Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (16 april – 22 april)

Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (16 april – 22 april)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: Dotan probeert zijn vel te redden, Kendrick wint zijn tot nu toe meest prestigieuze prijs en Nick Cave brengt een skateboard uit.

Kendrick Lamar wint Pullitzer Price

Kendrick Lamar is groot, zelf groots. Met zijn laatste album DAMN. tourt hij de wereld rond, kreeg lofzangen uit alle hoeken en veroverde hij de ene prijs na de andere. Daar is nu nog één bijgekomen, en wat voor één: de Pullitzer Prize. Sinds zijn eerste uitreiking in de jaren 40 ging deze steevast naar klassieke muziek of jazz. Dat net Kendrick deze prestigieuze prijs als eerste niet klassieke of jazz muzikant wint, hoeft niet per se te verbazen. Sommige recencenten van over de hele wereld hebben al parallellen getrokken tussen de rapper en pakweg James Brown, David Bowie en Prince. Helemaal van de pot gerukt is dit niet, al heeft hij nog een lange weg af te leggen om tussen bovenstaand lijstje met legendarische muzikanten te belanden. Met deze Pullitzer Price is hij toch wel een stap dichterbij.

Dotan reageert

Waar we vorige week Dotan nog het voordeel van de twijfel gaven, is dit nu niet meer aan de orde. De nepaccounts waardoor hij naar eigen woorden geteisterd werd, blijken immers zelf gecreëerd. Waar hij eerder beweerde geschrokken te zijn door de onthullingen, gaf hij in een Facebookvideo toe zelf achter deze wansmakelijke actie te zitten. Via deze nepaccounts wou hij zijn muziek promoten, niet enkel aan de hand van verzonnen verhalen – zoals dat van de vrouw met een miskraam die er door zijn muziek weer bovenop kwam – maar ook via likes en bijvoorbeeld zijn muziek aan te vragen bij radiozenders. Opvallend was dat hij niet alleen enkele vragen onbeantwoord liet, maar ook dat hij zichzelf in een slachtofferrol plaatste: “Ik was heel naïef, veel te ambitieus en onzeker”. In het vijf minuten durende Facebookvideo, bood hij zijn excuses aan. Of deze gaan pakken is nog maar de vraag.

Nick Cave breng skateboard uit

We associëren Nick Cave niet meteen als een skaterboy, dat doen we eerder met Avril Lavrigne. Samen met Fast Times, een skateboard bedrijf, breng hij binnenkort wel zijn tweede board uit. Hij is dus niet aan zijn proefstuk toe na hun eerste samenwerking in 2015. De geïnteresseerden moeten we wel teleurstellen, alle boards waren immers snel uitverkocht.

 

Laatste beelden Prince + eigen versie Nothing Compares To You

Vorig weekend was het twee jaar geleden dat Prince overleed. Op 21 april 2016 overleed de popster aan een overdosis fentanyl. Twee dagen voor de jaarlijkse Purple herdenkingsdag werd het strafrechtelijk onderzoek afgerond. Niemand werd vervolgd voor zijn dood, door een onvoldoende aan bewijs waren de onderzoekers niet in staat iemand in staat van beschuldiging te stellen. Fentanyl is immers een sterk werkende pijnstiller met een werking dat tot 80 keer sterker is dan morfine. Hierdoor konden ook de laatste beelden van His Royal Badness vrijgegeven worden. Op de beelden is te zien hoe hij met bodyguard en een vriend de dokter bezoekt.

Ter herdenking van zijn dood, heeft The Prince Estate in samenwerking met Warner Bros. Records de originele versie van “Nothing Compares To You” uitgebracht. Het nummer werd origineel in 1985 door Prince geschreven voor één van zijn satellietprojecten The Family. In 1990 bracht Sinéad O’Conner een cover van “Nothing Compares To You”, dat in zowat elke hitlist op nummer één is beland. De originele versie met zijn eigen vocals vinden wij zelfs nóg beter.

Rammstein in de studio

Negen jaar, zo lang is het geleden dat Rammstein nog eens nieuwe muziek de wereld instuurde. Dat begint stilaan proporties à la Tool aan te nemen. Hoewel voor hun muziek an sich nog maar weinig mensen beginnen te springen, slagen hun energieke liveshows hier wel nog in. Welke betere reden voor nog meer shows kan je hebben dan een nieuw album? Afgeleid uit meerdere foto’s op hun Facebook, lijkt ook de Duitse metalband dit te weten. Met de hashtag #workinprogress lieten ze onlangs enkele teasers op ons los. Een releasedatum is er nog niet, hun hashtag laat immers veel ruimte voor interpretatie.

Lana Del Rey besprongen

Vorige week streek singer-songwriter en tevens popster Lana Del Rey neer in het Antwerps sportpaleis. Ze bleek niet de enigste, ook een superfan streek er neer, zij het wel op een net iets meer letterlijke manier. Op het eind van haar (matige) set keerde de Amerikaanse terug naar haar podium, waar ze onderweg besprongen werd. Een man springt van een aanzienlijke hoogte naar beneden wanneer zijn idool passeert. Het is niet duidelijk of Lana Del Rey er verwondingen aan overhoudt, al is één ding zeker, deugd zal het niet gedaan hebben.

Red Hot Chili Peppers bassist Flea brengt memoire uit

Dat de bassist en co-founder van de Red Hot Chili Peppers een klassebak met zijn instrument is en tevens een scheve kronkel in zijn hoofd heeft, was al bekend. Nu maakte hij ook wereldkundig dat hij op 25 september ook een memoire over zichzelf zal uitbrengen. In Acid For the Children, zoals het boek zal heden, sleurt Flea je mee in zijn turbulente leven. Van de duizelingwekkende hoogtes, het zware straatleven in LA, tot zijn hardnekkige drugsverslaving. Straf detail: het lijkt er op dat hij dit geschreven heeft zonder hulp van een ghostwriter.

Related posts
Muzieknieuwtjes

Ruzie tussen Drake en Kendrick Lamar bereikt een kookpunt

Volwassen mannen die elkaar de grond in boren in rijmvorm, vanop een afstand is het bijna te absurd voor woorden. Maar Kendrick…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kendrick Lamar - "euphoria"

Het begon allemaal zo mooi. Toen J. Cole op “First Person Shooter” zichzelf, Drake en Kendrick Lamar als ‘big three’ bestempelde, leek…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dotan - "Heavy"

Dotan blijft uiteraard gekend bij het grote publiek voor zijn tophits “Home“, “Hungry” en “Numb“. De Nederlander bracht in 2014 de langspeler 7…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.