Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ólafur Arnalds – “re:member”

Van alle markten thuis. Dat is wel het minste dat we kunnen zeggen van Ólafur Arnalds, de IJslandse componist en producent die gisteren zijn eerste single van zijn nieuwe plaat dropte. Arnalds begon zijn carrière in de metal-scene, maar houdt zich dezer dagen op zowat alle mogelijke manieren met muziek bezig. Na zijn laatste solo-tour in 2013 focuste Ólafur Arnalds zich op het schrijven van soundtracks, blies hij Chopin nieuw leven in, tourde hij de wereld rond als de helft van het DJ-duo Kiasmos en reisde hij zijn thuisland rond voor het project-album Island Songs. Dat het publiek uitkijkt naar nieuw solowerk, blijkt uit de hopeloos uitverkochte Europese tournee van de IJslander. De concerttour All Strings Attached trekt volle zalen, en dat nog voor hij ook maar één nummer losliet op de wereld.

Na weken lang vol teasen met een mini-docu op YouTube vuurt Arnalds nu “re:member” op ons af. Het nummer begint zeer timide, alsof het vraagt om eventjes te stoppen met alles waarmee je bezig bent. Na een minuut vullen de strijkers de kalme pianogeluiden aan. Subtiliteit in zijn puurste vorm. Nog een minuutje later toont Arnalds waarom hij meer dan eens geïnterviewd wordt over innovatie in de muziekwereld. De hoogtechnologische STRATUS-piano doet dan zijn intrede. De – deels – door Arnalds ontwikkelde technologische invulling van pianomuziek klinkt fris en speels. Na ongeveer vierenhalve minuut komt het drumritme tevoorschijn. Het geheel van strijkers, synths, elektronica en drum zorgt voor nog anderhalve minuut genot, waarna het nummer even fijnzinnig eindigt als het begon.

Ólafur Arnalds bewijst dat hij er nog steeds in slaagt complexe muziek te maken die subtiel, persoonlijk en hoopvol aandoet. Als hij deze sound aanhoudt in de rest van het album, komt heel het publiek van de uitverkochte Bozar op 13 mei al glimlachend buiten. 25 oktober doet de IJslander de Koningin Elizabethzaal aan in Antwerpen.

Facebook/Website

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Ólafur Arnalds – Some Kind of Peace (★★★½): Muzikale vrede in een wereld vol chaos

Nu de wereld jachtig rondraast is enige rust meer dan welkom. Dat idee vormt de kern van Some Kind of Peace, de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuw single Ólafur Arnalds - "Loom" (Feat. Bonobo)

Het is en blijft onmogelijk om Ólafur Arnalds in een muzikaal hokje onder te brengen, maar de IJslandse multi-instrumentalist slaagt er keer…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ólafur Arnalds - "We Contain Multitudes (from home)"

Dat we Ólafur Arnalds simpelweg niet als pianist kunnen classificeren, is al een tijdje geweten. De IJslandse multi-instrumentalist wordt vaak genoemd in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.