LiveRecensies

Soulwax @ Lotto Arena: Feesten voor gevorderden

LiveRecensies

Soulwax @ Lotto Arena: Feesten voor gevorderden

De Dewaele brothers hebben zichzelf opnieuw uitgevonden. Voor vele bands geen sinecure, voor Stephen en David is het dan weer de normaalste zaak van de wereld. Met hun groep Soulwax brachten ze op 24 maart hun nieuw album, FROM DEEWEE, uit. We hebben er twaalf jaar op moeten wachten, maar dat was het meer dan waard. De broertjes Dewaele zouden de broertjes Dewaele niet zijn als ze dat live niet nog eens kracht zouden bijzetten. Als futuristische professoren van het vak dat ‘muziek’ heet, toverden ze met hun nieuwe bezetting de Lotto Arena om in een landschap vol elektrobeats waar Kraftwerk zijn hoed voor zou afdoen.

Die nieuwe bezetting is nog zoiets dat typisch is voor de twee heren. Omdat geen hele Lotto Arena in hun gloednieuwe studio past, brengen zij de studio wel naar de Lotto Arena. Daarnaast nodigden ze voor hun nieuwe tour ook drie drummers uit, waaronder Igor Cavalera (Sepultura) en Victoria Smith ( drumt bij Jamie T.). Bij die gloednieuwe studio hebben de bloedbroeders dan ook nog eens een label opgericht. Verschillende namen die we terugvinden onder het Deewee-label als: ASA Moto, Charlotte Adigery, Futur Sound Of Antwerp en Phillipi & Rodrigo veranderden voor en na Soulwax de Lotto Arena in één grote Studio Deewee of zoals zij het aankondigden: ‘een Deewee Office Party’.

Net voor Soulwax warmde dus Bolis Pupul en Charlotte Adigéry, twee DeeWee-protegees met zwoele beats en gezangen, de zaal op. Toen het doek dan eenmaal viel, was het zoals Mark Coucke zou zeggen: “Koekenbak!” Achter dat doek stond een laboratorium vol beatsproducerende machines bemand door Steph en Dave die omringd werden door de drie drummers die als proefdieren exact deden wat ze door de twee professoren bevolen werden. ‘Transient Program For Drums And Machinery Tour’ heeft zijn naam niet gestolen.

Als George Orwell in zijn boek ‘1984’ muziek zou beschreven hebben, ziet en klinkt die waarschijnlijk zo. Soulwax begon als rockgroep en is nu op een punt aangekomen waar het meer en meer lijkt op Nite Versions, waar Soulwax de remixen van eigen nummers live speelt. Die evolutie, daar had het publiek niets op tegen. Al vanaf het begin bij het nieuwe “Do You Want to Get Into Trouble?” tot het bekendere “E Talking” werd er gedanst op de doordringende elektrobeats.

De beats werden dan ook op vakkundige wijze aan elkaar gedraaid, al was het een dj-set van 2ManyDj’s. Als een stoomtrein raasde Soulwax voorbij. De stoomtrein lieten ze zelf tijdens “Here Come the Men in Suits” even horen met een knipoog naar “Moskow Diskow” van Telex. Niet alleen de broertjes maar ook de de drie drummers gaven meer dan het beste van zichzelf. Het moordende tempo was net als een zwarte piste bij het skiën, enkel voor gevorderden, maar ja ‘Part Of The Weekend Never Dies’, hé?

Wanneer Soulwax dan “Missing Wires” met een kloeke drumsolo van Igor Cavalera en een ‘verDeeWeede’ versie van “NY Excuse” brengt, gaan de poppen helemaal aan het dansen. De temperatuur gaat omhoog, maar de beats blijven even scherp en gespierd. Het lijkt alsof we terecht zijn gekomen in één of andere Soulwax-droom, een droom waar je na het opstaan van hoopt hem de volgende nacht weer te mogen beleven. Al zijn we niet zeker of we dat wel aankunnen.

Als de stoomtrein is uitgeraasd nemen Phillipi & Rodrigo het over. De strakke, futuristische gründlichkeit wordt ingeruild voor een exotisch sfeertje. Een beetje later zullen Stephen en David nog eens te bewonderen zijn achter hun draaitafels in de vorm van 2ManyDj’s. Al dansend de nacht in. De beste Office Party die u ooit zal meemaken? Wees er maar zeker van!

Site / Facebook / Twitter

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bolis Pupul - "Ma Tau Wai Road" (feat. Salah Pupul)

Als de DEEWEE-fabriek op volle toeren draait, kunnen we al bijna zonder aarzeling zeggen dat daar goede producten uit komen. Zeker als…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…
InstagramLiveRecensies

Nothing But Thieves @ Lotto Arena: Niets dan dansbare rock

De kans dat je de Britse band Nothing But Thieves al eens live hebt gezien of in de verte op een festival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.