AlbumsRecensies

Gorillaz – The Now Now (★★★): Tenminste beter dan Humanz

AlbumsRecensies

Gorillaz – The Now Now (★★★): Tenminste beter dan Humanz

De voorbije weken werden we overstelpt met nieuwe nummers van Gorillaz. Iedere week sinds mei kregen we één of soms twee nieuwe nummers van de virtuele band op ons afgevuurd, het ene al wat beter dan het andere. Het nieuwe album The Now Now verschijnt amper een jaar na het iets te ambitieuze Humanz. Jammer genoeg bewees Damon Albarn vorig jaar met Humanz dat kwantiteit niet gelijk is aan kwaliteit. In tegenstelling tot hun ondermaatse comeback van vorig jaar is The Now Now compacter en minder gefocust op features. Slechts op twee van de elf nummers spelen er bijkomende artiesten, namelijk George Benson op de opener “Humility”, en Jamie Principle en trouwe Gorillaz vriend Snoop Dogg op “Hollywood”.

The Now Now begint heel sterk met eerste single en zomerhit “Humility”, gevolgd door de al even sterke “Tranz” en “Hollywood”. De diepe synths zouden regelrecht uit iets van Daft Punk kunnen komen. Toch wel een sterk begin, vinden we.

Hierna komt The Now Now echter in een dal van drie nummers terecht. De laid back groove op “Kansas” begint vrij snel slaapverwekkend te worden, iets waar we even later in het gelijkaardige nummer “Fire Flies” ook wat mee te maken krijgen. Gelukkig bouwt die wel een stuk beter op. “Sorcererz” werd als derde single gelost en samen met “Idaho” zijn het veruit de minst interessante nummers op de plaat. De folky gitaar van “Idaho” klinkt als een onafgewerkte demo voor Damon Albarns nieuwe The Good, The Bad and The Queen album.

Ondanks dit zwakke midden kan Albarn onze interesse weer wat wakkerschudden. Op “Lake Zurich” krijgen we een synthfunk groove om van te watertanden. Deze had zeker niet mis gestaan op een Todd Terje album. Ook het dromerige “Magic City”, dat wat doet terugdenken aan “On Melancholy Hill” van Plastic Beach en “Fire Flies” zijn echte pareltjes. Tot slot bouwt afsluiter “Souk Eye” heel mooi op naar een nederige maar bevredigende climax, met dank aan de snijdende baslijn en de zwevende pianomelodie.

Kortom, The Now Now is een mix van pareltjes met alweer te veel filler. Het blijft toch meer uitkijken naar dat nieuwe album van The Good, The Bad And The Queen.

Op donderdag 5 juli is Gorillaz te zien als headliner op Rock Werchter. Ongetwijfeld zullen ze hier heel wat nieuwe nummers spelen. Eerdere live opnames tonen aan dat de meeste van deze nieuwe nummers veel meer tot hun recht komen op het podium. In albumversie stelt The Now Now echter wel wat teleur. Of zoals onze noorderburen het zouden verwoorden: “Nou nou, hadden we toch wel meer van verwacht…”

The Now Now verschijnt op 29 juni via Parlophone.

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Blur - The Ballad Of Darren (★★★½): Een aantal prachtnummers, te veel slepers

‘We have lost the feeling that we thought we’d never lose’, zingt Blur op “Barbaric”. Het slaat gelukkig niet op de groep…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Gorillaz - Cracker Island (★★★½): Tussen voorspelbaar en verrassend

Ooit was het een groot mysterie wie het muzikale brein achter de virtuele band Gorillaz was, maar ondertussen is Blur-frontman Damon Albarn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.