AlbumsRecensies

Chackie Jam – Hot Chicks & Douchebags (★★★): Haal die fluo beenverwarmers maar van zolder

Sinds begin 2018 hebben wij er een nieuwe favoriete synthpop band bij: Chackie Jam. In 2018 werd de groep een laureaat van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel en volgde ze bands als Faces On TV, Equal Idiots en Tamino op. Na hun overwinning kaapten ze zendtijd weg op de radio met hun single “Hachi” en met hun cover “New Rules” van Dua Lipa. Telkens werden de nummers met een grote synthpop strik verpakt. Ook hun debuut-ep Hot Chicks and Douchebags werd met hetzelfde cadeaupapier ingepakt want opnieuw worden we met een teletijdmachine terug gestuurd naar de 80’s.

We vragen ons allemaal wel eens af tijdens het uitgaan waarom vrouwen altijd kiezen voor de foute kerel in plaats van de jongen met het goede hart. Chackie Jam zat duidelijk ook met deze prangende vraag want ze hebben er maar liefst een heel nummer aan gewijd. Met de toepasselijke titel “Hot Chicks and Douchebags” kaarten ze dit wereldwijde fenomeen aan. Op hun eigen manier nemen ze ons mee naar een synthpop discotheek. Desondanks ze hun frustraties uiten toveren ze een brede smile op ons gezicht. Het zijn niet alleen mannen met frustraties over de liefde, ook vrouwen hebben zo hun problemen. Tijdens “Shotokan” neemt het vrouwelijke gedeelte van Chackie Jam ons op sleeptouw. Met meer dan genoeg synths en een aanstekelijk refrein proberen ze ons duidelijk te maken dat ze opzoek zijn naar een nieuwe wind in hun leven.

“Subarashii” is vrij vertaald vanuit het Japans naar het Nederlands, “geweldig”. Echt opzoeken was op zich niet nodig want na enkele keren luisteren hadden we zoiets ook kunnen afleiden uit de tekst. Na heel wat datingfrustraties heeft Chackie Jam eindelijk beet. En weten ze op hun eigen manier zowel hun prooi als hun fans rond hun vinger te winden. Het nummer bestaat uit een frisse wind van autotune en opnieuw de bijhorende synth die een duidelijke rode draad is bij de band. Hun ep afsluiten doen ze met “Hachi”. Hiermee konden ze de jury van De Nieuwe Lichting overtuigen en kroonde ze zich tot een van de winnaars van 2018.

Hot Chicks and Douchebags vormt een muzikale samenvatting van hoe de jaren ’80 hebben geklonken. Een hele boel (maar dan ook echt heel veel) synths, frisse vocals en aanstekelijke sing-a-long refreintjes vormen de rode draad tussen de nummers. Chackie Jam zorgt met hun synthpop voor een frisse wind in de bestaande popmuziek waardoor we alvast nooit stoppen met dansen.

Facebook / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dua Lipa - “Illusion”

Had je ons een paar jaar geleden verteld dat er een moment kwam waarop Dua Lipa als een van de grootste popsterren…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dua Lipa - "Training Season"

Terwijl de naweeën van Future Nostalgia nog enige tijd nazinderden, bracht Dua Lipa afgelopen jaar slechts twee nummers uit. En toch mocht de Britse…
Muzieknieuwtjes

bwana, YESNOMAYBE en ise winnen De Nieuwe Lichting 2024

Het nieuwe jaar werd enkele weken terug ingezet en daarbij hoort ook een nieuwe De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Een week…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.