InterviewsUitgelicht

Interview Pale Waves: “Je mag vooral niet teveel nadenken”

InterviewsUitgelicht

Interview Pale Waves: “Je mag vooral niet teveel nadenken”

Je zal het maar doen, 23 jaar zijn en de wereld rondtrekken met twee songs en een lading demo’s. En toch heeft de Britse band Pale Waves al fangirls die op hen zitten te wachten. Ze kregen dan ook een extra duwtje in de rug van label-maatjes The 1975 (Dirty Hit). Afgelopen vrijdag speelden Pale Waves voor het eerst in België en we mochten in hun loge, net voor het concert even kennismaken met de frontdames Heather Baron-Gracie en Ciara Doran.

Pale Waves, bestaande uit Heather Baron-Gracie (zang en gitaar), Charlie Wood (bas), Hugo Silvani (gitaar) en Ciara Doran (drums), passeerden in het voorjaar langs alle grote arena’s met The 1975. In Amerika speelden ze voor duizenden indie-fans in Madison Square Garden en in Europa deden ze alle grote zalen met hun Dirty Hit-mentoren. Jammer genoeg stond België niet op het tourschema van The 1975 en was het concert van vrijdagavond in de Botanique een echte vuurdoop. ‘Het is best wel eng zo voor een totaal nieuw publiek spelen,’ zegt Heather Baron-Gracie wanneer we haar vragen of ze zenuwachtig is. De zangeres legt de laatste hand aan haar make-up en naast haar zit drumster Ciara die net zwarte lippenstift heeft opgedaan. In de zetel hangen de twee jongens van de band. ‘We zijn wel wat zenuwachtig, we weten echt niet wat we kunnen verwachten.’

Het The 1975-duwtje in de rug

Pale Waves mocht lange tijd de handjes van The 1975 vasthouden. Maar echte grote fans van de band waren ze nooit. ‘Het was mijn neef die de band aan me voorstelde. Ik vond hun muziek wel goed, maar ik was geen mega-fan.’ Heather, die ondertussen een NME-cover deelde met The 1975-frontman Matty Healy, spreekt wel vol lof over de jongens. ‘Ze zijn erg getalenteerde muzikanten, zeer creatief en perfect in alles wat ze doen. Toen we ze voor het eerst ontmoetten, zaten we meteen op dezelfde golflengte. Het zijn echte coole kerels.’ Het brein achter de songs van The 1975, zanger Matty Healy en drummer George Daniel, produceerden de eerste twee singles van Pale Waves. ‘Daarna zijn we elk onze eigen weg gegaan,’ legt Ciara uit. ‘Ze hebben het natuurlijk enorm druk met hun derde album, maar we zijn nog steeds vrienden en sturen af en toe berichtjes.’ Dat ze dankzij The 1975 een vliegende start kregen, ontkennen de dames niet. ‘Dat net onze eerste twee singles door hen werd geproduceerd heeft ons natuurlijk enorm geholpen.’

Ook de tour die ze deden met The 1975 bracht enorm veel teweeg. Toch spelen ze liever voor een kleine zaal met eigen fans. Ciara: ‘Wanneer je je eigen show doet, komen mensen echt voor jou en moet je niemand proberen voor je te winnen. Zo’n shows betekenen meer. Het publiek is er niet om een andere band te zien, maar komt alleen voor jou. Vooral in het buitenland is dat iets speciaals.’ Heather verduidelijkt dat ze niet echt het The 1975-publiek voor zich probeerden te winnen: ‘We deden gewoon wat we altijd doen en als ze ons leuk vonden dan was dat geweldig, maar als dat niet zo was, pasten we ons niet aan. We zijn wie we zijn.’

“New Year’s Eve”

Met nog maar twee singles op Spotify en iTunes is het reikhalzend uitkijken naar nieuw materiaal. Dit keer dus volledig zonder hulp van The 1975. De derde single “New Year’s Eve” kwam dinsdag uit. En die is raar maar waar gebaseerd op een echte oudejaarsavond. ‘Wel eentje van een tijdje geleden,’ legt Heather uit. ‘Maar vreemd genoeg gebeurt er elke oudejaarsavond hetzelfde. Er gaat altijd iets mis. Omdat er zoveel druk is om van die avond iets fantastisch te maken. Je verwacht iets geweldig en dan uiteindelijk stelt die avond helemaal niets voor.’ ‘Dat is ook de bedoeling van het lied, het heeft een opbouw en dan valt het stil,’ voegt Ciara toe. De teksten van de single en het thema nodigen zich dan ook perfect uit voor een videoclip. ‘Die komt er ook aan en zal een kerstsfeer hebben, in de kou,’ verklapt Heather. ‘Dinsdag zullen we die inblikken. We hebben na vanavond een paar dagen vrij voor onze Amerikaanse tour begint. Die dagen zijn nu volgeboekt met videoclips voor onder andere “New Year’s Eve”.’

