LiveRecensies

Angel Olsen @ Sint-Dionysiuskerk Sint-Denijs: Tussen hemel en aarde

Gisterenavond was de Sint-Dionysiuskerk van Sint-Denijs het toneel voor een avond hemels genieten. Organisator Wilde Westen zoekt in haar concertreeks “In Heaven” een intiemere sfeer op dan de gebruikelijke locatie die De Kreun in Kortrijk is. Na onder andere Love Like Birds, Tom McRae en Amatorski, beloofde ook deze een speciale sessie te worden. Het was namelijk de beurt aan Angel Olsen om haar wondermooie stem te komen etaleren. Dat trok ook een heel buitenlands publiek aan, zowel Frans als Spaans werd gekeuveld tussen biecht- en preekstoel.

Het was alweer een tijdje geleden dat deze beer een kerk binnen wandelde. En toch, het is een vreemd gevoel om op het altaar een versterker, gitaar en enkele spots te zien staan. Zoals het deze locatie ook beaamt, werd alles heel sober ingekleed. Enkele lichten achteraan brengen een gloed over de kerk heen. Zo weinig mogelijk aanvulling, het geheel moet ervoor zorgen dat de sfeer van een kerk intact blijft. Terwijl de duisternis de kerk binnenvalt, start voorprogramma Suno Deko aan zijn set.

De New Yorker bracht zijn looppedaal, gitaar en engelenstem mee. Een poëet die experimentele pop muziek maakt. Volledig in het wit bekleed, op blote voeten. Een figuur die je inneemt. Het spelen met een looppedaal kan vaak wel wat tegenwerken, het opbouwen van een nummer kan vaak iets te veel van het goede zijn. Maar daar heeft deze man geen problemen mee, de uitgebreide belangstelling van het publiek brengt een rust over zich heen. Het heeft er alles van weg dat Suno Deko op aarde gezet is om liedjes te spelen in een kerk. Nummers die deze setting misschien wel nodig heeft om alles nog intenser te laten klinken. Een half uurtje die de sfeer van de avond gezet heeft.

Met een glas rode wijn in de hand, komt Angel Olsen enkele minuten later al het podium opgewandeld. Zonder band lijkt ze enigszins verlegener uit de hoek te komen dan gewoonlijk. Ze opent voorzichtig deze avond met “Sans”, een nummer uit de plaat die vorig jaar uitkwam. Dat album weifelt tussen catchy rocksingles en tragere pakkende songs. Die laatste nummers zijn ideaal om dit concept kracht bij te zetten.

Elk nummer krijgt een minimalistische versie van het origineel. En toch blijft de kracht van elk nummer overeind. Angel die haar gitaar streelt, haar stem schrijnend over verzen heen laat fladderen, het licht dat een rode weerschijn biedt. Het kluistert elke muzikale parochiaan vast aan zijn stoel. Songs worden ook pas op applaus getrakteerd als de laatste noot volledig weggeëbd is uit de kerk. Alsof het publiek even alles moet laten inzinken om te beseffen dat elk nummer nog meer betoverd. Angel brengt ze op zo’n verschroeiende manier dat elke zin blijft hangen. Het ligt waarschijnlijk aan haar presence, haar staren, dat glimlachje die elk nummer afsluit.

Het is duidelijk niet de bedoeling om haar sterkste nummers op ons af te vuren. Deze zouden hier ook gewoon niet passen. Angel neemt ons mee op een reis door haar bibliografie. Nummers die vaak minder aandacht krijgen op albums, spelen vandaag de hoofdrol. Elk minder gekend nummer wordt nog eens geschetst door haar. Daaronder valt onder meer “White Fire” over hoe tragisch het leven is als je 23 bent en “windows”. “Unfucktheworld” bezorgt het hoogtepunt van een avond mijmeren, minnen en genieten. Een korte set want “Tiniest Seed” brengt deze kerk na een uur al voor een laatste keer muisstil. En weg ging Angel Olsen, een icoon die de kerk van Sint-Denijs op het bestaan van engelen bewees.

Het wordt even wachten om Angel Olsen nog eens te zien in België. Suno Deko staat op 1 mei in AB Salon in Brussel.

Facebook / Twitter / Website

Setlist
——-
Sans
Iota
Some Things Cosmic
You Are Song
White Fire
Give It Up
Unfucktheworld
Hi-five
Windows
Tiniest Seed

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Strand of Oaks - "Somewhere In Chicago"

Er is niemand die geen sympathie kan opbrengen voor de vriendelijke beer die zichzelf Strand of Oaks noemt. De band rond Timothy…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Stores - "Bones"

Alvorens Hannah Brown en Sam Warren een tijdje terug Stores oprichtten, waren ze allebei hopeloos verdwaald in het undergroundcircuit van Liverpool. Hannah…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Strand of Oaks - "Jimi & Stan"

Strand of Oaks bevindt zich al een hele tijd in de zevende hemel, maar nu brengt hij ook een plaat uit over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.