InterviewsUitgelicht

Interview The Ninth Wave: “De nieuwe nummers klinken weer helemaal anders”

De Schotse band The Ninth Wave is een band om in de gaten te houden. Hun singles worden op BBC Radio 1 gedraaid, ze spelen deze zomer onder andere op het roemrijke Mad Cool Festival in Spanje en brachten onlangs nog een sterke tweede ep Never Crave Attention uit. Op de dag van de release spraken we met het viertal (van links naar rechts: Louise, Haydn, Millie en Lewis) in een snikhete backstage van een concertzaal in Berlijn. Het werd een monter gesprek over hun ep, eerste shows in het buitenland en hun ambities. 

Eerst en vooral, van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe er! Hoe voelt het voor jullie om dit eindelijk te kunnen delen met iedereen?

Millie: Heel heel goed

Lewis: Het is toch al even geleden dat we nummers hebben opgenomen en geschreven, van oktober om precies te zijn. Dus we lopen er toch al eventjes mee rond en zijn natuurlijk heel blij dit nu te kunnen delen met iedereen!

Vertel ons een beetje over het maken van die nieuwe ep?

Lewis: We hebben de ep in een studio in Bath opgenomen die Distiller Studios heet samen met producer Dan Austin die trouwens onder andere ook al samenwerkte met Pixies en Placebo. Wat dus echt wel heel cool is. Het samenwerken met hem verliep weer heel vlotjes gezien hij ook al voor onze eerste op (Reformation n.v.d.r.) achter de knoppen zat.

Wat is de visie of het idee achter “Never Crave Attention”? 

Haydn: Eigenlijk gaan de meeste nummers op de ep over het observeren van de mensen en wat ze allemaal doen en dan meer specifiek op de slechte eigenschappen van de mensen.

Dus waarschijnlijk dan gebaseerd op jullie observaties in het dagelijkse leven?

Haydn: Ja, maar vooral ook wat we allemaal wel kunnen zien.

Millie: Er kunnen soms dingen ongezien gebeuren, maar als je wat oplettender kijkt, zie je dat sommigen van wie je het niet zou verwachten negatieve dingen doen.

Het nummer “Swallow Me” gaat over gebruikt worden en is gebaseerd op observaties van een disfunctionele relatie en de veroorzaakte schade. Waar kwam nu specifiek de inspiratie van het nummer vandaan?

Louise: Uit ons dagelijks leven. Het is iets wat veel mensen overkomt en bijna iedereen al heeft meegemaakt. Het wekt dus een soort van universeel gevoel bij iedereen op.

Laat ons een beetje praten over de sound van The Ninth Wave die momenteel heel ‘synth heavy’ is. Vanwaar komt nu juist de fascinatie voor dit instrument vandaan?

Millie: Vooral van andere bands en invloeden.

Haydn: De fascinatie voor het instrument is eigenlijk pas in de loop der jaren ontstaan en steeds verder gegroeid tot wat het nu is.

Ik heb ook het gevoel dat jullie op de tweede ep nog meer gebruik maken van synths dan op jullie eerste ep, of is dit een foute observatie?

Louise: Ik ben pas sinds de tweede ep bij The Ninth Wave en moet ook toegeven dat ik het gewoon een geweldig instrument vind. Ik heb onlangs nog een gloednieuwe synth gekocht dus het ligt voor de hand dat ik het graag in de muziek van The Ninth Wave wil verwerken. Het leuke aan het instrument is ook dat het oneindig veel kanten op kan gaan, wat het heel leuk en spannend maakt.

Millie (lachend): En we zullen het instrument nog vaker in onze muziek verwerken!

The Ninth Wave is sterk beïnvloed door de jaren 80 wat we heel goed kunnen horen en zien, maar wat bevalt jullie nu het meest uit die tijd?

Haydn: We houden allemaal van verschillende perioden en muziekgenres, maar de jaren 80 waren helemaal anders en hadden de meeste impact op ons.

Louise: Ik denk ook dat de jaren 80 in de muziek het meest hebben gechoqueerd in vergelijking met de voorgaande jaren tijdsperken.

Lewis, jij speelde al in verschillende bands en hebt zo al heel wat ervaring kunnen opdoen, maar wanneer kwam bij jouw het besef dat The Ninth Wave iets groter was dan de andere projecten?

Lewis: Wel, ik denk dat dat geweest moet zijn toen we onze eerste show in London speelden en dan ook een eerste manager kregen. En zeker toen we ons eerste platencontract tekenden, wist ik dat The Ninth Wave iets groter was dan mijn voorgaande projecten.

De muziekscene in Glasgow is nu niet zo groot, hebben jullie misschien een aantal goede bands die we dringend zouden moeten leren kennen?

Millie: Er is een nieuwe band uit Glasgow die KAPUTT noemt die onlangs nog een leuke ep dropten.

Louise: Ook LUCIA en Wall Disco zijn zeker de moeite. Eerstgenoemde gaat ook met ons mee op onze tour in mei door het Verenigd Koninkrijk wat wel cool is.

Lewis: En das is er ook nog een band Massari, waar Haydn vroeger nog deel van uitmaakte die ook zeker de moeite waard zijn!

Wat kunnen we allemaal nog van The Ninth Wave in de toekomst verwachten en wat zijn jullie ambities?

Haydn: We zijn momenteel heel veel nummers aan het schrijven en ik zou zelfs zeggen dat de nieuwe nummers weer helemaal anders klinken. Wij willen echt niet in herhaling vallen en proberen onze sound hier en daar verder te ontwikkelen.

Vandaag is pas jullie tweede show buiten het VK, merken jullie daar een verschil in?

Lewis: Toch wel, het is hier iets ontspannender en de zalen zijn veel beter. Vandaag ging bijvoorbeeld mijn snare drum vel kapot en de verantwoordelijke van de zaal kocht gewoon een nieuwe voor mij en we moesten er niets voor betalen. Dat zouden ze bij ons nooit doen en dan kregen we er ook nog gratis eten en bier bij.

Vinden jullie het belangrijk om tijdens het touren ook wat cultuur op te snuiven en in de steden rond te hangen?

Millie: We zijn al sinds gisteren in Berlijn en hebben al ettelijke kilometers te voet afgelegd, ik denk dat dat al genoeg zegt. Nee serieus, het is altijd wel leuk steden te ontdekken en als we de tijd hebben dan proberen we zeker toch wat in de stad rond te hangen.

Louise: We wilden gisteren eigenlijk alleen maar een koffietje gaan drinken, maar opeens stonden we op het Alexander Platz en moesten we alles terug naar ons hostel stappen.

Kunnen we The Ninth Wave dan binnenkort eens in België aan het werk zien?

Lewis: Er is nog niet echt iets concreet geplant, maar we zouden wel heel graag eens langs willen komen!

Bedankt voor jullie tijd en nog veel plezier in de toekomst!

1987 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Ninth Wave - "Maybe You Didn't Know"

Het Schotse The Ninth Wave is al een tijdje aan het timmeren aan zijn weg richting de top, maar de band is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Ninth Wave - "Everything Will Be Fine"

The Ninth Wave, een Schotse band uit Glasgow, heeft tijdens de lockdown nieuwe inspiratie gevonden. De laatste ep van de noisepop band,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Ninth Wave - "I'm Only Going to Hurt You"

Wie nog nooit van The Ninth Wave heeft gehoord, raden we nu aan om Spotify in te schakelen. De Schotse band is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.