Live, Recensies

Roam + Stand Atlantic @ Kavka: ‘Een energiek en vroeg sinterklaascadeau.’

Roam, het grote poppunk talent uit de Engelse stad Eastbourne, zette met een strakke set, dolle fratsen en een dosis humor Kavka te Antwerpen volledig op stelten. Met de sint boven ons hoofd op de daken werden enkele cadeautjes vroegtijdig op ons los gelaten.
Een dik jaar na de release van hun debuutplaat Backbone bracht het Britse vijftal hun tweede langspeler Great Hights & Nosedives uit op 13 oktober van dit jaar. Met die tweede plaat onder de arm toeren ze dan ook door het Europese vasteland. Na enkele serieuze support tours met onder andere New Found Glory, waren de jongens toe aan het grote werk en dat deden ze met glans en een brede glimlach op het gezicht.

Opener van dienst, Stand Atlantic, kwam uit het verre Australië, Sydney om precies te zijn. Het kille weer waar de sint zich moest doorworstelen deerde hen nauwelijks en in een mum van tijd steeg de temperatuur in de zaal aanzienlijk. Tijdens het spelen van “Mess I Made” konden we reeds een eerste moshpit aanschouwen waarin enkele enthousiaste fans zelfs haasje-over speelden. Met slechts één EP op de teller nam de band dan ook toevlucht tot een cover om de setlist te vervolledigen. “Best Of You” van Foo Fighters werd in een poppunk jasje gegoten. Niet slecht en een fijne insteek die het publiek wel kon smaken, maar het origineel blijft toch beter. Het geluid stond nog niet tot in de puntjes afgesteld, maar dat maakten de goedlachse bandleden meer dan goed.

Om 21u stipt was het de beurt aan Roam om een niet volledig gevulde zaal in beweging te brengen. Het podium werd in de stijl van het artwork op hun recentste plaat verkleed met rode ballonnen. Vanaf de eerste noten werd ons duidelijk dat zij die gekomen waren voor een rustig avondje muziek beter vroegtijdig andere oorden konden opzoeken. Het tempo lag verschroeiend hoog, als in de hoogdagen van de punk. Niet al te veel gepraat tussen de nummers, maar net genoeg om het publiek te entertainen en betrokken te laten voelen.

Na twee nummers van de nieuwe plaat greep Roam terug naar ouder werk, niet van Backbone, maar nog oudere releases werden aangesneden met “Warning Sign”. Een mooie voorbode voor wat komen zou: een weloverwogen mix van oude ‘klassiekers’ voor de kenners en nieuwe hits die over het algemeen ook goed onthaald werden en luidkeels meegebruld. Tijdens “Flatline” veranderde de gezapige moshpit van voorheen in een waar, zij het gecontroleerd, gevecht. Om vervolgens met “Deadweight” helemaal te veranderen in een heus slagveld. De band zelf leek onder de indruk en verklaarde dat dit de reden was waarom ze zelf aan de tourmanager gevraagd zouden hebben om in Antwerpen te spelen in plaats van in Hasselt, wat initieel het plan was volgens de band zelf. Enkel en alleen het gegeven dat ze Hasselt kennen, zijn we toch geneigd om dit voor waarheid aan te nemen.

View this post on Instagram

This one's for you

A post shared by Maya 🌹 (@lnstamaya) on

Enkele nummers later werd het grote geschenk uit de zak van sinterklaas uitgepakt. “Over Your Head” galmde door de zaal. Weer zo’n nummer uit de oude doos, maar dit keer één waar slechts weinigen zelfs maar op gehoopt zullen hebben. Na enig opzoekwerk op het wereld-wijde-web bleek dat het al van november 2016 geleden dat dit nummer nog eens in de setlist opdook. Als we het internet mogen geloven, was dit dus echt een vroegtijdig cadeau dat het publiek maar wat graag in ontvangst nam. Na een klein semi-akoestisch rustpunt, het enige van de avond, kwam de band even op adem. De band bleef echter wel op het podium, maar nam een korte pauze om eventjes wat water achterover te slaan. Het publiek nam dan ook even de tijd om vlug de kelen te smeren, zodat op de laatste noten het laatste beetje stem ook nog schor gezongen kon worden.

Na een korte anekdote over shoppen in Antwerpen staken de jongens van Roam weer van leer met “The Rich Life Of A Poor Man”. Na een uitgebreide bedanking aan het adres van het publiek, bedankte zanger Alex Costello ook zijn voorprogramma. Al was dat niet meteen duidelijk. Hij sprak de naam verkeerd uit waardoor de andere bandleden en enkele leden van het publiek een lach niet konden onderdrukken. We zullen het maar op de vermoeidheid steken met zo’n druk tourschema. Vervolgens kondigde hij aan dat er nog twee nummers zouden volgen, maar ook bij de hoofdact van vanavond speelde de techniek hen parten. De micro viel eventjes uit waardoor de korte speech onverstaanbaar klonk voor het gros van de zaal. Niet getreurd, de problemen waren vlug van de baan. Na de tonen van die zogezegd laatste twee nummers zong het publiek Roam toe om “Head Rush” nog te spelen. De afsluiter van dienst stond niet gepland in de setlist, maar de band apprecieerde de gezangen van het publiek ten zeerste en gaven dan maar een laatste keer het beste van zichzelf. Costello maakte vlotjes een achterwaartse salto op het podium, om vervolgens zijn micro weer op te rapen en het publiek op te duiken. Acrobatisch, vermakelijk en laat ons eerlijk, toch ook lichtjes indrukwekkend.

Roam bracht een uitgemeten set waarin oud materiaal lichtjes het overwicht haalde op de nieuwe nummers. Geslaagd met vlag en wimpel, zo kunnen we deze poppunk avond van de bovenste plank wel omschrijven. Ze wonnen punten met hun aanstekelijk enthousiasme, grappen en grollen en een strakke set om duimen en vingers bij af te lekken. Ze scoorden zelfs bonuspunten bij het publiek door nog geen vijf minuten na de show op te duiken in de bar voor een signeer- en fotosessie. De jongens wonnen vele harten vanavond en zijn goed op weg om hun stempel te drukken op de poppunk-wereld.

Setlist:
Alive
Left For Dead
Warning Sign
Guilty Melody
All The Same
Cabin Fever
Flatline
Deadweight
Scatterbrained
Over Your Head
Tracks
The Rich Life Of A Poor Man
Hopeless Case
Playing Fiction
Head Rush

FacebookInstagramTwitter

6 december 2017

About Author

Joren Cloet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief