Live, Recensies

DIW Kerstsoirée @ Ancienne Belgique (AB): Het ideale kerstfeest

Op 23 december 2017 waren we voor een laatste keer dit jaar te vinden in de Ancienne Belgique in Brussel. Niet voor een concert zoals we dat gewoon zijn, maar wel voor DIW Kerstsoiree. Een avond waarin het Canvas-programma De Ideale Wereld ons al helemaal in de kerstsfeer bracht. Dit deden ze aan de hand van verschillende sketches, leuke dansjes en vooral enkele opvallende special guests. Dit in combinatie met een erg sterk en uitbundig publiek, zorgde voor een unieke ervaring die je nooit meer opnieuw kan beleven. De huisband, bestaande uit Tim Vanhamel, Flip Kowlier, Isolde Lasoen en Senne Guns, verzorgde de muzikale omkadering van het geheel. Dat zorgde ervoor dat muziek en humor een mooie interactie kregen.

Niet zomaar een optreden dus, maar wel een heuse entertainment show. Er werd meteen de draak gestoken met een andere populaire kerstshow, die van Samson en Gert. Gert werd hier vervangen door Otto-Jan en Samson werd niet veel later vermoord door Jelle De Beule, op een niet al te subtiele manier. De toon was meteen gezet en de huisband kreeg de eerste keer een kans om het beste van zichzelf te laten horen. Vanhamel sneerde door de titeltrack met zijn gitaren en blies het hierdoor nog wat meer leven in. Deze all star band zien we maar al te graag aan het werk.

Er is ook ruimte voor enkele filmpjes. Zo is Luc Haekens weer op stap geweest, ging Thomas Huyghe van DIW Sports een balletje trappen tegen Jean-Marie Pfaff en was er nog Didier van de Hobbyhoek. Daarnaast is er ook nog een livestream met Jonas Geirnaert die tevergeefs een volledig ‘Sportpaleis’ een sit-down wil laten doen. Alles draagt bij tot een hilarische sfeer en we zien bij iedereen dan ook van begin tot eind een gigantische smile op het gezicht. Er is niemand die zich niet amuseert want er blijft ook telkens van alles te beleven.

De show ging aan een razend tempo door en nergens was het nodig om pauze te nemen. De tussenstukken werden opgevuld met muziek of filmpjes en anders was er altijd Otto-Jan als houvast. Zo werden we ook getrakteerd op toastjes met vissenaars (jawel), al bereikten deze het publiek niet en vielen ze allemaal letterlijk op de grond. Geen erg, want erna kregen we de ‘Grand Baron’ versie van “Champagne” van Millionaire. Het klonk even vettig als het podium nu was door al die toastjes die er lagen en dankzij Lasoen kwam het nog strakker naar voor dan ooit tevoren.

Naast alle voorspelbare typetjes, was er ook plaats voor enkele onverwachte special guests. Zo kregen we een apart kerstverhaal voorgeschoteld van Sociaal Incapabele Michiel. Josef en Maria waren in Hoboken beland in een bushokje en daar vond de bevalling plaats (gelukkig zagen we bewuste scene niet door een gigantische vagina die voor het tafereel werd geplaatst). Dat werd begeleid door de heilige engel in de vorm van Ian Thomas (die ook letterlijk vloog) en niet veel later ook de enige echte Belle Perez die hierbij “Allegria” zong. Toch wel een uitzonderlijke verrassing, want de dame wist het volledige publiek helemaal mee te krijgen.

Het was niet lang wachten op de drie koningen. Geen Melchior, Balthasar of Caspar, maar wel Flip, Buyse en 4T4. Een herboren ’t Hof Van Commerce kwam vanuit het Westen en deed de zaal ontploffen met “Jaloes” en “Kom Mor Ip”. Eerder op de avond werd Selah Sue al van het podium geduwd met haar gitaar toen ze een nieuw liedje wilde brengen, maar ze mocht iets later met “Sock It To Me, Santa” wel een stevige rocker brengen samen met de huisband. Haar stem kwam hier nog ruiger uit, iets wat we eigenlijk nooit in Selah Sue hadden gezien, maar wel weten te appreciëren.

Dat was trouwens niet het enige kerstnummer dat passeerde, ook “Little Drummer Boy” werd gebracht met niemand minder dan de kleine man aan de zang. Eerst een rustige versie maar die vond hij veel ‘te zacht’ waarna een stevige, sneller versie werd gespeeld (denk aan die van Bad Religion). Zelf sprong hij het publiek in en genoot hij van zijn moment als crowdsurfer. Als Chalarmino en Chalarmijntje vervolgens op het podium verschijnen, worden ook de kleinsten onder ons verwend met het zalige Chalarmaise dansje. Iedereen doet uitbundig mee met het dansje met hier en daar plaats voor hilariteit. Als plots blijkt dat de nieuwe Chalarmino de frontman van Janez Detd is, krijgen we nog een duo songs van die band. “Take On Me” en “Beaver Feaver” verzorgen even een punksfeertje in de zaal. De band is duidelijk heel tevreden dat ze hier staan, want ze spelen met heel veel enthousiasme te. Het gaat zelfs zo ver dat de frontman Sarah Vandeurzen oproept om terug te komen naar het podium, waarna ze in haar ondergoed (ze was zich hoogstwaarschijnlijk net aan het omkleden) begint te crowdsurfen.

Wanneer Faisal het podium betreed, doet hij dit met de nodig sneren naar de ‘Pakistaanse verkopers op de kerstmarkt’. Hij heeft namelijk zelf een bos bloemen mee en lichtgevende stokken. Hij kondigt een ‘in memoriam’ aan van mensen die er niet konden bij zijn met hun reden. De grofste opmerking van de avond krijgen we hier ook te lezen. Zo staat bij Bart De Pauw het volgende te lezen: ‘Wou ons neuken’, een sneer naar zijn sms-saga wat op de nodige ‘hohoho’s’ kan rekenen.

De show van De Ideale Wereld werd eigenlijk gedaan ten voordele van Music For Life, maar niemand van de entourage kon aanwezig zijn. Gelukkig was er nog de woordvoerder die weer zijn ongezouten mening laat horen achter de schermen. Na zijn interview, verschijnt hij ook met een lichtgevende bril op het podium en krijgen we aan de hand van de beats van Faisal en de juiste belichting een spektakel dat wat aan Daft Punk doet denken. Visueel erg fascinerend om te bekijken en ook allemaal sterk in elkaar gestoken.

Op het eind verschijnt iedereen nog eens op het podium om een cover te brengen van “We Are The World”. De ultieme kerstsong verdient een geslaagde sit-down en dit keer lukt hij wel perfect. Michiel wordt zelfs zo wild dat ook hij het publiek inspringt. Iedere special guest van de avond komt nog eens aan de microfoon om zijn strofe te zingen en vervolgens zit het dol parcours van deze avond er op. De Ideale Wereld heeft veel werk gestopt in het samen steken van een perfecte kerstshow. Er werd heel wat gelachen, er was plaats om uitbundig te dansen en zingen en ook de change-overs gingen extreem vlot. Nooit viel er een te lange stilte en dat is te danken aan de sterke entourage en technici. Aangename verrassingen en leuke optredens maakten er een straf spektakel van die we maar al te graag elk jaar opnieuw willen beleven.

24 december 2017

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief