Nieuwe singles

De must-see artiesten van Dour 2018

Morgen zakken we naar goede gewoonte weer af naar ons favoriet dorpje in Wallonië: Dour. In een kleine vijf dagen tijd passeren bijna 200 artiesten de revue en valt het soms moeilijk om een goed overzicht te houden. Wij sommen alvast onze must-see’s op voor deze editie (naast de match van de Rode Duivels in de finale of kleine finale) die je op het nieuwe terrein (inclusief twee nieuwe tenten) zeker niet mag missen.

Rex Orange County – zondag 15 juli in Le Labo (19:30 – 20:15)

Zondag speelt de finalist van BBC Sound of 2018 op het festival. Met zijn zwoele jazzy muziek zet hij de avond goed in! Ookal is hij slechts twintig jaar oud, emoties overbrengen kan hij als de beste! Rex Orange County of Alexander O’Connor (zijn echte naam) kunnen we kennen van zijn samenwerkingen met Tyler, The Creator die later ook op het festival te bewonderen valt. Zijn eigen liedjes doen het ook behoorlijk goed, zo scoorde hij al met “Loving Is Easy” en “Sunflower”. Een échte aanrader dus!

Princess Nokia – zaterdag 14 juli in de Boombox (18:45 – 19:30)

Destiny Nicole Frasqueri, beter bekend als Princess Nokia is helemaal zichzelf en mixt haar pure rap met eenvoudige beats. Deze ‘princess’ maakte al een kleine hit met “Tomboy”. Ze durft gewoon eerlijk te zijn en doet zich niet anders voor dan ze is. Destiny rapt over schoonheidsidealen en aanvaart haar eigen imperfecties. Ook haar muziekvideo’s zijn echt uniek en rauw. Ze treedt zaterdagavond op in de Boombox, allen daarheen!

Nathy Peluso – zaterdag 14 juli in de Boombox (17:15 – 18:00)

Op zoek naar iets helemaal uniek? Dan ben je bij Nathy Peluso aan het juiste adres! Ze brengt Zuiderse vibes mee naar Dour! Nathy heeft wat weg van Cardi B, maar dan in een Argentijns jasje. Haar binnen één genre duwen is onmogelijk aangezien ze zo’n unieke mix brengt, al overheerst hiphop wel vaak. Ze brengt vooral songs in het Spaans, maar hier en daar ook enkele Engelstalige. Haar laatste nieuwe hit “La Sandunguera” in het Spaans is een echte topper en zeker de moeite deze live te horen Zaterdag in Dour!

Veence Hanao X Le Motel – vrijdag 13 juli in Le Labo (18:15 – 19:00)

© Peter De Bruyne

Veence Hanao is terug van weggeweest. De rapper stopte zijn muzikale carrière in 2014 omwille van ernstige oorproblemen, net op het punt dat hij de meest invloedrijke artiest van de Brusselse rapscene kon worden. Ondanks die brute pech kon de Brusselaar zich niet bedwingen om aan de successen van onder andere Isha en Angèle een toets van zijn talent toe te voegen. Na passages op Dour in 2007 en 2013, maakt hij op de 30ste editie van het festival eindelijk zijn rentree samen met de intussen gekende Le Motel. De meesterlijke producer stond de afgelopen jaren al op vele grote Belgische festivals dankzij het grote succes dat hij met Roméo Elvis kende.

Mick Jenkins – zaterdag 14 juli in de Boombox (22:30 – 23:30)

Ookal dateert Mick Jenkins’ laatste album “The Healing Component” (THC) al van 2016, de 27-jarige rapper is altijd bewonderingswaardig als live-performance. Jenkins is nog een echte rapper met prachtige, oprechte teksten die uit het leven gegrepen zijn. In combinatie met de dromerige, relaxte beats is hij in staat om het publiek in een vingerknip in te pakken. Dankzij het hoge laid-back-gehalte en met de intensiteit die de Amerikaan gebruikt, zal de boombox veranderen in een indrukwekkend schouwspel op zaterdagavond.

AJ Tracey – vrijdag 13 juli in de Boombox (17:15 – 18:00)

AJ Tracey is al goed bezig om de Londense grime-industrie op zijn kop te zetten. Hij beschikt al over een mooi palmares van samenwerkingen met onder andere Asap Rocky en Denzel Curry. Na vaste waarden zoals Stormzy en Skepta begint hij als opkomend talent dus ook aan de verovering van de rest van de wereld. Dour-festival wordt de volgende stap, waar hij wellicht met een combinatie van zijn old-school grime en zijn experimentele nieuwe werk de Boombox in lichterlaaie zal proberen zetten.

