Live, Recensies

Lauv @ Het Depot: “Dramatische popsongs overgoten met een zoet suikerlaagje”

Lauv zegt je misschien weinig, maar z’n hits kan je gegarandeerd meezingen. “I Like Me Better” overheerste de hitlijsten afgelopen zomer en ook met zijn DJ Snake-samenwerking en nieuwste “Chasing Fire” blijft hij scoren. De Amerikaanse zanger met Letse roots liet gisteren in een uitverkocht Depot in Leuven horen dat hij veel meer dan een simpel hitje waard is.

Jeremy Zucker mocht de avond openen. De jongeman uit Colorado bracht emotionele popsongs met occasionele rap en af en toe een overbodige gitaar. Op het podium stond enkel een laptop met originele samples en goed gevulde backingtracks. Jeremy nestelde zich dan ook vaak comfortabel tussen vooraf opgenomen zanglijnen. Niet onlogisch wanneer je stem niet al te vast is. Songs had de man in overvloed, wat na 40 minuten begon tegen te steken. Een voorprogramma zou geen marathon mogen zijn. En wanneer de verwachtingen die bij de eerste twee steengoeie nummers niet meer worden ingelost na het vijfde lied, is de pret eraf. De willekeurige James Bay-cover kon niet veel soelaas bieden. Een lied over de depressieve jeugd en afsluiter “Heavy” met frisse steeldrums schudden ons gelukkig wel op tijd wakker.

Ari Leff vertelde ons in oktober dat hij een ‘masterplan’ had. Dat heeft zich de afgelopen maanden uitgerold in de vorm van ‘I met you when I was 18’. Het concept is simpel: een reeks songs, die geen singles zijn of deel uitmaken van een EP, maar wel allemaal gelinkt zijn aan een persoon die Lauv ontmoette toen hij 18 was. Toen we hem begin oktober spraken telde de lijst 3 songs en had hij welgeteld vijf shows in zijn thuisland Amerika gespeeld. Gisteren hield zijn volwaardige wereldtour halt in Leuven. Een uitverkocht Depot leek even een klein sportpaleis met de eenvoudige maar bombastische lichtshow en songs die één voor één werden meegezongen.

Lauv houdt van teasen. Hij komt het podium opgewandeld en verstopt zich achter het keyboard. Zonder boe of ba begint hij aan een akoestische versie van “I Like Me Better”. Na één refrein, geeft hij het keyboard af aan een van de twee bandleden en holt hij naar voor, neemt een paraplu en start de show for real met “Paris in the rain”. En ja, op die paraplu staat in blauwe letter: ‘I met you when I was 18’. En nee, de man heeft geen drama gestudeerd. Toch was die dramatiek in overvloed aanwezig. Tijdens het nieuwe nummer “Paranoid” danste Lauv bijna epileptisch op gewaagde beats en bij het emotionele “Reforget” moest hij toch even op z’n knieën gaan zitten. Hoewel hij in de eerste songs zich nog wat inhoudt, verwondert Lauv al snel met extreem hoge én zuivere uithalen.

‘Ik probeer altijd een connectie met de eerste rijen te maken,’ vertelde hij ons in oktober. Die was er in Leuven zeker. In ruil voor de 1-op-1 ervaring met fans kreeg Lauv witte rozen én een wafel. ‘Hij is zo lekker, het deeg is niet zoet, maar hij heeft wel een zoete buitenkant.’ Even later vraagt hij om zo gek mogelijk te dansen op zijn hit met DJ Snake. Eerlijk gezegd had hij het niet moeten vragen, aangezien het nummer zo aanstekelijk is. De vreemde danspassen die de zanger showt trekken de hele zaal mee op gang. Naast gek dansen, hoog zingen en wafels recenseren, kan Lauv ook straffe gitaarsolo’s spelen. “Question” ging zelfs de jazzy kant op. En achter zijn gitaar voelde hij zich duidelijk meer op z’n gemak dan al dansend. “Easy Love” over goedmaakseks klonk tien ton heter met die extra gitaar erbij. Wanneer hij plots ook een loopstation bovenhaalt en echt begint te jammen op het podium, zien we dat Lauv meer is dan een snelle hit.

De vaak melige speeches tussendoor waren gelukkig geen voorbode voor een melige set. In tegendeel, “Come Back Home” begon acapella maar kreeg een fantastische finale dankzij de hoge uithalen van Lauv en harde drums. “Adrenaline” met vrolijke trompet-samples trok het feestje definitief op gang met een heuse sitdown. Wie nog wat energie overhad in zijn benen kon die losschudden op Lauv’s huidige hit “Chasing Fire”. Net voor de bisronde nam de zanger gas terug met een ingetogen versie van “Breathe” en meezwaai-moment “Getting Over You”. Lauv moest zelfs niet vragen om de smartphonelichtjes boven te halen.

‘Put your hands up if you’re sweaty!’. Lauv keert voor zijn bisronde terug zonder jeansvest en in marcelleke. Dat is lef hebben. Waar Lauv in het begin van de avond nog terughoudend stond rond te draaien, geeft hij zich nu volledig. Afsluiten doet hij met doorbraakhit “I Like Me Better” en debuutsingle “The Other”. De smile op zijn gezicht wanneer hij afscheid neemt, is er een van opluchting en gelukzaligheid. Het oorverdovend applaus het bewijs: Leuven loves Lauv. Niet moeilijk wanneer je emotionele liefdesliedjes zingt met een dijk van een stem, overgoten met aanstekelijke beats. Ed Sheeran, watch out, want deze hitmachine walst al vlotjes over een uitverkocht Depot.

De foto’s vind je hier.

Setlist:
Intro (I Like Me Better)
Paris in the rain
Comfortable
Paranoid
Reforget zit
A Different Way
The Story Never Ends
Come Back Home
Question
Easy Love
Adrenaline
Chasing Fire
Breathe
Getting Over You

Bisronde:
I Like Me Better
The Other

22 april 2018

About Author

Emma Vierbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief