LiveRecensies

Bear’s Den @ Lotto Arena: Een prachtig geoliede machine

Na zowat alle ‘kleine’ zalen in België gehad te hebben, alsook de festivals mocht het allemaal wat grootser voor Bear’s Den. De Britse folk rock band deed het deze keer in een uitverkochte Lotto Arena, hun grootste gig tot nu toe. Vanaf de eerste minuut werd een strak geoliede machine in gang gezet waarbij de lichteffecten in het verlengde van de muziek lagen. Dat kon het publiek wel smaken en ook de mannen van Bear’s Den zagen deze avond niet graag tot een einde komen. “We don’t want to go home” besloten ze.

Bear’s Den bracht in 2016 hun tweede album uit, Red Earth and Pouring Rain, als opvolger van debuutalbum Islands (2014) en enkele EP’s. De Londense folk rock band bestaat anno 2017 uit Andrew Davie en Kevin Jones, Joey Haynes verliet de band in 2016.

Niet één, maar wel twee voorprogramma’s speelden het publiek toe voor de mannen van Bear’s Den het podium betraden. Sam Fender beet de spits af met strakke drumpartijen die helaas niet altijd even goed tot z’n recht kwamen door de akoestiek van de Lotto Arena. De zaal begon ook pas op dit moment met mondjesmaat vol te lopen waardoor Fender het publiek niet helemaal mee had. Jammer, want de Britse songwriter bracht wel een paar heel sterke nummers waaronder eentje zonder band op piano. Na een korte en rumoerige pauze probeerde Dan Croll de arena stil te krijgen door vanaf de eerste song een geheel eigen vibe te creëren. Met strakke gitaren en hier en daar wat elektronische invloeden wist de Brit een interessante set neer te zetten. Hoewel de voorprogramma’s qua genre best goed aansloten bij Bear’s Den, leek het publiek vooral oog en oor te hebben voor de hoofdact van de avond.

Het wachten werd beloond met een ijzersterke show die als een sneltrein voorbij vloog. Om de spanning er in te houden werd de muziek samen met het licht laag per laag opgebouwd tot iedereen klaar was om het Britse duo in ontvangst te nemen onder luid applaus. Een minutenlang applaus zou doorheen de avond nog een paar keer terugkeren want niemand kreeg genoeg van Bear’s Den. Dat ze het zelf niet altijd even goed leken te beseffen dat ze in een uitverkochte Lotto Arena stonden, bleek uit de bindteksten die bestonden uit oprechte dankbaarheid. Bear’s Den mocht dan als een perfect geoliede machine hun show doorlopen, de menselijkheid zakte hierbij nooit naar de achtergrond.

Met een paar nummers op een klein podium in het midden van de arena brachten ze ook even de magie van Music For Life terug. We zullen zeker niet de enige geweest zijn die een traantje moesten wegpinken bij onder andere “Heaven” (Bryan Adams cover). De massa veranderde hierbij even in een achtergrondkoor en dat getuigt van hoe muziek mensen verbindt. Het publiek genoot zichtbaar van de live muziek en de knikkende hoofden bij elk nummer bevestigden dat. Je wordt ook meteen meegesleurd in de muziek van het Britse duo met stemmen die blijven boeien en songs die prachtige verhalen meedragen.

Dat de mannen van Bear’s Den een Lotto Arena kunnen vullen met hun muziek is een feit. Het publiek was dan ook nog niet verzadigd met “Above The Clouds Of Pompeii” als laatste nummer van het eerste deel van de set. Er was dan ook geen twijfel mogelijk dat de band nog een toegift zou moeten doen. Die kwam er in de vorm van onder andere radiohit “Dew On The Vine”. Ook de verjaardag van hun manager mocht niet zomaar voorbij gaan. Een volle lotto arena die opeens “Happy Birthday” zingt, dat heeft toch wel iets bijzonders. Ook Dan Croll en Sam Fender verschenen nogmaals ten tonele om samen met Bear’s Den een cover van Tom Petty’s “Free Fallin” te brengen. Een prachtige uitvoering die de avond – indien mogelijk – naar een nog hoger niveau tilde. Ten slotte bracht de band nog het wondermooi verhalende “Agape”. Een betere afsluiter konden wij ons niet bedenken, wat een inspirerende energie gaat er uit van dat nummer. Het publiek kon tevreden en zichtbaar geëmotioneerd naar huis en ook de band verliet het podium met een goed gevoel.

Bear’s Den is een Lotto Arena meer dan waardig met muzikanten die zo op elkaar afgestemd zijn. Een emotionele avond kwam veel te snel tot een einde. De fans zullen niet al te lang op hun honger moeten blijven zitten want het duo kondigde al aan dat ze de studio in gaan om een nieuw album te maken.

Setlist:

Red Earth
Emeralds
Elysium
Greenwoods
Isaac
Magdalene
Gabriel
Heaven
Love We Stole
New Jerusalem
Broken Parable
When You Break
Auld Wives
Above The Clouds Of Pompeii

Bis:

Dew On The Vine
Free Fallin’ (met Sam Fender en Dan Croll)
Agape

Facebook / Twitter / Website

678 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Tate McRae @ Lotto Arena: Let's dance op automatische piloot

Amper twintig jaar oud en toch staat Tate McRae op een van de hoogste schavotten van het popolymp. De Canadese leek nochtans…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kleinpunk - "Alles Keert"

Ondertussen is het een jaar geleden dat Kleinpunk haar debuutsingle “Stressparade” op de wereld losliet, waarmee ze zichzelf op de kaart van…
InstagramLiveRecensies

The Rose @ Lotto Arena: Karaokefeest gevuld met liefde

Als we denken aan Zuid-Koreaanse muziek, komen voornamelijk groepen als BTS of BLACKPINK in ons op. Toch moet The Rose zeker niet…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.