Duidelijke teksten

“New Year’s Eve” is net zoals “Television Romance” gebaseerd op het dagelijks leven van Heather. Zij neemt het songschrijven voor haar rekening: ‘Het belangrijkste is om dingen samen te zetten. Je mag er niet teveel over nadenken want anders komt dat creatieve er niet uit. Soms kan ik me echt blindstaren op iets.’ Als dat gebeurt, schakelt ze de hulp in van de drumster: ’Ciara helpt me wanneer ik vastzit. Zij gooit er dan iets tussen of geeft me inspiratie.’ Ciara en Heather zijn beste vrienden en dat helpt om elkaars visies in één song te verwerken. ’We zijn heel transparant tegenover elkaar wanneer we samenwerken. Het is belangrijk dat Heather’s songs juist overkomen en dan is het beter om nummers op voorhand met elkaar te delen, zodat ik feedback kan geven.’ Voor Pale Waves moeten liedjes echt concreet en duidelijk zijn. ‘Heather schrijft erg cryptisch en voor haar zijn de songs natuurlijk duidelijk, maar ik weet soms ook niet waarover iets gaat. Die cryptische delen proberen we dan samen directer te maken,’ verklaart Ciara.

Geen geheimen

Mentor Matty moedigde tijdens zijn overwinningsspeeches op de BRIT- en NME-awards artiesten aan om hun platform te gebruiken voor iets meer dan pure liefdesliedjes zingen. Daar zijn Heather en Ciara het mee eens. ‘We zullen nooit iets proberen verbergen, dat helpt niemand. We zeggen altijd wat we denken.’ Of ze ook in hun songs een politieke betekenis zouden steken, dat misschien niet direct, maar ‘enkele nieuwe nummers hebben wel een serieuze betekenis. Die zijn heel persoonlijk voor Heather en gaan over bepaalde zaken die ze heeft meegemaakt. Zo’n dingen zullen we niet verbergen.’ Op die nummers zullen we voorlopig nog moeten wachten tot 2018. ‘We hebben al een paar ideeën voor het album, maar nog geen concrete lijst met nummers. Het zal wel allemaal fris en nieuw zijn. Op dit moment zijn we nog volop aan het schrijven. Eerst komt er nog een EP.’

Een EP is al onderweg

Pale Waves neemt zijn tijd. Een album, daar zullen we nog een jaartje op moeten wachten, maar een EP is al zo goed als rond. Toch wil de band die niet in één keer de wereld in gooien. ‘De bedoeling is om elke twee à drie weken een nummer uit te brengen. Er is geen concreet plan, maar dat is de ruwe visie die we hebben. We willen de nummers niet alle vier in één keer uitbrengen zodat ze allemaal evenveel tijd krijgen. Dan kunnen fans ze ook echt beluisteren. Ik denk dat je dan de muziek meer apprecieert.’ Voor we Heather aan haar stemopwarming laten beginnen, stellen we nog een laatste vraag. Vanwaar de naam Pale Waves? ‘Op een dag was ik aan het rommelen tussen oude spullen en toen ik een schilderij van mijn grootmoeder zag, vond ik de naam voor de band. Ik vind hem niet echt bij ons of onze muziek passen, eerlijk gezegd.’ Ciara lacht: ‘Ik vind hem wel goed gevonden, en op een of andere manier vind ik dat hij eigenlijk wel bij ons past.’

Related posts
InstagramLiveRecensies

The 1975 @ Vorst Nationaal: Een driedelige poprock masterclass

Toen een dik decennium geleden de ster van The 1975 in de lucht schoot, was het direct raak. Met singles als “Sex”,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sundara Karma - "Wishing Well"

Bands met een geheel eigen sound gaan of de geschiedenisboeken in, of verdwijnen in de niche waarin ze de absolute top vormen….
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 1): Tussen licht en donker

Rock Werchter 2023 is van start gegaan. Het grootste festival van België laat weer vier dagen van zich horen met muziekgroepen die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.