AlbumsRecensies

Sunflower Bean – Twentytwo In Blue (★★★½): “Ouder en wijzer”

‘De coolste band van New York’. Rolling Stone was in 2016 meer dan lovend over het debuut van dit trio uit Brooklyn. Julia Cumming, Jacob Faber en Nick Kivlen waren nog tieners toen ze de nummers voor Human Ceremony schreven. Geïnspireerd door bands als The Velvet Underground, Black Sabbath en zelfs Fleetwood Mac tekenden ze voor een eigenzinnige mix van muziek vol baldadige energie en rusteloze besluiteloosheid. En die sloeg aan. Ondertussen zijn we twee jaar verder en vieren de bandleden hun tweeëntwintigste verjaardag met een opvolger, Twentytwo in Blue.

Openen doet de groep met “Burn It”. Een degelijk nummer dat ondanks de vurige naam misschien toch wat snedigheid mist. Dan zijn we meer fan van het eerder uitgebrachte “I Was A Fool”, een melancholisch duet tussen Cumming en Kivlen. Afwisselend reflecteren hun personages over een stukgelopen relatie, daarbij begeleid door een verrassend opgewekte gitaar en sensuele bas. Sunflower Bean klonk nog nooit zo dromerig.

Wie denkt dat de band op dit elan verder gaat, is eraan voor de moeite. Twentytwo In Blue werd geschreven tussen december 2016 en december 2017 en de turbulente (politieke) gebeurtenissen hebben duidelijk hun stempel op het album gedrukt. Op “Crisis Fest”, een stevig nummer geschreven ‘voor de jonge mensen die ze tijdens het toeren ontmoeten’, is dat het duidelijkst te merken. Het trio laat in niet mis te verstane lyrics haar ontevredenheid over de recente ontwikkelingen blijken. Maar meer nog dan maatschappijkritiek is dit een oproep om vooral zelf tot actie over te gaan. Op het mooie “Memoria” zingt Cumming ‘the past is the past for a reason’. Sunflower Bean houdt de ogen duidelijk op de toekomst gericht.

Eén van de sterktes van de band blijft nog steeds Cummings stem en op Twentytwo in Blue mag die nog meer op de voorgrond treden. Haar sopraan komt volledig tot haar recht in nummers als het tedere “Twentytwo” en het kwetsbare “Only A Moment”. ‘You’re exactly where you’re supposed to be’, zingt ze ons bemoedigend toe. Naar het einde van de plaat horen we dan weer nummers die niet hadden misstaan op Human Cermony. Zo doen “Sinking Sands”, maar vooral “Human For” denken aan de psychedelische beginjaren van de groep.

De sound van Sunflower Bean is duidelijk sterk geëvolueerd sinds Human Cermony. Twentytwo in Blue klinkt volwassener en meer uitgebalanceerd dan zijn voorganger en met songs als “I Was A Fool” kunnen we dat alleen maar toejuichen. We kijken al uit naar hun volgende verjaardagsfeest.

Op 10 april speelt Sunflower Bean inTrix in Antwerpen.

Related posts
AlbumsRecensies

Manic Street Preachers - The Ultra Vivid Lament (★★½): Verder kabbelen op vertrouwd terrein

Met een carrière van ruim dertig jaar op de teller kan je Manic Street Preachers wel als oude rotten in de muziekwereld…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sunflower Bean - "Moment in the Sun"

Ruim een jaar na de ep King of the Dudes laat Sunflower Bean opnieuw van zich horen met het vrolijke “Moment in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sunflower Bean - "Come For Me"

De Amerikaanse rockband Sunflower Bean bracht in maart van dit jaar hun tweede langspeler Twentytwo in Blue uit, maar dat hindert ze zeker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.