AlbumsRecensies

Chackie Jam – Hot Chicks & Douchebags (★★★): Haal die fluo beenverwarmers maar van zolder

Sinds begin 2018 hebben wij er een nieuwe favoriete synthpop band bij: Chackie Jam. In 2018 werd de groep een laureaat van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel en volgde ze bands als Faces On TV, Equal Idiots en Tamino op. Na hun overwinning kaapten ze zendtijd weg op de radio met hun single “Hachi” en met hun cover “New Rules” van Dua Lipa. Telkens werden de nummers met een grote synthpop strik verpakt. Ook hun debuut-ep Hot Chicks and Douchebags werd met hetzelfde cadeaupapier ingepakt want opnieuw worden we met een teletijdmachine terug gestuurd naar de 80’s.

We vragen ons allemaal wel eens af tijdens het uitgaan waarom vrouwen altijd kiezen voor de foute kerel in plaats van de jongen met het goede hart. Chackie Jam zat duidelijk ook met deze prangende vraag want ze hebben er maar liefst een heel nummer aan gewijd. Met de toepasselijke titel “Hot Chicks and Douchebags” kaarten ze dit wereldwijde fenomeen aan. Op hun eigen manier nemen ze ons mee naar een synthpop discotheek. Desondanks ze hun frustraties uiten toveren ze een brede smile op ons gezicht. Het zijn niet alleen mannen met frustraties over de liefde, ook vrouwen hebben zo hun problemen. Tijdens “Shotokan” neemt het vrouwelijke gedeelte van Chackie Jam ons op sleeptouw. Met meer dan genoeg synths en een aanstekelijk refrein proberen ze ons duidelijk te maken dat ze opzoek zijn naar een nieuwe wind in hun leven.

“Subarashii” is vrij vertaald vanuit het Japans naar het Nederlands, “geweldig”. Echt opzoeken was op zich niet nodig want na enkele keren luisteren hadden we zoiets ook kunnen afleiden uit de tekst. Na heel wat datingfrustraties heeft Chackie Jam eindelijk beet. En weten ze op hun eigen manier zowel hun prooi als hun fans rond hun vinger te winden. Het nummer bestaat uit een frisse wind van autotune en opnieuw de bijhorende synth die een duidelijke rode draad is bij de band. Hun ep afsluiten doen ze met “Hachi”. Hiermee konden ze de jury van De Nieuwe Lichting overtuigen en kroonde ze zich tot een van de winnaars van 2018.

Hot Chicks and Douchebags vormt een muzikale samenvatting van hoe de jaren ’80 hebben geklonken. Een hele boel (maar dan ook echt heel veel) synths, frisse vocals en aanstekelijke sing-a-long refreintjes vormen de rode draad tussen de nummers. Chackie Jam zorgt met hun synthpop voor een frisse wind in de bestaande popmuziek waardoor we alvast nooit stoppen met dansen.

Facebook / Instagram

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Aleyna Tilki - "Retrograde"

In popland duikt er elke week wel een nieuwe artiest op die kan uitgroeien tot een fenomeen, maar toch is Aleyna Tilki…
InstagramNieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Chackie Jam - "Don't Dance"

‘Never stop the dance’ klonk het in 2018 toen Chackie Jam deelnam aan De Nieuwe Lichting op Studio Brussel en wat later…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Dua Lipa lost vier nieuwe nummers op The Moonlight Edition van Future Nostalgia

Het is een gekend recept tegenwoordig: deluxeversies maken van albums die al maanden in de rekken liggen. Door de coronacrisis klampen artiesten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.