Zeal & Ardor – zaterdag 14 juli in La Caverne (18:30 – 19:15)

© Manuel Willi

Als er één artiest is die je op Dour niet mag missen als je van luide en harde gitaren houdt, dan is dat wel Zeal & Ardor. Vorige maand brachten ze nog het meesterlijke Strange Fruit uit en brachten ze op Graspop een uniek concert waar veel over te doen was. Hun mix tussen black soul, gospel, heavy metal en blues klinkt heel vernieuwend en blaast je zowel weg als dat het je raakt, zowel op plaat alsook live. Het project van de Zwitserse-Amerikaan Manuel Gagneux mag je dus niet aan je voorbij laten gaan op vrijdag.

SCARLXRD – vrijdag 13 juli in Le Labo (19:30 – 20:15)

Is moshen en iets stevigere rapmuziek iets voor jou, dan ga je vrijdag rond half acht maar beter naar Le Labo voor de Birminghamse rapper SCARLXRD. Vroeger was SCARLXRD de zanger van een metalband, maar nu maakt hij harde rap van de bovenste plank die altijd loeihard staat. Zijn sound kenmerkt vooral harde trabeats met stevige bassen en het schreeuwen van zijn lyrics. De definitie voor een goede show is volgens SCARLXRD als iemand iets gebroken of verstuikt is tijdens zijn optredens. Vul dus maar snel je ziektefiche in, breng je beschermingen aan en laat je vooral gaan in de moshpit.

GANGUE – woendsag 11 juli in de Boombox (22:45 – 23:30)

© Grégory Forestier

Op Dour dit jaar ook weer heel wat exclusieve shows te bezoeken en daarvan is Gangue op de eerste dag meteen één die je niet mag missen. Het unieke project bestaat uit 3 artiesten/groepen (La Fine Equipe, Haring en Fulgeance) die elk een territorium vertegenwoordigen van drie festivals (Dour, Marsatak en Nordic Impact). Het is tevens de tweede show die ze samen geven en bovendien ook de eerste en laatste mogelijkheid om deze unieke samenwerking in België mee te maken. Een echte must see met andere woorden die op de eerste dag meteen voor een eerste hoogtepunt zullen zorgen.

Theo Clark – donderdag 12 juli in Le Labo (17:00 – 17:45)

Een talent van eigen kweek dat je niet mag missen op donderdag, is de Luikenaar Theo Clark met Schotse roots. Vorig jaar in de herfst releaste hij nog zijn debuutplaat Terror Terror Everywhere nor Any Stop to Think en toonde hij wat hij allemaal in mars heeft. Zijn experimentele, soms zelfs psychedelische rock bezorgde hem dit jaar zelfs slots als voorprogramma van Girls in Hawaii en BRNS en nu maakt hij zich op voor zijn optreden van de zomer op Dour.

Shame – vrijdag 13 juli in La Petite Maison dans la Prairie (16:45 – 17:30)

Met de post-punkers van Shame heeft de organisatie van Dour één van de beste (recente) livebands uit Groot-Brittanië weten te strikken. Het vijftal uit London staat immers garant voor intense concerten en smijten zich altijd volledig tijdens hun optredens zoals ze dat recent nog in de Botanique deden. Ook hun debuutplaat Songs of Praises mag zich stilaan opmaken voor de erkenning als debuutplaat van het jaar en dus rep je je vrijdag maar beter in de gloednieuwe tent van La Petite Maison dans la Prairie die ze helemaal naar de flarden zullen spelen.

Verder zijn er dit jaar ook heel wat verrassingen te vinden op Dour. Zo kan je iedere dag een speciale sessie bekijken (met o.a. Glints en Le 77) op Rockamadour (meer info hier), krijg je heel wat streetart te zien, komt er een speciaal vuurwiel terug en is de weide helemaal opnieuw ingedeeld. Laat je dus helemaal verrassen door al deze speciale zaken dit jaar op Dour, het zal de moeite worden.

 

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Dour ontvangt in 2023 ook Yung Lean, Caribou, 070 Shake en meer!

Heel wat festivals lijken met de eindejaarsperiode in het vooruitzicht nog eens serieus uit te willen pakken. Ook Dour laat eindelijk in…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Phoenix, Lomepal en meer naar Dour 2023!

Bij Dour begint vandaag officieel het aftellen naar de komende editie. Het beruchte Waalse festival in de buurt van de Franse grens…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single shame - "Fingers of Steel"

Het mag dan nog een druilerige dinsdag zijn die stilaan het komen van de winter aankondigt, toch is er wel degelijk reden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.