Albums, Recensies

Frank Vander Linden – Nachtwerk (★★★½): ‘Liefde van een soort’

In vele opzichten is het werk van een criticus eenvoudig. We riskeren weinig en mogen ons gal spuien op alles wat zich waagt door ons van nabij te laten bekijken. Hierbij moet één kanttekening gemaakt worden. Het staat zonder discussie vast dat de meest doorsnee dingen vaak meer waarde hebben dan de beste beoordelingen die wij ooit schreven. Dit zijn de mensen die de dingen veranderen. Dit zijn de mensen die zich openen omdat ze menen dat er dingen veranderd kunnen en moeten worden.

Frank Vander Linden, een der vaderlandse helden van deze beer, heeft een nieuwe plaat Nachtwerken onderwerpt zich hiermee bewust of onbewust aan alle criticasters ter lande. Waar Vander Linden mee naar buiten treedt, is allerminst nieuw: gitaarliedjes over gestrande relaties, een – nog steeds –hot topic in muzieklandschap. En daar is niets mis mee. Iedereen kan horen hoe de pijn de motor voor het schrijven en maken van deze plaat moet zijn geweest. En zelfs al zou dit niet aan de basis hebben gelegen, dan nog blijft ze overeind staan als een huis.

De mooiste liedjes zijn “Mensen zijn vervelende machines”, “Boeven”, “Elke dag een beetje wijzer” Dit trio raken elk op hun eigen wijze een gevoelige snaar. Of het nu de parlando is van “Mensen zijn vervelende machines” of de drumcomputer-pianocombinatie van “Elke dag een beetje wijzer”, dit aansluitend drieluik lijkt het zwaartepunt van Nachtwerk.

Het moet gezegd, het Radio 1 gehalte van deze plaat is torenhoog. Is dit erg? Nee. Is deze plaat goed? Ja. Is deze plaat continu goed? Nee.

Laat ze net daarom zo goed zijn. Elke goede plaat daagt wat uit en wringt op sommige plaatsen. Maar luister “Elke Dag een beetje Wijzer” en probeer niet alles te laten vallen om te horen naar wat Vander Linden u bijbrengt. Dit ene liedje is van het ontroerendste dat er ooit in het Nederlandse muzieklandschap gemaakt werd.

Deze plaat voelt als een heel erg eerlijke en persoonlijke inkijk in het leven van haar maker. En hierover heeft, laten wij dan eerlijk zijn, eigenlijk niemand echt het recht een mening te vormen, positief, noch negatief.

Luister vooral gewoon. Niet meer, maar ook niet minder.

19 januari 2018

About Author

Anton De Wolf


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Honing

Met een klein beetje honing kan een beer wel weg.

Newsletter