AlbumsOude BekendenRecensies

State Champs – Living Proof (★★★): “Net dat beetje te bedeesd”

AlbumsOude BekendenRecensies

State Champs – Living Proof (★★★): “Net dat beetje te bedeesd”

Nieuw materiaal van State Champs. Dat betekent normaal gezien energie ten top, meezingen van begin tot einde en de ongelofelijk drive om rond te springen. Op Living Proof gaat het er toch allemaal wat gemoedelijker aan toe.

Het New Yorks vijftal bracht op 15 juni 2018 zijn derde langspeler uit en de leden zijn dus geen groentjes meer in de poppunk wereld. Beter gezegd, ze zijn al een aantal jaar een vaste waarde met herkenbare anthems en een zeer goede live reputatie waarvan vooral zanger Derek Discanio het sluitstuk is. De stem van een engel met het uithoudingsvermogen van een racepaard. Voorganger Around The World And Back dateert al van eind 2015, dus het was voor de fans toch eventjes wachten. Maar hier is ie dan.

Living Proof schiet verschroeiend uit de startblokken met meteen een mooi hoogtepuntje genaamd “Criminal”. Een typisch, aanstekelijk poppunk nummer waar je onlosmakelijk het ‘State Champs-label’ op mag kleven. Verder op de plaat is de voorgenoemde energie jammer genoeg wat zoek. De nummers zijn goed, maar de weg van ballades is meer bewandeld dan ervoor. Zeggen dat het vet van de soep is, zou toch net iets te zwaar klinken, maar er mag toch wel wat peper bij.

Bij veel van de nummers kan je je zo inbeelden dat alle lichten uitgaan en dat de aanstekers in de lucht gaan om heen en weer te wiegen. Ja, wij zijn op dat vlak nog van de oude stempel. Dat is leuk, maar met mate. Oorwormen zijn het wel, de meeste nummers, maar dat heeft State Champs altijd wel gekund. Liedjes schrijven die tegen wil of dank in je hoofd blijven ronddolen. Ook dat is een kunst. Het refrein van “Dead And Gone” zal je bijvoorbeeld rap vanbuiten kennen en meebrullen tot je hoofd knalrood ziet.

Langs de andere kant toont Discanio op Living Proof wel wat hij allemaal in zijn mars heeft. Vocaal zit er veel meer variatie in deze plaat. De strofes op “Safe Haven” zijn een voorbeeld van het feit dat de frontman ook goed kan zingen zonder daarvoor heel zijn strot open te moeten smijten. Ook de rest van de band is geroeid in het schrijven van nummers die qua pop gehalte wel mogen tellen. Jammer genoeg is die lijn soms net iets te ver doorgetrokken.

Dat State Champs met deze plaat hartjes gaat winnen, valt niet te ontkennen. Maar als de uptempo nummers ook al als een ballade gaan klinken, mogen we toch van een licht gemis spreken. Vreemd genoeg blijft de plaat, zelfs bij doorwinterde State Champs-fans, hangen en dat is dan ook wel een goed teken. Wie de jongens aan het werk wilt zien, moet op 3 november afzakken naar de Muziekodroom te Hasselt voor een topaffiche binnen het poppunk-milieu. Maak dat je energie te over hebt, maar vergeet zeker uw aansteker of smartphone niet.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Simple Plan @ De Roma: Poppunkfeestje deluxe

Vraag aan een punker hoe je Simple Plan definieert en het woord punk komt er totaal niet aan te pas. Vraag aan…
AlbumsRecensies

DRAIN - LIVING PROOF (★★★★): Hardcore geschoeid op dezelfde leest als de allergrootsen

DRAIN heeft sinds zijn oprichting een snelle groei doorgemaakt en een stevige reputatie opgebouwd in de hardcore punkscene. Het kwartet uit Santa…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Wonder Years - "Wyatt's Song (Your Name)"

Na “Oldest Daughter” en “Summer Clothes” volgt met “Wyatt’s Song (your Name)” de derde single uit het aankomende album van The Wonder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.