt anders dan de eerste plaat, maar moet niet onderdoen. Het zou de soundtrack kunnen zijn van een Bond film door Tim Burton. De Wolflady komt al wat meer uit het duister, maar dat is alleen maar schone schijn.

Sharon Kovacs is een Nederlandse zangeres die in 2014 haar debuutsingle uitbracht. “My Love” werd meteen al nummer één in Griekenland en scoorde ook goed in eigen land. Met een EP trok ze naar onder andere North Sea Jazz. In 2015 kwam het eerste album van Kovacs. Op de cover van Shades Of Black – en live – was de zangeres te zien met een wolvenmuts en zo kreeg ze ook de bijnaam Wolflady. In Nederland kreeg ze verschillende prijzen voor haar eerste album.

Cheap Smell opent met “Priceless” en meteen is het verschil met de eerste plaat te horen. Dit nummer is heel veel funkyer en je zou er zelf op kunnen dansen. Dat de nieuwe plaat minder duister en melancholisch zou zijn was te verwachten na singles zoals “It’s The Weekend”. De nummers zijn (lees: klinken) veel vrolijker dan op Shades Of Black. Hoewel producer Liam Howe wel ervaring heeft met melancholische muziek na artiesten als Adele en Lana Del Rey. De nieuwe sound van Kovacs is zeker niet minder dan de oude. Je kan niet twee keer dezelfde cd uitbrengen en dus moet je evolueren.

De sound mag dan optimistischer zijn dan op de vorige plaat, de teksten blijven duister. Dat gaat goed samen met de diepe, mysterieuze stem van Kovacs. In het verleden werd haar stem niet onterecht met onder andere die van Amy Winehouse vergeleken. De blazers zorgen dan weer voor een extra dimensie bij de stem van de Wolflady. De stem, blazers en melodieën zouden de soundtrack kunnen vormen van een Bond film geregisseerd door Tim Burton met Kovacs als atypische Bondgirl.

Single “Black Spider” is nog een eindsprint voor het einde van het album bereikt wordt, maar die sprint is niet nodig. Het album zit al vol met meesterwerkjes en deze hangen samen als de draden van een spinnenweb waarop een donkere spin met een unieke stem balanceert in haar eigen duistere wereldje. “Final Song” heeft zijn naam niet gestolen en met een pianoballade wordt de plaat in schoonheid afgesloten.

Fans hebben drie jaar moeten wachten op nieuwe muziek van de Wolflady, maar het was het wachten meer dan waard. En ondanks dat Kovacs met Cheap Smell een lichtjes andere richting uitgaat dan met Shades Of Black, blijft de langspeler een verzameling van meesterwerkjes. De titel van liedje tien vat het eigenlijk samen: “Play Me”.

FacebookInstagramWebsite

898 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kovacs - "Tutti Frutti Tequila"

De muzikale grens tussen België en Nederland vervaagt de laatste jaren steeds meer en dat zou wel eens goed nieuws kunnen betekenen…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kovacs - "Mata Hari"

Ondanks dat Kovacs slechts uit Nederland afkomstig is, heeft de groep in België het licht nog niet gezien. In 2015 bracht Sharon…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kovacs & Metropole Orkest - "Crazy"

Onze noorderburen hebben enkele straffe stemmen, waar we ook die van Sharon Kovacs of kortweg Kovacs zeker kunnen bij rekenen. De 29-jarige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.