Albums, Recensies

Pitou – I Fall Asleep So Fast (★★★★): Schitteren in eenvoud

In 2016 maakten we voor het eerst kennis met de Nederlandse singer-songwriter Pitou. Toen bracht ze haar debuutalbum uit genaamd Pitou. Nadien ging kreeg haar muzikale carrière een boost en werd ze geslecteerd voor Popronde. Begin dit jaar kreeg ze de kans om te spelen op een van de grootste showcase festivals ter wereld: Eurosonic Noorderslag. De fans van het betere stemwerk konden haar de afgelopen maanden bewonderen in het voorprogramma van Tamino. Afgelopen vrijdag bracht ze haar tweede EP uit genaamd I Fall Asleep So Fast, daarop zijn zeven songs te horen waaronder haar huidige single “Give Me A Glass”.

Op haar debuutalbum leerden we Pitou Nicolaes kennen als een vrouw met een engelenstem. Ook tijdens het “Cabin” heeft ze niet veel nodig om ons in hogere sferen te brengen. Waar we op Pitou nog te maken hadden met een sobere begeleiding van gitaar, krijgen we nu een full band te horen die haar ondersteund. Vooral tijdens “Give Me A Glass”, haar huidige single, krijgt deze begeleiding een aanwezige rol. In titelsong “I Fall Asleep So Fast” grijpt Pitou terug naar de basis en wordt de nadruk opnieuw gelegd op haar unieke stemtimbre. Een sobere drum en gitaar geven het nummer warmte, maar haar stem is en blijft de grote trekker.

“Be Delicate” is met 1:44 minuten veruit het kortste nummer op de plaat. Hierin doet ze het volledig a cappela met de toepasselijke woorden Be Delicate in een loop. “Problems” breekt met deze eenvoud en opnieuw krijgen we Pitou haar warme stem te horen in begeleiding van zweverige backingvocals. Ondanks de uptempo drums, krijgen we voor het eerst een opgewekt gevoel vanbinnen zelfs met de ietwat negatieve titel. Daarentegen willen we tijdens “A Moment Alone” in onze schulp kruipen en de wereld over ons heen laten lopen. Het laatste nummer “Stay” gaat daar verder op in, een dreigende cello en een warme stem die ons op moederswijze in slaap zingt. Beide nummers hebben een simpele melodie maar toch weten ze ons telkens weer te raken door hun eenvoud.

Pitou heeft op I Fall Asleep So Fast opnieuw bewezen dat ze een voortreffelijk zangeres is waarvan we het laatste nog niet hoorden. Haar stem komt het beste tot zijn recht zonder al te veel poespas. Pitou heeft geen uitgebreid orkest nodig om onze aandacht te krijgen. Ze blinkt uit in haar eenvoud en doet ons spontaan hunkeren naar een donkere winteravond.

I Fall Asleep So Fast kwam uit op 11 mei 2018 via Mink Records.

Facebook / Website

 

 

14 mei 2018

About Author

Katrijn Vermoesen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief