Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (30 april – 6 mei)

Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (30 april – 6 mei)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: Childish Gambino dropt nieuwe single, Kanye beweert dat slavernij een keuze is, docu’s van Liam Gallagher en De Nieuwe Lichting en Drake en Rihanna zijn ‘geen vrienden’.

‘This is America’: Childish Gambino is terug met kritische single én video

Het was al van 2016 geleden dat Donald Glover muziek had uitgebracht onder zijn pseudoniem Childish Gambino. Dit weekend was hij te gast bij Saturday Night Live en diezelfde avond loste hij ook zijn nieuwe single mét video. “This Is America” is niet zomaar een hit. In de lyrics gaat het over paranoia politieagenten, achternagezeten zwarte Amerikanen en wapengeweld. In de video, die in één take lijkt te zijn opgenomen, schiet Glover tot twee keer toe mensen omver. Een duidelijke boodschap aan het adres van de Verenigde Staten die de laatste tijd harder dan ooit in de knoop liggen met hun wapenbeleid.

Ook Kanye West kent iets van Amerikaanse geschiedenis: ‘slavernij is een keuze’

Na zijn controversiële tweets over Trump, choqueerde Kanye West opnieuw deze week. In een interview met TMZ verduidelijkte Kanye dat hij wel degelijk fan is van Trump maar hij deed er meteen ook een schepje bovenop. ‘Wanneer je over slavernij van 400 jaar hoort’, zei hij. ‘400 jaar lang? Dat klinkt als een keuze.’ Meteen reageerde een reporter in de achtergrond dat Kanye zich verantwoordelijker moet gedragen. ‘Je stem is gewoon te groot om zoiets te doen. Je bent in iets getransformeerd dat zelfs niet echt is.’ Het verhaal stopte daar natuurlijk niet want terwijl de meeste fans en andere muzikanten Kanye’s gedachtegoed afkeurde, stond Justin Bieber klaar om West te steunen: “Our job is to love not to always agree!” schreef hij op Instagram story. “Love you Kanye!”

Ondertussen groeit de band tussen Kanye en Trump alleen maar sterker. Darrell Scott, een adviseur van de president vertelde aan People-magazine dat Trump binnenkort een top organiseert over racisme. Kanye is alvast uitgenodigd samen met onder andere bokser Mike Tyson en Football-speler Colin Kaepernick. ‘Het zal geen black-only event worden, maar een melting pot. De bedoeling is om iedereen samen te brengen. De president wil de natie terug bij elkaar brengen.’ Het laatste woord over Kanye en Trump is dus duidelijk nog niet gezegd.

Spoilers voor Arctic Monkeys’ fans: nieuwe songs gelekt

We willen ze niet zijn, de hongerige Arctic Monkeys’ fans die niet langer kunnen wachten tot volgende vrijdag en nu al het internet afschuimen naar toch maar een gelekte versie van het album. Voor die ongeduldige fans kwam er woensdag goed nieuws want de band speelde toen een show in Los Angeles waar ze vier nieuwe nummers lieten horen. De slimmeriken in de zaal namen deze songs op en zetten ze op YouTube. Fans die het niet langer uithouden tot vrijdag kunnen de songs hieronder beluisteren. Natuurlijk kan je vanaf dan ook bij ons terecht voor een uitgebreide review.

Dotan vermist maar ondertussen terug terecht

De moeder van Dotan plaatste dit weekend een emotionele oproep in De Telegraaf. ‘Lieve Dotan, we maken ons allemaal grote zorgen om jou. Geef me een teken van leven…’ liet ze publiceren. Ze had al zeker een maand niets van de zanger gehoord. Geruchten deden de ronde dat hij naar zijn geboorteland Israël vertrokken was. Waar hij nu zit weten we niet, maar mama Patty heeft wel een bericht gekregen. ‘Hij heeft behoefte aan rust en wil even niet gevonden worden.’ Eind goed al goed, al blijven de annullaties voor zijn concerten binnenlopen. Zo wordt nu ook de derde editie van zijn 7 layers festival in Paradiso afgezegd.

‘As It Was’: documentaire over Liam Gallagher gaat in première in Cannes

Hoewel Kanye West nu de spotlight van Liam Gallagher overneemt wat betreft grove uitspraken, staan fans van de ruziënde Gallaghers nu al te likkebaarden bij de aankondiging die de Brit deze week deed. ‘As It Was’, een documentaire over Liam Gallagher zal in première gaan op het filmfestival van Cannes deze maand. Volgens de man zelf zou hij vooral laten zien: ‘hoe ik opnieuw uit de schaduw van mijn broer trad en zijn successen overtref.` Insiders die de film al konden bekijken waarschuwen dan ook dat hij meermaals uithaalt naar broer Noel. De film volgt Liam van bij het succes met Oasis tot de moeilijke periode na de breuk en de opstart van zijn solo carrière. Wij verwachten alleszins een duidelijk explicit label op de cover na de vorige BBC docu.

Zoals het is: De Nieuwe Lichting op VRT Nu in een nieuwe documentaire

Na de docu die Stijn Van De Voorde maakte over Californië, komt radiozender Studio Brussel opnieuw met een tv-stuk. In De Nieuwe Lichting volgen regisseur Kurt De Leijer en Kirsten Lemaire de bands die door Studio Brussel bekroond werden vanaf hun overwinning tot nu. De reeks biedt een kijkje achter de schermen bij DAFT Studios in Malmedy waar de drie winnende bands onder professionele begeleiding songs mochten opnemen. De documentaire kan je vanaf nu bekijken op VRT NU.

Ook Fleet Foxes-frontman Robin Pecknold steunt jong talent: ‘ik maak je nummer af’

Wie nog geen volwaardige song heeft om op te sturen voor de Nieuwe Lichting, kan alvast aankloppen bij Robin Pecknold. De frontman van Fleet Foxes deed op Instagram Stories een oproep aan beginnende muzikanten: ‘Ik zal je helpen je nummer af te maken, stuur het naar /robin-pecknold op Soundcloud, één per week, voor de nabije toekomst’ Pecknold zal elke week een nummer eruit pikken en afwerken. ‘Dit is een veel boeiender manier om naar muziek te luisteren en een kijkje te nemen in de persoonlijkheden van verschillende mensen,’ vertelde hij over zijn nieuwe project.

Instagram en Spotify dikke vrienden

Facebook is passé. Muziekfans zitten vandaag op Instagram. Dat merkt het platform zelf ook: ‘Drie van de vijf meest gevolgde accounts zijn van muzikanten. Fans volgen artiesten op Instagram om nieuwe content van hun idolen te ontdekken en zelf muziek te delen. Wij hebben dat nu makkelijker gemaakt met de mogelijkheid om direct vanuit Spotify te delen.’ En inderdaad je kan nu vanuit de Spotify app een song of album delen via Instagram Stories. Er verschijnt dan een button waarmee volgers meteen Spotify kunnen openen. Dit biedt zowel muziekliefhebbers die muziek willen delen als opkomende bands meer mogelijkheden want voordien schermde het platform elke mogelijk link af. Is dit het einde van de #linkinbio voor artiesten?

‘We zijn geen vrienden meer’: over en uit tussen Rihanna en Drake

Rihanna gaf deze week in een interview met Vogue magazine een duidelijke update over haar status met Drake. ‘We zijn geen vrienden meer, maar ook geen vijanden. Het is wat het is.’ Dit zei ze naar aanleiding van de speech die Drake gaf op de MTV Video Music Awards in 2016. Drake kon het toen niet laten en zei: ‘Ze is iemand waarop ik verliefd ben sinds ik 22 jaar oud was.’ Rihanna vertelde Vogue dat ze het niet leuk vindt zoveel complimenten te krijgen, ik sta niet graag in de vuurlinie.’ Deze week kwam Rihanna ook met meer details over haar nieuwe album. Haar negende plaat zou er een zijn met alleen maar reggae-muziek. Een releasedatum en tracklist zijn nog niet gekend.

Nog meer album releases voor fans van Bastille, The 1975, Florence and the Machine en Death Cab For Cutie

Deze week kwamen fans van Britse indiegroepen aan hun trekken. The 1975 vernieuwde hun website naar een aftelklok met een mysterieuze video. Wie kan tellen, rekent 1 juni 2018 uit als mogelijke releasedatum van hun derde album. Ook Bastille hield het cryptisch, de band postte elke minuut na middernacht een foto van een digitale klok tot het ‘Quarter Past Midnight’ was, de titel van hun volgende single die waarschijnlijk volgende week woensdag wordt gereleaset. Ook Florence and the Machine kondigde samen met de nieuwe single “Hunger” haar vierde album aan. High As Hope zal 29 juni in de rekken liggen. Het inmiddels negende album van Death Cab For Cutie staat gepland voor augustus 2018, dat liet de band weten via een korte trailer.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wallice - "Loser At Best"

De grote doorbraak van Wallice lijkt steeds dichter bij te komen, want haar labelgenoot The 1975 nam het opkomende talent mee op…
LiveRecensies

Arctic Monkeys @ Ziggo Dome: Breek uit jezelf

Voor de Nederlandse Arctic Monkeys-fans stond 5 mei ongetwijfeld met stip in hun agenda. Vorige week koos Metallica Koningsdag uit om Amsterdam…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jack Harlow - Jackman. (★★★★): Krachtige comeback

De laatste jaren zat de roem en bekendheid van Jack Harlow in een stijgende lijn. Met singles als “What’s poppin”, “INDUSTRY BABY“,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.