AlbumsRecensies

Graham Nash – Now (★★★½): Hartverwarmende ouderdom

De muzikale legendes uit het Woodstocktijdperk zijn met uitsterven bedreigd. De artiesten uit die periode die vandaag de dag nog nieuw materiaal uitbrengen, zijn nog veel dunner gezaaid. De eenentachtigjarige Graham Nash behoort tot dat selecte groepje en daar mogen we natuurlijk dankbaar voor zijn. De Amerikaanse singer-songwriter brengt met Now namelijk zeven jaar na zijn laatste studioalbum, zijn zevende soloalbum uit.

Ondanks dat zijn soloplaten Songs for Beginners en Wild Tales fantastische albums zijn, is Nash voornamelijk bekend vanwege zijn werk met Crosby, Stills & Nash, dat occasioneel ook CSNY werd door de aanwezigheid van Neil Young. Toch mogen we ook zijn carrière met The Hollies niet vergeten en dan was er ook nog de samenwerking met boezemvriend David Crosby, die begin dit jaar overleed. Solo, duo’s, trio’s en volledige bands; dat Nash een muzikaal manusje van alles is, mag dus wel duidelijk zijn.

Op Now illustreert Nash dat hij nog steeds een zeer begenadigd muzikant en liedjesschrijver is, al kan hij die indruk niet ten alle tijde hooghouden. Tijdens het fraaie openingsnummer “Right Now” bezingt hij zijn levenslust en we geloven hem vanzelfsprekend graag. Helaas wordt het rockgehalte van dat lied al snel ingewisseld voor kalmere nummers. Op zich is daar helemaal niets mis mee, maar er is bij bepaalde liedjes wel een gebrek aan gedenkwaardigheid. “A Better Life” komt er door het vrolijke refreintje en zomerse sfeertje wel nog mee weg. Echter lukt dat niet voor “Stars & Stripes”, dat simpelweg inwisselbaar is.

Ook flirt Nash op dit album meer dan ooit met de clichés van de liefdesliedjes. Zo is zowel de instrumentatie als de tekst van “Love of Mine” gevaarlijk simpel, maar de aandoenlijke stem van de Amerikaanse singer-songwriter en het harmonicagedeelte zorgen ervoor dat we wel ontroerd worden. Op het einde van de plaat doet hij dat trucje nog eens opnieuw met het hartverwarmende en nog innigere “Follow Your Heart”. Ook de productie behoedt de liedjes van Nash van te veel eenvoud. Zo weet het strijkorkest “In A Dream” te voorzien van dat extra laagje dat het nodig heeft.

De keren dat het toch echt wel te simpel is, zoals bij “Stand Up”, zorgt de korte speelduur van de nummers ervoor  dat het toch niet op een storende manier gaat vervelen. Ook “It Feels Like Home” had in de valkuil van de eenvoud kunnen vallen, maar de zalige laid-back slidegitaar op de achtergrond bezorgt ons zonder al te veel moeite een warm gevoel. Het doet wat denken aan de manier waarop Ben Keith met zijn slidespel een heleboel akoestische Neil Young-songs wist te voorzien van datzelfde sfeertje.

We hadden het daarnet nog over de leeftijd van Nash en die leidt op zijn beurt natuurlijk ook tot terugblikmomenten. Zo keert Nash op “Buddy’s Back” terug naar zijn jeugd, waarin hij grote fan was van Buddy Holly. Hij was zelfs dermate fan dat hij de band die hij samen met boezemvriend Allan Clarke startte tot The Hollies doopte. Dat Clarke ook meezingt op het nummer maakt het nostalgische gevoel natuurlijk compleet. Dat het ook qua instrumentatie wat aan de iconische band doet denken, is natuurlijk nog een mooi extraatje.

Op slotnummer “When It Comes To You” toont hij wederom zijn nostalgische kant. Zo zingt hij ‘when it comes to you / I have to tell the truth / you’re the very best thing that’s happened to me / and at this point in my life, that’s something to say’. Het melancholische pianodeuntje dat de hartverwarmende teksten ondersteunt zal ongetwijfeld her en der tot traantjes leiden. Zo weet Nash Now af te sluiten zoals hij het album vermoedelijk bedoeld heeft, met nostalgie, warmte en muzikale eenvoud.

Now is zeker en vast niet Nash’ beste solowerk, maar het album doet ons wel nog eens inzien dat we de levende legende zeker nog moeten koesteren. De hoeveelheid aangrijpende songs haalt het ruimschoots van die enkele inwisselbare liedjes. Als Now het laatste album van Nash blijkt te zijn, dan laat hij ons zeker achter met een werk dat duidelijk belichaamt hoe hij zelf is, namelijk eenvoudig, eerbiedig en vertederend.

Op 28 september staat Graham Nash in De Roma.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek “Follow Your Heart”, ons favoriete nummer van Now, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

276 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single young hoffi - "NOW"

München staat bekend voor zijn legendarisch Oktoberfest, hun internationaal gekende voetbalploeg en de Beierse tradities, maar het is ook de thuisstad van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Graham Nash - "Right Now"

Graham Nash is een muziekicoon in de puurste vorm. Hij richtte begin jaren zestig The Hollies op, die even later uitgroeiden tot…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Damon Locks & Black Monument Ensemble - "Now (Forever Momentary Space)"

De zomer van 2020 zal de geschiedenisboeken in gaan als een ontzettend broeierige periode. Er was niet alleen de angst en problematiek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.