Live, Recensies

Katy Perry @ Sportpaleis: Het grootste popcircus ter wereld

© Larissa Zenner

Gisterenavond mochten we in het Sportpaleis getuige zijn van één van de grootste producties die de popwereld momenteel te bieden heeft. De Amerikaanse superster Katy Perry streek er met haar ‘Witness Tour’ neer en die is nog kleurrijker dan de ‘Prismatic World Tour’. Perry behoort tot de grootste popsterren ter wereld en scoorde talrijke hits zoals “Hot ’n’ Cold” of “I Kissed A Girl”. In het Sportpaleis stelde ze haar nieuwste album Witness voor dat niet aan het succes van de voorgangers kon tippen. Perry zorgde in onze Belgische concerttempel vooral voor spektakel en toonde ook dat ze over een zeer leuke humor beschikt. We hoorden al van velen dat ze niet altijd toonvast zong, maar in het Sportpaleis leek ze beter te zingen dan ooit te voren.

Het voorprogramma nam de Zweedse zangeres Tove Styrke voor haar rekening. Haar bubblegum-pop sluit redelijk dicht aan bij de muziek van Perry en kon daarom op een redelijk enthousiast publiek rekenen. Ze bracht nummers uit haar recent verschenen ep Sway en bracht o.a. “Say My Name”, “Mistakes” en “On The Low” overtuigend. Hoogtepunt van de set was “Liability”, een nummer dat op Lorde’s album Melodrama staat. Als voorprogramma heb je het in het Sportpaleis niet echt makkelijk en zo kunnen we ons goed inbeelden dat Tove in een veel kleinere zaal veel beter zou overkomen. Het was alvast geen slechte start van de avond wat ons betreft.

© Larissa Zenner

De deuren gingen later open, Tove Styrke begon later en dus startte Katy Perry meer dan dertig minuten later aan haar set. Het gigantische oog bewoog voordien nerveus heen en weer en ging tijdens “Witness” dan eindelijk open. Katy wou er duidelijk in vliegen en zo kwam ze binnen gevlogen terwijl het (overwegend) zeer jonge helemaal gek werd. Een spectaculaire intro waarop “Roulette”, ook van de nieuwste plaat, volgde. Gehuld in een Roodkapjespak leunde ze tegen twee gigantische dobbelstenen terwijl haar dansers acrobatische stunts uithaalden en de confetti op haar fans neerdwarrelde. Het feest moest toen nog maar beginnen en kwam met haar gigantische “Dark Horse” al snel naar een eerste hoogtepunt. Eén van je grootste hits in het begin van je set plaatsen, is riskant, maar het leek te werken want ook “Chained To The Rythm” werd gevierd alsof het één van de grootste hits van het jaar was.

Katy Perry zit al een dikke tien jaar in de business en draaide daarom maar al te graag de tijd terug. Het in 2010 verschenen nummer “Teenage Dream” werd voor de gelegenheid in een glitterrok jasje gegoten, maar in de nieuwe versie bleek ze vocaal soms uit de bocht te gaan. Alvorens ze aan “Hot’n’Cold” begon, wou ze graag weten hoe je dat in het ‘Belgian’ of Dutch’ zegt, wat voor een hilarisch moment zorgde. Hoe leuk dat moment ook was, de veel te snelle versie van het nummer kon ons ook niet bekoren en bleef onder onze verwachtingen. Gelukkig fleurde “Last Friday Night (TGIF)” de boel weer op en kon het feest met “California Gurls” ongestoord verder gaan. De legendarische ‘Left Shark’ uit haar Super Bowl Halftime Show mocht tijdens het nummer zijn opwachting maken en toonde dat hij wel degelijk kan dansen.

© Larissa Zenner

Katy Perry zou Katy Perry niet zijn moesten er geen humoristische stukken in haar show verwerkt zijn. Zo speelde ze samen met Left Shark piano met de voeten en grapte ze er op los. Ook aan gigantische, hilarische attributen geen gebrek in de show. In “I Kissed A Girl” kregen we bijvoorbeeld overdimensionele, opblaasbare lippen te zien die een beetje aan Lesley-Ann Poppe deden denken. Terwijl de oldies het super deden bij het publiek, hadden de nieuwe nummers zoals “Déja Vu” en “Tsunami” het moeilijk om dat publiek mee te krijgen. Om het publiek toch geboeid te houden, gaven acrobaten indrukwekkende performances, maar aan de mindere sfeer veranderde dat niets. Terwijl “E.T.” de sfeer al wist te verbeteren, was de sfeer pas tijdens “Bon Appetit” weer op en top. Katy zong heel de avond live, maar leek tijdens het nummer echter lichtjes ongeconcentreerd. Zo liet ze o.a. haar micro vallen en liet ze gedurende het hele nummer vooral haar backing vocals het werk doen.

© Larissa Zenner

‘Antwerp, are you Wide Awake?’, vroeg Katy toen ze het Sportpaleis weer binnen vloog. Deze keer zat ze op een planeet en had ze haar gitaar onder haar arm. Dat iedereen nog wakker was, weerspiegelde zich in de duizenden lampjes die de lucht in gingen toen ze “Wide Awake” zong. Na het rustigere moment, kwam de speelvogel in Katy weer naar boven. “Part Of Me” maakte de die-hard fans nog zotter en zorgde voor een uitstekende sfeer in de nagenoeg uitverkochte zaal. “Swish Swish” was dan weer het ‘moment supréme’ voor alle kinderen in de zaal, die maar al te graag hun ‘Swish Swish’-moves boven haalden. Katy wou dan nog basketten en nam het op tegen de Gentse fan Gaetan (eindstand 0:1). Met ‘afsluiter’ “Roar” liet ze de tijger in iedereen los waarna ze van het podium verdween. Niet veel later vloog ze (alweer) de zaal binnen om met “Pendulum” aan de bisronde te beginnen en er voor een laatste keer een lap op te geven. “Firework” was dan de echte afsluiter en toonde nog maar eens dat Katy Perry een popster is die op handen gedragen wordt. Ze stond dan ook op een grote opblaasbare hand. Perry startte lichtjes vals aan haar wereldhit, maar geraakte al snel weer op het juiste spoor. Met confetti en vuurwerk sloot Perry haar indrukwekkende show af.

© Larissa Zenner

De 33-jarige zangeres heeft met haar ‘Witness Tour’ weer een indrukwekkend spektakel op poten gezet waarop heel wat collega’s jaloers gaan zijn. Je kreeg voor je tickets echt waar voor je geld. Naast Katy stonden o.a. acht danseressen en vijf muzikanten op het podium en kregen we een visueel hoogstaande show, die alles bevatte wat een gigantisch spektakel nodig had. Ook qua stem was het, op enkele uitschuivers na, dik in orde. De Amerikaanse zangeres weet keer op keer een spannende show neer te zetten. We waren in het Sportpaleis getuige van een grootse popshow waarin vooral het oude werk de show stal en de boel op stelten zette. Twee uur vol hits en plezier. Je moet het maar kunnen.

Setlist:

Witness
Roulette
Dark Horse
Chained To The Rythm
Teenage Dream
Hot ‘n’ Cold
Last Friday Night (TGIF)
California Gurls
I Kissed A Girl
Déjà Vu
Tsunami
E.T.
Bon Appétit
Wide Awake
Into Me You See
Part Of Me
Swish Swish
Roar

Pendulum
Firework

Alle foto’s vind je hier.

25 mei 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief