LiveRecensies

Alex Lahey @ Botanique (Witloof Bar): Simpel en effectief

Enkele maanden geleden stond het eerste concert van Alex Lahey in België gepland. Wegens enkele logistieke redenen, moest ze deze annuleren, maar op 20 maart 2018 maakte ze dat goed met het Belgische publiek. De jongedame uit Melbourne kwam haar debuutalbum I Love You Like A Brother voorstellen. De Witloof Bar was bijna volledig volgelopen en op de eerste show van haar Europese tournee zag je dat Lahey duidelijk geëmotioneerd was. Ze bedankte ons dan ook telkens uitvoerig en bracht als dank een compacte set die heel aanstekelijk in elkaar zat, maar af en toe iets aan kracht miste.

Zonder voorprogramma kregen om 20u al meteen Alex Lahey op onze boterham gesmeerd. Ze wond er geen doekjes om en vloog er in met “I Love You Like A Brother”, de titeltrack van haar album die onlangs een videoclip kreeg. Het zette meteen de toon voor de rest van het optreden. Een zeer strakke gitaarlijn, een zangeres die heel overtuigend staat te zingen en een aanstekelijke melodie. Heel plezante muziek die een instant smile op ieders gezicht wist te krijgen. Bewegen hoorde er dan ook bij. De eerste vier nummers volgden dit recept verder, maar vanaf “I Want U” ging de energieke invloed wat naar beneden.

We kregen twee heel dromerige nummers na elkaar en dat zorgde er een beetje voor dat de aandacht verzwakte. Ook toen “Backpack” startte, hadden we een leeg gevoel. Gelukkig werd dit wel gecompenseerd door een fantastisch einde. Alle monden in de zaal vielen open toen Lahey ons een gierende gitaarsolo serveerde. Het zag er lekker uit en het water droop uit onze mond. Toch was het net allemaal iets te kort om helemaal omver geblazen te worden. Het leek er op alsof de band iets te veel met de handrem op speelde. Zo’n muziek moet losser gebracht worden en dat deed Lahey deze avond niet.

Lahey had ook heel wat te vertellen. Zo was ze heel (maar echt héél) enthousiast over ons eten en bleek ze niet zo’n fan te zijn van het koude weer hier (we geven haar geen ongelijk). Live werd ze bijgestaan door drie mannelijke muzikanten die het testosterongehalte de hoogte in joegen. Jammer genoeg hadden ze naast het muzikale aspect niet echt een meerwaarde want enthousiast spelen deden ze allerminst.

Dat deed Lahey dan weer wel. Bij momenten deed ze ons zelfs denken aan een pop-punkzangeres die haar wilde haren in het rond smeet. Ook de manier waarop ze haar gitaar behandelde en erop stond te raggen, versterkte dit gevoel. Dat ze deze muziek als grote invloed ziet, werd bevestigd door haar playlist voor het concert en ook de opvallende cover van Avril Lavigne. Haar stem leunt hard aan bij Lavigne, maar “Complicated” kregen we in een strakkere en ruwere versie te horen en klonk zo echt zoals het zou moeten, niet te plat.

Dit toonde de sterkte van het muzikale aspect van Alex Lahey, alleen kon ze dit niet altijd in haar eigen nummers brengen. Ze leek iets te veel gefocust op het perfect brengen van de songs, dan er een losse twist aan te geven. Dat was jammer, want een nummer zoals “You Don’t Think You Like People Like Me” viel hierdoor een klein beetje uit de boot. Gelukkig had ze nog een fantastisch slotakkoord klaar met “Every Day’s The Weekend” als absoluut hoogtepunt. Haar set eindigde dus zoals hij begon, heel aanstekelijk en boordevol energie.

Hoewel Lahey doorheen haar show altijd probeerde om zich zo energiek mogelijk te smijten, voelde het soms wat leeg aan. Haar nummers zijn allemaal ook iets te gelijkaardig om er iets uit te halen en daardoor geraakte de show af en toe in het slop. Jammer, want er zit wel degelijk potentieel in de muziek van Lahey. Met dit album alleen zal ze nooit een volledige set kunnen blijven boeien. Wij hopen dat er in de toekomst iets anders te horen zal zijn van de dame. Ze heeft charmes, kan wel een strakke show neerzetten, maar heeft net iets te veel matige songs waardoor het helemaal niet zo overtuigend was als het zou moeten.

Setlist:

I Love You Like A Brother
Let’s Call It A Day
Awkward Exchange
Perth Traumatic Stress Disorder
I Want U
Ivy League
Backpack
Let’s Go Out
Lotto In Reverse
Complicated (Avril Lavigne cover)
You Don’t Think You Like People Like Me
Every Day’s The Weekend
I Haven’t Been Taking Care Of Myself

2939 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gordi & Alex Lahey - "Dino's"

De Australische artiesten Gordi en Alex Lahey hebben los van elkaar hun strepen in de muziekwereld al verdiend. Zo bracht Gordi voor…
LiveRecensies

Robbing Millions & Judith Kiddo @ Les Nuits Botanique: Tabula rasa

Daar is Les Nuits Botanique dan toch! Het zag er initieel naar uit dat de concertreeks, die normaal in de lente plaatsvindt,…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview (Sandy) Alex G: 'Ik ben steeds verrast als er zoveel mensen komen opdagen'

Enkele weken geleden stond (Sandy) Alex G in de Botanique in Brussel om zijn nieuwste album House of Sugar voor het eerst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.