AlbumsRecensies

Second Still – Equals (★★★½): “Donkere postpunk met een dromerig randje”

Postpunk is een apart genre. Nummers van dit genre worden al snel gelinkt aan de legendarische pioniers uit de jaren 80, Joy Division. Second Still bewijst echter dat er ook 38 jaar na de dood van Ian Curtis nog steeds leven in het genre zit. De band is gevestigd in het zonnige Los Angeles maar dat weerhoudt de drie kompanen niet om donkere, pulserende postwave te maken. Dat ze een plek verdienen in de postpunkscene, bewezen ze vorig jaar met hun debuutalbum.

Vrijdag 20 april brengt de groep hun tweede ep Equals uit, en dat mag geweten zijn. Het eerste nummer “In Order” opent met een intrigerende drumlijn en pulserende synths die het nummer meteen een boost geven. Het klinkt allemaal heel ondergronds, tot zangeres Suki San’s aanwezigheid merkbaar wordt. Haar stem geeft een hele nieuwe dimensie aan de nummers. Op sommige momenten klinkt het bijna dromerig, het contrast tussen de muziek en de stem geeft een uniek resultaat. De eerste drie nummers leunen dichter bij pop aan dan hun debuutplaat. “Ashes” kan je bijna als pop ballad omschrijven, toch bewijzen de Amerikanen op de B-kant dat ze heel agressief uit de hoek kunnen komen. De laatste nummers zijn sneller, krachtiger en lijken direct aan te sluiten op het vroegere werk. Wij hadden meer van dit verwacht, al toont de A-kant toch een duidelijke, zachtere evolutie.

De typische elementen –refrein, delay-gitaareffecten, een zware drummachine en hypnotiserende bassen– zijn nog allemaal aanwezig, maar de toevoeging van synths lijkt hier toch de grootste verandering. Slecht nieuws is dit natuurlijk niet, dit is gewoon een jonge band die zijn eigen richting uitgaat. De muziek klinkt zeer Europees, het stokoude Franse genre coldwave is hier onmiskenbaar aanwezig.

Ons oordeel? “Equals” is een heel fijne plaat. Laat het warme weer er u alstublieft niet van weerhouden om dit werk een kans te geven, het is zeker en vast de moeite waard.

“Equals” kan je hier bestellen.

Onze indruk van de single “Automata” kan je hier nog eens nalezen.

125 posts

About author
Alles kan, alles mag.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Interpol @ Ancienne Belgique (AB): Nieuws bedolven onder oude parels

De New Yorkse postpunkers van Interpol hebben al heel wat optredens in de Lage Landen op hun teller staan, maar de laatste…
AlbumsFeaturesRecensies

The Byker Grove Fan Club - Feeding Eels (★★★★): Zeer kort, dubbel zo krachtig

  Wat begon als een hobbyproject (lees: bier drinken en riffs schrijven) in een kelder van één van de bandleden mondde uit…
LiveRecensies

Geese @ Wilde Westen (De Kreun Café): Succesvolle eerste stap op Europese bodem

Na de lovende kritieken die Geese kreeg na hun verrassende debuutalbum vorig jaar, was het gisteren eindelijk tijd om dat talent ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.