Albums, Recensies

SCHNTZL – Paper, Wind (★★★½): Een dromerig experiment

Diegenen die de Belgische jazzscene in het oog houden, weten dat SCHNTZL er een onmisbare rol in speelt. De voorbije vier jaar heeft het duo bestaande uit pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde zich steeds meer kunnen ontplooien, en vandaag geven ze de buitenwereld een blik in hun evolutie. Met hun nieuwe EP Paper, Wind tonen ze dat ze het opgelegde denken in genres overstijgen en hun zoektocht naar eigenheid volhouden.

De nieuwe plaat kent een behoorlijke verschuiving in vergelijking met hun titelloze debuutalbum. Het experiment stelt SCHNTZL meer voorop, voornamelijk in de manier waarop ze klank benaderen. De piano en drums waar ze gewoonlijk aan blijven vasthouden, worden sneller aan de kant geschoven, en in de plaats wordt ruimte gecreëerd voor geluiden van allerlei voorwerpen en subtiele electro. Voorbeelden hiervan zijn het handgeklap als leidraad in “Waaien” en de elektronisch vervormde stemmen in “Stacey”. Door de grenzen van de mogelijkheden af te tasten, breken ze het kader van jazz volledig open en laten ze zich leiden door de confrontatie van improvisatie en compositie.

Opvallend is het minimalistische karakter van de plaat waardoor het soms zelfs allures krijgt van artiesten als Ólafur Arnalds en Nils Frahm. Dit maakt dat er een ontroering schuilt in de nummers en ze tegelijk afstand nemen van emotionele melodieën. De EP klinkt heel dromerig en aantrekkelijk, maar anderzijds ook onafgewerkt. Het voelt aan alsof SCHNTZL een reeks experimenten voorschotelt om te tonen met wat ze bezig is en in welke richting ze uitgaat. Hierdoor kan Paper, Wind beschouwd worden als een tussenstadium en is het moeilijk een kenmerkende sound terug te vinden.

Met Paper, Wind kan SCHNTZL niet meer enkel onder de noemer ‘jazz’ worden geplaatst. Het duo weet dankzij de voorkeur voor het experiment een rijke klankenwereld te presenteren, maar vaak wordt het experimentele karakter te ver doorgedreven waardoor het ten koste gaat van het ontwikkelen van een eigen karakter. Toch klinkt deze EP erg meeslepend en geven ze een hoopvol beeld van wat ze nog te bieden hebben.

Facebook / Website

 

18 mei 2018

About Author

Laura Persijn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter