LiveRecensies

Rico & Sticks @ Vooruit: Brutale beats in een gekkenhuis

Er was eens een tijd dat nederhop België overheerste. In tijden van Stikstof, blackwave. en andere Coely’s zouden we het bijna vergeten. Gelukkig zijn hiphophelden Rico & Sticks er nog om te bewijzen wat Holland waard is: ze pakten met gemak de Gentse Vooruit in met hun harde beats en exquise raps.

Een dikke tien jaar terug was het pittoreske Zwolle de hiphophoofdstad van Nederland. Verantwoordelijk daarvoor: Rico, Sticks en Delic. Als Opgezwolle maakte het drietal furore met evenzoveel platen. Eigen Wereld (2006) werd een klassieker, maar tevens Opgezwolles zwanenzang. Delic trok zich terug, terwijl Rico en Sticks meer hun eigen ding gingen doen. Af en toe kruisten hun muzikale wegen nog en bijna tien jaar later was het tijd voor de onvermijdelijke reünie. Met Kubus aan de beats brachten Rico & Sticks een nieuwe plaat uit: IZM. Voor de gelegenheid gaven ze gisteren ook een feestje in de Vooruit.

Openers “Sneakers fris” en “Dit is wat ik weet”, allebeide uit die nieuwe plaat, hakken er meteen stevig in. ‘Kalm aan is de timing’ rapt Sticks, en dat geldt misschien voor zijn flow, maar allesbehalve voor de beats. Kubus heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op IZM: de sound gaat meer richting elektronica of zelfs techno, het mag allemaal net iets brutaler. Wanneer hij live een beat tevoorschijn tovert, wanen wij ons even in een duistere boiler room in plaats van de Vooruit. Even raven. Niemand die er echt om vroeg, maar ach.

Het is wel een probleempje waar Rico en Sticks mee kampen: niet iedere track wordt even warm onthaald. Dat krijg je natuurlijk als je 26(!) nummers in je set propt. We snappen het wel, het is lastig om nieuwe muziek te promoten én te cherry picken uit de rest van het brede oeuvre. Na een nummertje of zes van IZM is het echter mooi geweest en trekken ze een blik oudere nummers open. “Strik je veter” doet iedereen rechtveren en “Gekkenhuis” maakt pas echt duidelijk: het publiek is gekomen voor old school Opgezwolle. Er wordt gesprongen, vuisten gaan in de lucht en verses worden lustig meegerapt. Zagen we daar zelfs een kleine moshpit ontstaan tijdens “Hoedenplank”? Jawel. De sfeer zat goed.

Als “Gerrit” door de speakers knalt, wordt de zaal helemaal zot, gek en loco tegelijkertijd. “Verre Oosten” blaast ons zo hard van onze sokken dat we even vergeten dat we gewoon in Gent zijn in plaats van Zwolle. En het luid meegebrulde refrein van “Opgezwolle de volle” tovert dan weer een grijns op Sticks’ gezicht, alsof hij er net nog eentje opgestoken heeft. Een hoogtepunt heet dat dan. Of lijpe shit, zoals ze zelf zouden zeggen.

The good, the bad, the uggelie. #ricoensticks #vooruit #opgezwolle #aboutlastnight

Een bericht gedeeld door Miguel (@migueldvrs) op

Oh ja, voor we het vergeten: wat kunnen die jongens rappen. Rico en Sticks vullen en voelen niet alleen elkaar, maar ook de beat perfect aan. De flow klinkt bedachtzaam doch scherp, de timing is feilloos. Misschien wel van het beste wat je in de Nederlandse taal kunt vinden. Als Freez op het eind nog even langskomt voor wat Sticks ‘een van de hardste verses ooit’ noemt, doet die laatste vooral zichzelf oneer aan. De pluimen mogen toch eerder op zijn eigen hoed, en op die van Rico.

Want wie op zoek was naar kwaliteit, werd rijkelijk beloond. Om het met hun eigen woorden te zeggen. De pioniers van weleer hebben in de Vooruit meermaals bewezen dat oude vossen hun streken écht niet verliezen. En wij, wij gingen gewillig mee naar het gekkenhuis dat zij ervan maakten.

Setlist:
Sneakers fris
Dit is wat ik weet
Nou en
We zijn hier niet
Pinguïn
Je denkt te veel
Strik je veter
3 biri
My level
Zie me
Gekkenhuis
Eigen wereld
Ogen open
De freak de flow
Breedbeeld Visie (feat. Freez)
Uggelie (feat. Freez)
Gerrit
Verre Oosten
Opgezwolle de volle
Tijgers en draken
Ooit
Libi do basi
Kubus modulair
Hoedenplank
Wat nog meer (feat. Freez)
0.0

Facebook / Instagram Rico / Instagram Sticks

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Freddie Konings - "Talent van het jaar"

Het bleef al een tijdje opvallend stil rond de normaal bezige bij Freddie Konings. In 2020 bracht de rapper nog drie albums…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaiah Rashad - "Lay Wit Ya" (feat. Duke Deuce)

Vorige week deelde Top Dawg Entertainment de veelbelovende woorden: ‘THE WAIT IS OVA’. Velen begonnen in stilte te hopen dat Kendrick Lamar…
FeaturesInterviewsUitgelichtWedstrijden

Interview Ashnikko: ‘Wanneer ik een liedje schrijf, voel ik me zo high als een garnaal’

Drie maanden geleden bracht singer-songwriter Ashton Nicole Casey, die de artiestennaam Ashnikko draagt, haar eerste mixtape DEMIDEVIL uit met enkele weken terug…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.