LiveRecensies

Millionaire @ Ancienne Belgique (AB): Triomfantelijke terugkeer

Het was maar liefst 16 jaar geleden dat de heren van Millionaire het podium van de AB mochten beklimmen. Nadat ze vorig jaar aan een razendsnel tempo festival na festival afwerkten en enkele kleinere clubshows voor hun rekening namen, was het nu tijd om de gezelligste zaal van ons land in te palmen. Dit doen ze met hun nieuwste plaat Sciencing onder de arm. Dat ze blij waren om eindelijk terug te keren, dat mocht geweten zijn. De grote zaal van de Ancienne Belgique was bijna volledig uitverkocht. Het balkon was helemaal afgesloten door middel van grote rode doeken. Nee, het was niet toegestaan om het spektakel van op een afstand, of zelfs zittend, te aanschouwen.

De avond werd geopend door de Antwerpse rockband Bed Rugs. Deze band is al een hele tijd bezig en dat is ook hoorbaar. De half volgelopen zaal opwarmen deden ze met een soort van Tame Impala-geïnspireerde psychedelische rock, waar met momenten een folkgeur aan hing. Dat klonk helemaal niet slecht, maar wat vooral opviel is hoe goed de de stem van drummer Noah Melis is. Bij momenten liet deze band het psychedelische achter zich en gingen ze nog net iets harder spelen. Hierbij zagen we hoe gevarieerd het instrumentenpalet is waarmee deze band werkt. Tijdens de eerste nummers werd er vooral op de keyboards gespeeld, terwijl die op bepaalde momenten verdwenen naar de achtergrond en de gitaren tevoorschijn kwamen. Dat de gitaar de hoofdrolspeler van de avond ging worden, dat was echter al langer duidelijk. Uitstekend gekozen voorprogramma.

De band waarvoor iedereen naar onze hoofdstad was afgezakt, heette natuurlijk Millionaire en als je frontman ooit leadgitarist was bij Eagles Of Death Metal en Evil Superstars, dan weet je dat er vooral gitaar zal gespeeld worden. Openen deed Tim Vanhamel, oude rot in het vak, alleen met het rustige “Ballad Of Pure Thought”, een nummer van op de tweede plaat van de Limburgers. Moederziel alleen, met zijn instrument balancerend op de heup. “A Lust Unmatched” werd ingezet en toen werd het meteen duidelijk, de terugkeer van Millionaire naar de mooiste concertzaal van ’t land was er één die niet snel vergeten zou worden. Vanhamel dartelde over het podium en liet zien dat hij gewoon heel erg goed kan spelen. Op de tonen van een agressieve drum en een verschrikkelijk goed klinkende, luide bas rolde de ene riff na de andere door de zaal. Als Vanhamel niet bezig was met het bespelen van snaren, ging zijn hand direct de lucht in. Het publiek rond je vinger draaien, ook dat is een eigenschap van een rockster.

‘Het voelt fantastisch om hier terug te zijn’, verklaarde de frontman en we geloofden hem volledig. “I’m Not Who You Think You Are” kondigde het begin aan van een iets rustiger deel van de set. Dit deel had meer aandacht voor de psychedelische kant van de groep, waarin sommige stukken al iets langer werden uitgerokken. Dat was nodig, het publiek kon op adem komen, kon om een pintje gaan en kon een plaspauze inlassen. Het moest natuurlijk ook niet te lang gaan duren, Millionaire blijft een rockband, en toen de eerste noten van “Body Experience Revenue” weerklonken, begonnen de heren aan een kruistocht om ons helemaal moest overtuigen.

Het publiek moet helemaal verstomd zijn geweest, de afwezigheid van smartphones was bij momenten zo merkbaar dat het bijna onnatuurlijk leek. Daar kwam echter verandering in op het moment dat het bekende “Champagne” werd ingezet. Bijna volledig instrumentaal, maar nog steeds, ook live, een huis van een nummer. We werden getrakteerd op een extra lange versie om duimen en vingers van af te likken. Wie echter dacht dat de triomftocht van Vanhamel bijna voorbij was, was eraan voor de moeite. Het uitstekende “Love Has Eyes” volgde op “Champagne” en dat zorgde ervoor dat het strakke tempo van de show aangehouden bleef.

Er was geen dood moment in de set, daar zorgde vooral drummer Damien Vanderhasselt voor. ‘We hebben nog één nummer voor jullie!’ De band verdween van het podium en het leek wachten op de bisronde. Nog echter geen minuut later verschenen de Limburgers weer ten tonele, nu met enkele leden van support-act Bed Rugs om samen “Back In You” te spelen. Een iets rustiger nummer, maar toch snel genoeg gespeeld om geen ongewild rustpunt te creëren. De baslijn in “Petty Thug” kwam prominent naar voren, alles klonk net iets harder. Afsluiten deed Millionaire met het vlijmscherpe “Wake Up The Children”.

Millionaire in de Ancienne Belgique, dat voelde aan als een pletwals die over je lijf reed, anderhalf uur lang. Het voelde aan alsof de mannen van Millionaire zo blij waren dat ze terug in de AB stonden, dat ze die tegelijkertijd ook gingen afbreken. Frontman Tim Vanhamel toont aan dat hij nog steeds een fantastische gitarist is die zijn publiek op een magistrale wijze onder zijn duim houdt. “Wake Up The Children”, dat zal verdomd goed gelukt zijn.

Instagram

Setlist

Ballad Of Pure Thought
Under A Bamboo Moon
A Lust Unmatched
Street Life Cherry
I’m Not Who You Think You Are
Busy Man
Bloodshot
Silent River
Body Experience Revie
I’m On A High
Champagne
Love Has Eyes
Little Boy Blue

Back In You
Petty Thug
Alpha Male
Wake Up The Children

125 posts

About author
Alles kan, alles mag.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Sound Track: Finale Brussel @ Ancienne Belgique

Alle hoofdstedelijke marktpleintjes krijsen tegenwoordig kerst. Alsnog blijven we niet buiten, maar begeven we ons binnen, lekker knus en klaar voor melodieën…
FeaturesInstagramInterviews

Maak kennis met de finalisten van Sound Track Brussel!

Na wekenlang beraad en verschillende voorrondes in Brussel en alle provincies ten Noorden van de taalgrens, kon de jury de moed opbrengen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor - "Golden Liar"

Het Zwitsers-Amerikaanse Zeal & Ardor is het ultieme bewijs dat metalmuziek, vijftig jaar na haar bestaan, innoverend kan blijven. De groep rond…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.