LiveRecensies

Young Fathers + Faka + Chino Amobi @ AB (BRDCST): Bestaat de perfecte show dan toch?

LiveRecensies

Young Fathers + Faka + Chino Amobi @ AB (BRDCST): Bestaat de perfecte show dan toch?

Het is opnieuw de tijd van het jaar voor BRDCST, het indoorfestival dat zich huisvest in de AB en telkens in het gezelschap van enkele oude bekenden interessante ontdekkingen naar het land haalt. Voor het concert van gisterenavond kan Young Fathers beschouwd worden als een groep die bij de liefhoppers van hip hop steeds meer een gevestigde naam begint te worden, absoluut terecht en nogmaals bevestigd door hun liveperformance.

Young Fathers is zeker geen nieuw fenomeen. Ze brachten sinds 2013 al verscheidene albums uit, maar telkens zonder er grote bekendheid aan over te houden. Ook live heeft België hen al enkele keren te werk kunnen zien, zoals in de Botanique, op Dour en op Couleur Café. Ditmaal stellen ze tijdens hun tour hun één maand oude LP Cocoa Sugar voor, die met open armen bij het publiek is ontvangen. Dat bleek ook uit de ticketverkoop, want ze konden spelen in een uitverkochte AB Main Hall.

Chino Amobi huldigde de avond in. Niet voor niets koos de organisatie voor deze artiest. Hij is één van de oprichters van NON Worldwide, een collectief van artiesten dat muziek gebruikt als medium om hun politieke doelen voorop te stellen. Vooral sociale structuren rond etniciteit en gender worden in vraag gesteld. Helaas werd het publiek niet warm van zijn set. De visuals achter hem overrompelden zijn werk meer dan dat ze het bijstonden, en de drempel van toegankelijkheid leek voor velen te hoog te liggen.

Faka, een Zuid-Afrikaans duo dat eveneens deel uitmaakt van NON Worldwide, wist hier verandering in te brengen. De constante in hun performance was de obscuriteit en sensualiteit die hand in hand gingen, maar de toegankelijkheid evolueerde in een positieve lijn waardoor ook het publiek steeds meer overtuigd geraakte en zich mee liet voeren door de dansbare ritmes.

Het aanvangstuur van Young Fathers was al even perfect als de berekendheid die ze heel het concert door konden volhouden. Samen betraden ze uiterst gefocust en zonder enige emotie het podium, en stelden ze zich als drie gelijken naast elkaar achter hun microfoon. Meteen werd duidelijk dat het plaatje dat deze band wilde uitstralen veel meer doordacht was dan hun vorige performances in België. De eenvoudige kleurvlakken als visuals verwezen naar het artwork van Cocoa Sugar, net als de hoed die bandlid Alloysious Massaquoi droeg.

https://www.instagram.com/p/BhPkqqUgv6N/?taken-at=1179460

Young Fathers besefte een strak album te hebben uitgebracht, en wist deze rol ook uit te spelen. Met een enorme arrogantie stonden ze voor het publiek, zonder contact met het hen op te zoeken. Eén van de uitzonderingen hierop was wanneer ze vroegen of ze nog moesten spelen, of het publiek nog wilde dansen. Deze vraag was geen gemoedelijk contact, maar een bevestiging van de eigen status. Ze kwamen hier mee weg, het publiek had hun energie omgevormd in dansmoves, en het concert was van begin tot einde een show die perfect was uitgewerkt. Ook hun aftreden gebeurde even abrupt als hun opkomst: een plotselinge toestandsverandering waarbij de vorige situatie nog slechts een vervreemde droom blijkt te zijn.

Door de nummers zo snel achter elkaar te spelen, hielden ze het publiek in hun macht. Helaas leken ze hierdoor originaliteit in het brengen van hun muziek te vergeten. De gekozen nummers waren heel aanstekelijk en bleken volgens hen daarom niet verder aangepast te hoeven worden. Of dit hen kwalijk te nemen valt, levert een makkelijk antwoord op. De kwaliteit heeft nergens onder moeten doen, en het niveau van de show bleef op pijl. De stemmen van de drie mannen konden op elk hun manier bekoren en brachten het publiek in een trance waarin men kon blijven dansen.

De hele avond die BRDCST had voorzien was een kloppend plaatje. De avond begon enigszins wat rustig, maar werd tijdens de performance van Faka eindelijk leven ingeroepen. Young Fathers kon door charisma en een strikte opeenvolging van nummers het publiek volledig uit hun handen laten eten. Ze zijn als artiesten enorm gegroeid en weten hoe om te gaan met deze verworven status.

Setlist Young Fathers:

Wire
Queen Is Dead
Feasting
To
Wow
GET UP
Tremolo
Rain Or Shine
Old Rock N Roll
I Heard
In My View
Low
Holy Ghost
Only God Knows
Lord
Shame

Related posts
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
InstagramLiveRecensies

Faithless @ Ancienne Belgique (AB): Muziek heelt alle wonden

Toen op kerstavond 2022 het nieuws ons bereikte dat Maxi Jazz het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, werd het stil in…
InstagramLiveRecensies

Billy Talent @ Ancienne Belgique (AB): Punk-'n-roll

Doordrenkt van nostalgische gevoelens ontpopte Billy Talent zich de laatste jaren tot een respectabele festivalact. Zo kreeg de band vorig jaar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.