AlbumsRecensies

DRAIN – Living Proof (★★★★): Hardcore geschoeid op dezelfde leest als de allergrootsen

DRAIN heeft sinds zijn oprichting een snelle groei doorgemaakt en een stevige reputatie opgebouwd in de hardcore punkscene. Het kwartet uit Santa Cruz, Californië bracht de eerste langspeler California Cursed in 2020 uit via het gerenommeerde Revelation Records. Het debuut werd voorafgegaan door enkele ep’s waar ze steeds hun eigen stijl aanscherpten. Het was ook dat album dat hen in de schijnwerpers zette, net toen de wereld in een angstwekkende realiteit werd gedwongen.

Het moge duidelijk zijn dat DRAIN de mosterd is gaan halen bij de allergrootsten uit het genre. Inspiratie werd getapt uit het vat van klassieke punk- en hardcorebands zoals Black Flag, Minor Threat en Suicidal Tendencies. Voor iedereen die de Santa Cruz-hardcorebende live heeft gezien, bestaat er geen twijfel; DRAIN is niet alleen een positieve energieke windhoos die door de zaal raast, maar als zanger Sammy Ciaramitaro voorgaat in de chaos van stagedivende lichamen en microfoon-grabbelende frontlinie bouwen ze één groot feest en is iedereen uitgenodigd.

Van de opener “Run Your Luck” tot het afsluitende titelnummer, tussen de vurige pit-pleaser “Imposter” en het solo-geladen anthem “Weight of the World,” is Living Proof een vurige vonk voor een band die niets anders kan zijn dan zichzelf. Ondanks al de vertrouwde ingrediënten en kenmerkende invloeden slaagt DRAIN erin het heel authentiek te maken. Die authenticiteit is de belangrijkste reden waarom de kids zich ermee kunnen vereenzelvigen. Ciaramitaro is geen superdiepe, poëtische tekstschrijver, maar eerder iemand die het gevoel wil hebben dat hij een gesprek voert met de fans.

De openingstrack van het album, “Run Your Luck”, legt de lat hoog voor de rest van de plaat. Het is een explosieve mix van crossover-thrashriffs en zware breakdowns die ons meteen meeslepen in de wereld van DRAIN. De charismatische Ciaramitaro levert zijn kenmerkende woeste, rauwe vocalen die ons van begin tot eind vasthouden. “Watch You Burn” is een krachtige boodschap tegen onrecht en ongelijkheid. Het laat zien dat DRAIN niet alleen muzikaal, maar ook tekstueel sterker is geworden. Dit thema van strijd en doorzettingsvermogen loopt door het hele album heen, culminerend in de afsluiter “Living Proof”, waarin de band een ode brengt aan de kracht van zelfbeschikking.

DRAIN verrast ook met een paar onverwachte wendingen op dit album. Het nummer “Intermission” met gastoptreden van rapper SHAKEWELL en een piano/trapbeat combo is een gewaagde zet, maar de overgang naar het hardcore-gedeelte is naadloos. Turnstile heeft al getoond dat experimenteren in een sterk beperkt genre mogelijk is. Het lijkt wel dat het taboe gesneuveld is en andere bands ook sneller nieuwe invloeden gaan uitproberen. Ook de cover van de Descendents’ “Good Good Things” is een succesvolle toevoeging. DRAIN weet het origineel in stand te houden, maar voegt er hun eigen stijl en kracht aan toe.

Living Proof duurt slechts 25 minuten, maar het is een intensieve rit van begin tot eind. Het is een plaat die je moet ervaren, liefst in een livesetting waar DRAIN zijn rauwe energie en charisma volledig kan laten zien. Dit album is een uitstekend voorbeeld van de kracht van hardcore muziek en bewijst dat DRAIN een van de beste bands is in het genre. Met Living Proof hebben ze zichzelf overtroffen en bewijzen ze dat ze nog veel meer in hun mars hebben. Dit is een album dat je niet mag missen als liefhebber van het hardere genre.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Watch You Burn”, ons favoriete nummer van Living Proof, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Alcatraz Open Air 2023 (Festivaldag 1): Direct door naar de gevangenis

Alcatraz Open Air blaast dit jaar vijftien kaarsjes uit en dat wordt gevierd met drie volle dagen aan zware gitaren. Het festival…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Teenage Wrist - "Still Love" (feat. Softcult)

Het jonge Californische rockcollectief Teenage Wrist maakt zich op voor de release van hun derde album Still Love dat op 4 augustus…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rancid - "Don't Make Me Do It"

Over exact een maand laat Rancid hun tiende album Tomorrow Never Comes los op de mensheid. Twee weken geleden kregen we de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.