Live, Recensies

Mabel @ Les Nuits Botanique: “Powersongs met een stevige paardenstaart”

© Kamilia Sain – Botanique

R&B is on the rise, terwijl Destiny’s Child hard werkt aan een reünie, zagen we de eerste kiemen van een nieuwe queen B gisterenavond in de Botanique. Mabel, een zangeres met Zweedse, Britse én Spaanse roots, krijgt in eigen land haar cross-over naar hapklare pop vlotjes aan de man en vrouw verkocht. Met de krachtige powerballads en aanstekelijke beats wikkelde ze nu ook de Rotonde rond haar perfect gelakte gelnagels.

Ivy Falls mocht de avond openen met een korte en dromerige set. Alhoewel, aan het aantal toeschouwers te zien, was de ondergaande zon in de tuin net iets dromeriger. Nummers als “Bottles”, “Gold” en “Twelve” hielden het publiek wakker maar bij nieuwkomer “Dream” werd duidelijk dat dit voorprogramma te braaf was voor het publiek dat enkele minuten later de zaal zou betreden. Het feit dat zangeres Fien geen Frans sprak, zette hier dan misschien wat kwaad bloed. Wie zijn benen wilde strekken om écht op te warmen voor Mabel, kon terecht bij Noah Slee in de Organerie, een Nieuw-Zeelander die traditionele songs mixt met leuke beats.

© Kamilia Sain – Botanique

Wie willen we liever zien als opwarmer? Cardi B? Stefflon Don? Ze brengen via de playlist de preparty alleszins goed op gang net voor de lichten uitgaan en Mabel de zaal betreedt onder luid gejoel. Op naaldhakken, in cargopants en een kapotte trui. De lange nagels en perfecte ponytail maken het plaatje compleet. Ze heeft haar Brusselse bijnaam niet gestolen. ‘Ma belle’ begint haar set met het rustige “Thinking Of You”. Wat meteen opvalt? Ze had het simpel kunnen houden: één backingtrack en één microfoon, maar de kids willen het authentiek dezer dagen. De drummer, keyboardspeler en twee achtergrondzangeressen geven de livesound van Mabel dan ook een meerwaarde. Geen vooraf opgenomen geluid, Mabels eigen stem klinkt écht. In “Bedroom” roept ze het uit zonder haar toon ook maar een beetje te verliezen. En of ze staat te zweten met die krachtige stem? Vergeet het maar.

De songs van Mabel zijn één voor één powerballads over liefde. Er was er maar eentje die wat extra peper miste. “My Boy My Town” uit haar beginperiode is een voor de fans van het eerste uur. En die zijn er genoeg. Dames én heren zingen zowat elk nummer volledig mee. Wat haar songs zo aanstekelijk maken? De feisty teksten en perfecte mix tussen R&B, pop en electro. Dat Mabels muziek veel teweeg brengt bij fans, zien we tijdens “Roses”. De Britse wordt wat emotioneel wanneer ze op de eerste rijen plots rozen ziet verschijnen.

© Kamilia Sain – Botanique

In het najaar bracht Mabel een eerste EP uit. Dat ze hard werkt aan nieuwe songs, wil ze ons met plezier laten horen. Nieuw nummer “One Shot” zweept de zaal meteen op met een leuk melodietje. De vrouwelijke Drake willen we ze niet meteen noemen, maar de muziek van Mabel heeft er veel van weg. Wanneer ze de man himself ook nog eens covert met “Passionfruit”, gaat het dak er volledig af. Met de Canadese rapper als voorbeeld, zit Mabel goed. Maar ook old school R&B gaat haar goed af. “Come Over” en “Low Key” lijken samen met haar cargopants zo weggelopen uit de jaren 90.

Wie we aan het einde van het vorige millennium ook geregeld tegenkwamen, waren Destiny’s Child. Bij “Weapon” gaat Mabel plots iets dichter bij haar achtergrondzangeressen staan en de drie doen synchroon dezelfde sassy dansmoves. In een flits zien we de vroegere Beyoncé en haar twee schaduwzangeressen Michelle Williams en Kelly Rowland. De moves en de kraaknette stem heeft ze al. De arrogantie van Queen B bewaart ze gelukkig voor grotere podia, maar Mabel zet als 22-jarige dame al een prachtig rolmodel neer voor haar jonge vrouwelijke fans. ‘I wanna see you on your knees, I wanna see you begging’, zingt ze terwijl ze zich volledig laat gaan, inclusief slutdrop.

© Kamilia Sain – Botanique

In het slotstuk van haar show, steekt Mabel het feestje finaal in brand. Op “Fine Line” heeft ze geen nood aan rapper Not3s. Het tussenstuk rolt vlot over haar eigen tong, ja ook dat kan ze. Met “Ivy”, een laatste ballad, laat Mabel met een enkele piano en haar zuivere stem hier en daar wat kippenvel achter. “Finders Keepers” breidt een luid en levendig einde aan de avond.

Met lange gelnagels en een piekfijne paardenstaart, oversteeg Mabel alle verwachtingen in een bruisende Botanique. De toekomstige pop powergirl bewaarde haar arrogantie in haar muziek. De jonge Britse stond af en toe nog versteld van haar luide fans, maar zonder die oprechte bescheidenheid en gemeende glimlach na elk lied, hadden we haar niet zo snel in onze armen gesloten. De feisty ballads en nostalgische sound maakten de avond compleet.

Setlist:
Thinking Of You
Bedroom
My Boy My Town
Talk About Forever
One Shot
Roses
Come Over
Low Key
Weapon
Passionfruit (Drake)
Begging
Fine Line

Ivy
Finders Keepers

29 april 2018

About Author

Emma Vierbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief