Interviews

Interview Graham Nash: “Ik wil de mensen met een glimlach op het gezicht uit de zaal zien wandelen.”

Graham Nash is een icoon. Hij begon als songwriter voor The Hollies, verkaste in de jaren ’60 naar de VS en maakte wereldfaam als één derde van Crosby, Stills en Nash. Na een carrière van bijna zestig jaar doet hij het nu helemaal solo, en dat brengt hem volgende week naar De Grote Post in Oostende. Allemaal goed en wel, maar:

Hoe kies je in godsnaam uit zestig jaar muziek?

Moeilijk. (lacht) Na zoveel tijd weet ik wel welke songs de fans verwachten – Teach Your Children, Our House… – en die speel ik met plezier. Ik steek er altijd een paar in die ik zelf het mooist vind – die moeten ze dan maar ondergaan. Er staan een paar nummers op de setlist die ik nog nooit live gespeeld heb, dus het wordt allemaal wel spannend.

Het wordt in elk geval een redelijk intiem concert?

Het uitgangspunt is heel simpel: ik wil dat het publiek weet dat ik daar wil zijn, voor hen. Ik hou ervan om muziek te maken voor hen. Ik weet dat ze met hun zuurverdiende centen hun kaartje hebben gekocht, en ik wil hen waarde voor hun geld geven. Ik wil ze vooral met een glimlach op het gezicht uit de zaal zien wandelen. That’s when I know I’ve done my job.

Een tijdje geleden viel Crosby, Stills & Nash door ruzie uit elkaar. Is het moeilijk om die nummers nog te brengen?

Dat is zeker lastig. Ik heb David (Crosby) nu al twee jaar niet meer gehoord. In de 45 jaar die daar aan vooraf ging, spraken we elkaar elke dag. Ik vind het ontegensprekelijk jammer dat we geen vrienden meer zijn. Vooral door het verlies van de muziek die we misschien nog samen hadden kunnen maken. Maar zelfs als Crosby, Stills & Nash nooit meer een noot muziek zou maken: kijk eens naar wat we de voorbije decennia gedaan hebben. Dat maakt me sowieso blij.

Is het na al die tijd nog vanzelfsprekend om de baan op te gaan?

Ik ben een muzikant. Ik hou van spelen. Wat doe je als je een song schrijft? Je laat hem horen aan je vrouw, aan je vrienden, aan een publiek. Ik hou van de interactie. En ik hou ervan om de wereld te blijven rondtouren, om de steden doorheen de jaren te zien veranderen.

Je schreef altijd al sterk politiek getinte songs. Hoe kijk je naar wat tegenwoordig in de VS gebeurt?

Het is anders nu. In de jaren ’60 en ’70 was het eenvoudiger. Je was tegen de oorlog. Je was tegen Nixon, Kissinger en de geheime bomaanvallen op Cambodja. Je was tegen het verpletteren van protesten. Wat Drumpf vandaag doet is veel erger. Voor ik een song schrijf, moet ik iets voelen, moet ik weten waarom ik mij slecht voel. Maar er gaan tegenwoordig zoveel dingen verkeerd dat ik het moeilijk vind om samen te vatten waarom ik mij zo voel.

Je groeide op in Engeland, maar bent nu al bijna 40 jaar Amerikaans staatsburger. Voel je je nog steeds een outsider?

Zeker en vast. Ik ben een hippie. (lacht) Ik geloof nog altijd dat liefde beter is dan haat, dat vrede beter is dan oorlog. Ik geloof nog altijd dat we zorg moeten dragen voor elkaar omdat dat het enige is dat we op deze planeet hebben.

Ik kon het zelf niet beter verwoorden. Bedankt voor het gesprek, en tot in Oostende.

Graham Nash is woensdag 18 juli te gast in De Grote Post in Oostende voor “An Intimate Evening of Songs and Stories”. Alle info en tickets vind je hier.

13 juli 2018

About Author

Sven Sabbe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief